Musorujsag
Élő Eredmények

Ferrari: Már nem olyan drámai a lemaradásunk

Ferrari: Már nem olyan drámai a lemaradásunk

Autosport
A Ferrari csapatvezetője, Mattia Binotto kijelentette, a legutóbbi motorfejlesztésnek köszönhetően az ő erőforrásuk és a nagy rivális McLaren által használt Mercedes-motorok közötti különbség már nem olyan drámai.

Mióta 2019 végén az FIA technikai direktíváival kihúzta a Ferrari megkérdőjelezett szabályosságú erőforrásának méregfogát, az olaszok motorteljesítmény tekintetében jelentősen elmaradtak az ezen a téren etalonnak tartott Mercedestől. A kiábrándító 2020-as szezont követően aztán komolyabb fejlesztésekbe kezdtek, hogy visszakapaszkodjanak a csillagosok mellé.

A holtszezonban elért előrelépéseknek köszönhetően a McLaren kihívóivá lettek, vagyis a tabella hatodik alakulatából a harmadik pozícióért csatázó istállóvá váltak, az előző hetekben pedig újabb motorfejlesztést vetettek be, ami újabb javulást eredményezett.

A hibridrendszert érintő fejlesztéseknek köszönhetően láthatóan nőtt a vörösök teljesítménye; a McLaren szerint például át is ugrották őket az erősorrendben. Hogy a javulás jelentős, azt a csapatvezető Mattia Binotto is elmondta, kiemelve, az új erőforrás lehetővé tette, hogy az Amerikai Nagydíjon versenyzőik magasabb leszorítóerővel menjenek, és a Mercedes-motoros autókkal (például a McLarennel) szemben se legyen komoly tempóhátrányuk az egyenesekben.

Mattia Binotto (Fotó: Ferrari) Mattia Binotto (Fotó: Ferrari)

„A plusz erő rendelkezésre áll az egyenesekben, azok elején és végén is élvezhetjük ennek az előnyeit” – jelentette ki Binotto. „Ha megnézzük például az austini hétvégét, láthatjuk, hogy maximális leszorítóerővel mentünk, mégis valahogy elértük a többiek sebességét. Figyelembe véve, tavalyi mi volt a helyzet, ez jelentős előrelépés.”

„Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a legjobb motorhoz képest még mindig lemaradásban vagyunk, de úgy gondoljuk, hogy ez a lemaradás már nem olyan drámai” – emelte ki a szakember, majd megjegyezte, a McLarennel szembeni küzdelemben valóban kedvezőbb pozícióba kerültek (lemaradásuk már csak három és fél pont), és remélhetőleg a következő futamokon is tartani tudják ezt a lendületet.

„A körök összességét nézve szerintem egyértelműen gyorsabbak voltunk náluk Austinban. Pedig papíron ez nem tartozott azok közé a pályák közé, ami a mi autónknak kedvezett volna. Ezért is örülök az előző futamokon látott fejlődésnek. Ez az erőforrás ugyanis az időmérőn és a versenyen is segítséget jelent, és mindez némi önbizalmat az a folytatás előtt” – zárta gondolatát.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)
Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak