Musorujsag
Élő Eredmények
×

Red Bull-színjátékok, címlapsztorik és Wolff gyerekkori traumái

Red Bull-színjátékok, címlapsztorik és Wolff gyerekkori traumái

Daily Mail
Egy komédiás színésznek tartja Toto Wolff a rivális Red Bull csapatfőnökét. Gyerekkori traumáiról is beszélt, melyek tükrében Christian Horner kötözködéseit semmiségnek érzi.

Nemcsak Lewis Hamilton és Max Verstappen, a főnökeik is ádáz csatát vívnak egymással 2021-ben, csak egy kicsit másképp. Szinte nem telt el idén versenyhétvége anélkül, hogy Toto Wolff és Christian Horner nem szólogatott be egymásnak a sajtón keresztül. Titulálták már egymást “szó***ónak” és népszerűsködő figyelemhajhásznak is.

Legutóbb Horner szólt oda kollégájának, és megjegyezte, Wolff vele ellentétben még sosem szembesült komoly bajnoki kihívókkal, és mivel a domináló Mercedes-csapatot készen vette át Ross Brawntól, új számára a helyzet, ami biztosan feszültté is tesz.

Wolff nemrég a Daily Mailnek adott interjúban reagált kollégája megjegyzésére, és tulajdonképpen cirkuszi bohócnak állította be Hornert. „Christian azt mondja, érzem magamon a nyomást. Nem, egyáltalán nem. Úgy érzem, ő az egyik főszereplő a komédiás előadásban, a Forma–1-es stáblista tagjai közül, míg én résztvevőként és csapattulajdonosként csak örülök, hogy ez efféle sztorikat generál. De ennek nincs jelentősége.”

„Az emberek néha hollywoodi színészként kezdenek el viselkedni, amikor egy mikrofont és kamerát állítanak eléjük. Jó, hogy érzik az üresjáratokat, és pantomimműsort csinálnak belőle. Ez jót tesz a sportágnak, a Netflixnek, mert ők az embereket akarják ábrázolni, nem a stopperórát. Az emberek rájöttek, hogy ha mondanak valamit, idézni fogják őket, amennyiben az megosztó. Ezzel figyelmet kapnak a médiában, és az újságokban megjelenik a képük.”

„Bizonyos szempontból visszatérünk a gyökereinkhez, mivel Bernie Ecclestone annak idején versenyzést és szappanoperát kreált, és amikor nem volt elég a versenyzés, akkor jött a szappanopera része. Ő mindig jó volt a címlapsztorikban. Szóval most visszatértünk ehhez. De nem hagyom magam beszippantani. Szórakoztatónak találom, de nem fog meg” – élcelődött a Red Bull főnökén.

Toto Wolff és Christian Horner (Fotó: XPB)

 

Ez csak játék ahhoz képest, amit gyerekként átélt

Wolff egyben el is határolódott Hornerék módszerétől, és azt is kifejtette, miért nem tudja igazán komolyan venni az efféle játszmákat. Gyerekkori traumákat idézett fel, amikhez mérve szerinte minden, ami az F1-ben történik, csak semmiségnek hat.

„Annyi kemény évem volt az életem során, hogy a Forma–1-es bajnokságban küzdeni még csak a közelébe sem érhet.”

„A mentális stressz ezen szintjét még csak nem is érzem a gyerekkoromhoz és a kamaszkoromhoz viszonyítva, a sok szenvedéshez mérve, amiken akkor keresztülmentem, ez csak jó móka. Rajtam sebeket az hagyott, ami az életem korai szakaszában történt velem.”

„Nemcsak az, hogy elveszítettem apámat. Apám tíz évig volt beteg, agytumorja volt. Az első pillanattól, amire emlékszem, beteg volt, egészen addig, amíg a tinédzserkoromban meg nem halt. És szó szerint nem volt pénzünk. Nem tudott dolgozni, és ez megváltoztatta a személyiségét. Emlékszem, tizennégy voltam, amikor arra gondoltam, hogy szeretnék önállóvá válni. Nem akartam függeni senkitől. Tudtam, hogy nem hagyatkozhatok senkire.”

Toto Wolff (Fotó: XPB)

„Mindenkinek megvan a maga története. Én nem várok együttérzést, mindenkinek vannak gondjai. De a munkám csapatfőnökként ehhez viszonyítva… Még mindig kísért ez a dolog. Még mindig úgy ébredek, hogy azt álmodtam, egyedül vagyok. Ez az álmom gyerekkorom óta megvan. Bármikor megtörténhet, nem a nyomástól függ, nem a munkától.”

„A mentális egészségről beszélünk manapság, és az emberek látják, hogy sikeres vagy, ezért azt gondolják, minden rendben, de legszívesebben elmondanád nekik. Én is. Nem vagy egyedül ezzel, és a sebek sosem gyógyulnak be.”

„Szóval ez motivál. Még mindig felhúz. És tapasztalatom szerint a sikeres emberek – akár üzletemberek, orvosok, ügyvédek – sokan szembesültek megaláztatással, valamiféle traumával az életük korai szakaszában.”

 

„Hamilton nem játszotta el a hattyú halálát”

Hogy Hornernek voltak-e efféle traumái, azt nem tudjuk, csapatfőnökként az idei szezonban viszont Wolff-fal együtt megvoltak a nehéz pillanatai. A két csapat vezetője versenyzőik silverstone-i és monzai ütközései után is egymásnak estek. Előbbi futam után a Red Bull nehezményezte, hogy Wolffék önfeledten ünnepelték a győzelmüket, miközben Verstappent a nagy erejű ütközés után egész este a kórházban vizsgálták. Monzában aztán Hamilton vágott vissza azzal, hogy megjegyezte, a holland anélkül elsétált a feje közelében landolt autójától, hogy ránézett volna, és megkérdezte volna tőle, jól van-e.

Wolff úgy érzi, Hornerék itt is csak a színészi képességeiket csillogtatták… „Láttuk a bukást, kemény volt, de kiszállt az autóból, és többször is hallottuk, hogy jól van” – tekintett vissza Verstappen silverstone-i balesetére. „Aztán kórházba vitték elővigyázatosságból, de jól volt. És ezt a Red Bull egyik vezető beosztottjától hallottuk. Közben mi megnyertük a versenyt Silverstone-ban, Lewis Hamiltonnal, a nagy brit közönség előtt, esélytelenként, szóval rendkívül boldogok voltunk. Huszonöt pontot nyertünk a riválisunkkal szemben.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

„A Red Bull szemszögéből érthető, hogy úgy érezték, nekik volt igazuk, és azt látták, hogy a versenyzőjük a falban van, a rádióban pedig azt hallották, hogy szenved – amit mi amúgy nem hallottunk – a nagy erejű becsapódástól. Vesztettél huszonöt pontot, ami a bajnokság szempontjából katasztrofális, a versenyződ kórházban, mert nincs jól egy ötven G-s becsapódás után, majd azt látod, hogy a Mercedes ünnepel, ezért úgy érzed, ez nincs rendben. Jobban is csinálhattuk volna? Mondjuk néma ünnepléssel? Nem. Az emberek mindig csak feketében és fehérben gondolkodnak, hogy nekik igazuk van, nekem nem. És nem értik.”

„Aztán ott volt Monza. Mi volt a rosszabb? Egy ötven G-s becsapódás, vagy egy fejeden landoló autó? Mindkét versenyző sértetlenül megúszta.”

„Lewis nem játszotta el a hattyú halálát, és azt sem állította, hogy súlyosan megsérült. Pedig amikor egy hétszázötven kilós autó esik a fejedre, ez benne van. Beállt a nyaka, a teste, de ezért is kapnak olyan magas fizetést.”

„Aztán a Red Bull egyik komédiás színésze úgy érzi, hogy kommentálnia kell, és azt mondja, Lewis elég jól volt ahhoz, hogy a Met-gálára menjen. Pedig mi nem is állítottuk, hogy komoly sérülést szenvedett. Ezzel is csak egy újabb címlapsztorit csináltak” – utalt ezúttal Helmut Markóra, aki kritizálta a nyakáról és a kapott kezelésekről a következő hétvégén egy sor fotót és videót posztoló címvédőt, hogy megjátszotta a sérülését.

 

Borítókép: Toto Wolff (Fotó: XPB)

További tartalmak