Musorujsag
Élő Eredmények

Nem irigykedik, szurkol a Red Bull bajnoki sikeréért Ricciardo

Nem irigykedik, szurkol a Red Bull bajnoki sikeréért Ricciardo

Racefans
Nem érezne irigységet, sőt, együtt tudna örülni korábbi csapattársaival Daniel Ricciardo, ha a Red Bull hét év után újra világbajnok lenne.

A versenyzők bajnokságában 8 pont az előnye, a csapatbajnokságban 5 pont a hátránya a Red Bullnak az idény utolsó két versenyhétvégéje előtt. Noha az elmúlt versenyeken a Mercedes volt lendületben, a bikásoknak még így is minden esélye megvan rá, hogy a hibridérában elsőként legyőzzék a csillagos márkát, és megszerezzék a 2013 óta első bajnoki címüket, amit hét éven át eddig hiába hajszoltak.

Nyeretlenségük éppen abban a szezonban vette kezdetét, amikor Daniel Ricciardo csatlakozott hozzájuk. Az ausztrál minden megkezdett szezon előtt reménykedett, hogy talán majd akkor eljön az ő idejük, és esélyt kap a bajnoki küzdelemre. A negyedik csalódás után 2018-ban aztán úgy döntött, inkább búcsút int Milton Keynesnek, mert úgy érezte, hogy még ha egy hosszabb távú projektbe is kell kezdenie, és egy másik csapatnál is kell kivárnia az F1 nagy szabályváltozásait, talán azzal sem ér célt később, mint a Red Bull-lal.

Ma már tudjuk, a Red Bullnak még a nagy sportági reformok előtt sikerült felnőnie a feladathoz, és igazán ostromolnia a Mercedes trónját. Ricciardo azonban így sem bánta meg, hogy nem tartott ki idáig, mi több, őszintén szurkol volt csapatának, hogy ők nyerjék ezt a kiírást.

„Nagyon boldog lennék, ha a Red Bull nyerne idén. Nincs benne semmi »Mi lett volna, ha helyettük én lennék ott?« érzés, mivel nem hinném, hogy ott lennék még 2021-ben. Sok embert ismerek a csapatnál, sokkal többet, mint a Mercedesnél, szóval természetesen feléjük húz a szívem”

– ismerte el a Racefansnek.

Max Verstappen és Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

A McLaren versenyzője nem tud elképzelni olyan forgatókönyvet, ami szerint 2021-ben ő lenne a bajnokság egyik esélyese a Red Bull-lal. „Az az igazság, hogy még ha maradok is 2018-ban, nem vagyok meggyőződve róla, hogy még ma is ott lennék velük. Tudom, mindenki azt mondja: nézd meg a Red Bullt, bajnok lehetnél velük idén. De ha nem mentem volna a Renault-hoz, és további két évet töltök a Red Bullnál, szerintem akkor sem lennék már náluk 2021-ben. Szóval nem hinném, hogy a Renault-hoz szerződésem túl sokat változtatott volna a Red Bull-os jövőmön máig” – vezette le, miért nincs benne irigység vagy elégedetlenség.

Kiemelte, neki egyszerűen nem volt már jövője a Red Bullnál.

„Ez nem a Red Bull ellen szól, inkább rólam. Nem tudom, hogy a Red Bullnál fejlődtem volna-e ennyit. Ott minden nagyon ismerős volt. Már 2018-ban voltak dolgok. Feltettem a kérdést, nem kényelmesedtem-e el, nem lettem-e ilyen vagy olyan. Szóval ha ugyanabban a közegben maradtam volna, nem tudom, fejlődtem volna-e annyit versenyzőként.”

Távozásában persze szerepet játszott Max Verstappen is, aki egyre inkább a maga képére formálta a csapatot. Ricciardo emellett akkori versenymérnöke, Simon Rennie háttérbe vonulásáról is tudott már, és ez csak egy további érv volt a váltása mellett.

Christian Horner, Helmut Marko és Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

A Red Bullhoz ettől függetlenül továbbra is szoros szálak fűzik, hiszen gyerekkorától támogatta őt a márka. És a vezetőiknek is örökké hálás lesz.

„2018-ban döntöttem, és természetesen az van, ami. De idén Monza után üzenetet kaptam Helmuttól (Marko tanácsadó), üzenetet kaptam Dietrichtől (Mateschitz tulajdonos). A tisztelet megmaradt közöttünk. Nem számít, hogy hol fejezem be a pályafutásomat, mindig tartozni fogok a Red Bullnak, ez tény. Szóval sokat jelentene számomra, ha boldognak látnám őket” – jelentette ki az idei Olasz Nagydíj győztese.

Borítókép: Max Verstappen és Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

További tartalmak