Musorujsag
Élő Eredmények

A rajtnál élre állt, majd magabiztosan nyert Verstappen Mexikóban

A rajtnál élre állt, majd magabiztosan nyert Verstappen Mexikóban

Boxutca
A listavezető, Max Verstappen már a rajtnál, egy roppant bátor manőverrel átvette az elsőséget a Mercedes versenyzőitől, az előzés után pedig végig magabiztosan vezetett és nyert Mexikóban. Riválisa, Lewis Hamilton második lett, Sergio Pérez pedig dobogóra állt hazai közönsége előtt!

Miután (a Red Bull pénteki teljesítménye alapján) kisebb meglepetésre megnyerte az időmérőt, Valtteri Bottas várhatta az élről a Mexikói Nagydíj rajtját, mögüle pedig a csapattárs, Lewis Hamilton indult.

Az edzéseket uraló Red Bull versenyzők csak a második sorból vághattak neki a futamnak: Max Verstappen a harmadik, Sergio Pérez a negyedik helyről.

Verstappen már az indulás után javított, remekül ki tudta ugyanis használni a Mercedes versenyzőinek szélárnyékát, az első kanyarban pedig elképesztően bátor féktávot vett és elsőként fordult el. A helyezkedés nagy vesztese Bottas volt, akit Hamilton is lehagyott, pár pillanattal később pedig az összes ellenfél, Daniel Ricciardo ugyanis megforgatta őt az első kanyar féktávján.

A Mexikói Nagydíj rajtja (Fotó: XPB)

A finn tehát (az ausztrállal együtt) visszaesett a mezőny végére, annyi szerencséje azonban volt, hogy Cunoda Juki és Mick Schumacher ütközése miatt pályára küldték a biztonsági autót, kiállhatott tehát a boxba kemény keverékekért, és gyorsan felzárkózhatott a sorra.

Hamiltonnak az újraindításkor adódott esély a bajnoki rivális visszaelőzésére, Verstappen azonban ismét remekül indult, nem hagyott lehetőséget a címvédőnek.

A holland gyorsan kiépített egy három és fél másodperces előnyt, miközben Hamilton is meglógott Pérez elől (aki Bottas kiesésével dobogós pozícióba került hazai közönség előtt). Őt Pierre Gasly követte, majd Charles Leclerc és Carlos Sainz jött (a bajnoki bronzért harcoló Ferrari a futam elején remek pozícióba került, hiszen mindkét pilótája pontszerző volt, míg a McLarentől egyik versenyző sem).

Lewis Hamilton és Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Verstappen nemcsak a rajtnál és az újraindításnál volt roppant magabiztos, hanem a folytatásban is: a tizenhetedik körben ugyanis már több mint hat másodperccel vezetett Hamilton előtt, akinek ekkor inkább hátra kellett figyelnie, Pérez ugyanis lopta a távolságot hozzá képest.

Ez a sorrend és ezek a különbségek hosszú körökre beálltak az élmezőnyben, de túl sok akciót az üldözők között sem láttunk: a legtöbbször a futam ezen szakaszában Ricciardo és Bottas kettőse került képernyőre (a tizenegyedik és a tizenkettedik helyen haladtak), miután a finn többször megpróbált előzési pozícióba kerülni, de az ausztrál jól védte pozícióját.

A kerékcseréket az élmezőnyben Hamilton kezdte, majd Verstappen jött, legtovább pedig Pérez nyújtotta az első etapot, ezzel kidolgozva a címvédővel szembeni gumielőnyt a verseny utolsó etapjára.

A mexikói szurkolók (Fotó: XPB)

Kiállása után a mexikói hátránya nyolc másodperc volt Hamiltonnal szemben, ezt kellett tehát ledolgoznia a frissebb abroncsokon (és egy manővert is végre kellett hajtania). Pérez folyamatosan csökkenteni is tudta a távolságot, a hatvanadik körben pedig utol is érte ellenfelét – természetesen a hazai közönség hangorkánjának kíséretében.

A neheze azonban ekkor jött, a felzárkózás után ugyanis meg kellett előznie Hamiltont, ami pedig, ahogyan azt idén is többször láttuk már, gumielőnnyel sem könnyű. És így volt ez Mexikóban is, bár Pérez többször megpróbálta, igazán jó előzési pozíciót nem tudott kiharcolni, Hamilton pedig rá is kapcsolt az utolsó körökben.

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

A címvédő tehát tartani tudta a második helyet, Péreznek pedig be kellett érnie a harmadikkal, ám így is ő lett az első mexikói versenyző, aki dobogóra állhatott hazai futamán. Elsőként a versenyt a rajt óta domináló Verstappen ért célba, aki győzelmével tovább növelte előnyét a világbajnoki küzdelemben (ez most tizenkilenc pont).

Az üldözők versenyét ezúttal Gasly nyerte, aki magabiztos előnnyel futott célba a Ferrari kettősét megelőzve (köztük Leclerc, Sainz volt a sorrend, miután a spanyol az utolsó körben visszaadta az ötödik helyet az őt korábban a jobb taktikai lehetőségek miatt elengedő csapattársnak). Pontot Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, Fernando Alonso és Lando Norris szerzett még, aki tehát egy egységet ugyan mentett a McLarennek, a Ferrari azonban így is átvette a harmadik helyet a gyártók versenyében.

A világbajnokság szünet nélkül, a jövő héten folytatódik Brazíliában, majd ismét pihenő nélkül az első Katari Nagydíj jön!

A Mexikói Nagydíj végeredménye:

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak