Musorujsag
Élő Eredmények
×

Alonso hiányolja a pályafutásából a Hamilton elleni valódi párharcot

Alonso hiányolja a pályafutásából a Hamilton elleni valódi párharcot

Beyond The Grid
Noha egy évig csapattársak voltak, Fernando Alonsónak hiányérzete van, hogy sosem alakult ki igazi párharcuk Lewis Hamiltonnal a pályafutása során.

Múlt vasárnap Katarban hét év szünet után tért vissza a Forma–1 dobogójára Fernando Alonso. Ha a 2014-es Magyar Nagydíjon elért legutóbbi top 3-as eredménye óta eltelt versenyek számát vesszük, a sportág történetében még soha senkinek nem kellett ilyen sokat várnia két dobogós hely között. A spanyol időközben elmúlt negyven, túl van egy kétéves kihagyáson, és úgy tért vissza igazi veteránként, hogy maga sem tudja, mit tartogat még számára az F1.

Az F1 Beyond The Grid című podcastjában az Alpine versenyzőjét a legnagyobb ellenfeleiről kérdezték. Michael Schumachert és a pályatársának számító Kimi Räikkönent külön kiemelte, a fiatalabb generáció kapcsán viszont elárulta, hiányérzete van, hogy Lewis Hamiltonnal igazán sosem mérhették össze tudásukat. Annak ellenére, hogy még csapattársak is voltak 2007-ben a McLarennél.

Alonso részletezte, miért érzi ezt egy elmaradt párharcnak közöttük.

„Lewisszal nem volt meg közöttünk az a versengés, amire vártam. Az igaz, hogy 2007-ben egy csapatnál voltunk, és egy hétköznapi ember szemében ennél nem is létezhetett nagyobb csata, de én úgy vélem, hogy 2007-ben még egyikünk sem állt készen.”

„Ő nyilván nem állt, hiszen újonc volt, és akkor érkezett az F1-be. Én pedig nem a legjobb formámban teljesítettem, nem sikerült rendesen beépülnöm a csapatba. És ott volt a sok csatánk, a sok feszültség a bajnokságban, és nem is kezeltek minket jól akkoriban.”

„Rendben, azonos pontszámmal zártunk 2007-ben, amit tekinthetünk egy nagy csatának, vagy csak csatának, de mindketten tudtunk volna jobbat is. Aztán a következő években nekem jobb csomagom volt a Ferrarinál, mint neki a McLarennél, szóval emiatt nem harcoltunk egymással. Most pedig amióta a Mercedeshez ment, jobb csomagja van, és nekem sosem volt lehetőségem újra harcolni ellene. Szóval ez egy hiányzó pontja a pályafutásomnak” – ecsetelte Alonso.

Fernando Alonso és Lewis Hamilton 2007-ben (Fotó: XPB)

Hozzátette azonban: „De ő is egy legendája a sportnak, és mint Michael (Schumacher), ő is elvisz a határokig. Mert ha le akarod győzni Lewist, a legjobbadat kell nyújtanod.”

A kétszeres bajnok Hamilton pályatársával, Sebastian Vettellel ezzel szemben nagyon is sokat csatázott (egyébként idén is), igaz, vele is lehetett némi hiányérzete, hiszen a Red Bull akkoriban jobb volt a Ferrarinál.

„A másik Sebastian. Talán nem volt egyforma a csomagunk ahhoz, hogy egymás ellen küzdjünk kerék a kerék ellen, de még így is több bajnokságban is harcoltunk az utolsó versenyig.”

„2010-ben és 2012-ben is a legjobbadat kellett nyújtanod ahhoz, hogy legyőzhesd a kicsit fölényben lévő – hogy úgy mondjam – Red Bull-csomagot. De volt pár gondjuk, megbízhatósági problémák, versenyek, amiket nem fejeztek be. És ennek köszönhetően harcban maradtunk a bajnokságban, és muszáj volt minden egyes hétvégét tökéletesen kivitelezni ahhoz, hogy ebbe a helyzetbe kerülhessünk.”

A két többszörös bajnok kapcsán Alonso végül elmondta: „Ők a pályafutásom részét képezik, és tisztelem is őket.”

Borítókép: Fernando Alonso és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak