Musorujsag
Élő Eredmények
×

Verstappen szemlélete Räikkönenre emlékezteti Todtot

Verstappen szemlélete Räikkönenre emlékezteti Todtot

Racefans
Kimi Räikkönenre emlékezteti leginkább az FIA elnökét az egyenes és hidegvérű Max Verstappen. Lewis Hamiltonban a kitartását becsüli.

Nemcsak az idei bajnokság közelít nagy léptekkel a végéhez, decemberben az FIA életében is lezárul egy korszak. Miközben Lewis Hamilton és Max Verstappen az utolsó csatáit fogja vívni a bajnoki címért, a szövetség elnöke, Jean Todt az utolsó heteit tölti a 2009 óta ellátott szerepkörében.

A francia szakember, aki korábban Michael Schumacher csapatfőnöke volt a Ferrarinál, a Racefansnek mindkét bajnokesélyesről elmondta a véleményét. Miközben Hamiltont vonzza a reflektorfény, és az utóbbi években a társadalmi ügyek, valamint a politikai korrektség zászlóvivője lett, addig Verstappent teljességgel hidegen hagyja ez világ, nem próbál példaképnek tűnni, és nem fél egyenes, időnként nyers véleményeknek hangot adni, nem törődik azzal sem, hogyan fogadja ezt a nyilvánosság.

Todtot az utóbbi miatt Kimi Räikkönenre emlékezteti leginkább a Red Bull hollandja.

„Max egy kicsit olyan, mint Kimi. Nagyon egyenes, nagyon tehetséges, és mindkettejük érdeklődése korlátozott, és csak erre összpontosítanak. Közönyösek”

– jellemezte Verstappent és Räikkönent a finnel 2007-ben bajnokságot nyerő francia.

Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: XPB)

Hamilton stílusával és szemléletmódjával Todt nem mindig tudott azonosulni. Jó példa erre a tavalyi „pólós” eset, amikor a címvédő a mugellói versenyt követő díjátadót is a BLM-mozgalom melletti kampányolásra használta fel.

„Én kedvelem Lewist. Természetesen becsülöm, hogy ilyen sokáig kitartott. Nyilván könnyebb, amikor a legjobb autót vezeted és a legjobb csapatnál vagy hosszú távon, de a szenvedélye még mindig megvan. És azt is nagyon jónak találom, hogy ennyire elkötelezett.”

„Ez nem jelenti azt, hogy mindig egyet tudok érteni azzal a módszerrel, ahogyan eljár, megvannak a dolgok, amikben hisz, és kifejezi a hitét, ami tetszik, amit tiszteletben tartok. Néha úgy érzem, csinálhatná kicsit másképp is, de azt a tényt, hogy szeretne kiállni bizonyos ügyekért, amiket fontos ügyeknek érez, becsülöm benne”

– mondta diplomatikusan Todt.

Todt korábban a mai Mercedeséhez hasonló domináns csapatot irányított a Ferrarinál. Akkoriban őket érte a támadás, hogy unalmassá és kiszámíthatatlanná tették az F1-et, Az idei bajnokság innen nézve felüdülést jelent az előző évek után. Todt szerint ez a szabályok stabilitása mellett nem meglepő. „Nem volt ez váratlan. A szabályokban nem sok változás történt, nincs tér a forradalmi megoldásokra, és az is látható, hogy a motorgyártók minden évben fejlődnek, a csapatok karosszériáit pedig nagyon tehetséges emberek építik.”

„Tudtuk, hogy mindegyik csapatnak van egy kivételes versenyzője. Ez nem jelenti azt, hogy a másik nem jó, hiszen az F1-be jutni csak jók tudnak. De tudjuk, hogy van egy korlátozott számú versenyző, akik extra tehetséggel vannak megáldva, és ha őket a megfelelő autóba ültetik, azt kapjuk, amit most látunk.”

Stefano Domenicali, Lewis Hamilton és Jean Todt (Fotó: XPB) Stefano Domenicali, Lewis Hamilton és Jean Todt (Fotó: XPB)

Hogy Hamilton és Verstappen csatáját ki nyeri végül, az heteken belül eldől. Todtról azt gondolhatnánk, hogy inkább a hollandnak szorít, hiszen a sikerével Michael Schumacher továbbra is rekorder maradhatna a hét bajnoki címével. Az FIA-elnököt viszont nem zavarná, ha Hamilton idén nyolcszoros bajnokká válna, és átadná a múltnak az utolsó ferraris rekordjukat is.

„Jelenleg van két bajnokunk hét címmel. Egy rekord tehát mindig megdönthető. Ha viszont büszkélkedni akarnék, azt mondhatom, hogy rendben, több győzelmük van a Forma–1-ben, de nincsenek győzelmeik a sportautózásban, nincsenek győzelmeik a ralizásban, nincsenek győzelmeik a terepralizásban. Szóval azt mondhatom, még mindig van némi előnyöm másokkal szemben” – utalt arra, hogy Toto Wolff-fal ellentétben ő nem pusztán a Ferrari F1-es csapatának sikerkovácsa volt, más szakágakban is a csúcsra jutott csapatfőnökként, sportigazgatóként.

Borítókép: Jean Todt, Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak