Musorujsag
Élő Eredmények
×

Sajnálja az Aston Martin, hogy idén csak ennyit nyújtott Vettelnek

Sajnálja az Aston Martin, hogy idén csak ennyit nyújtott Vettelnek

Motorsport-Magazin
A konstruktőri harmadik helyre és Sebatian Vettel „újjáépítésére” tört az Aston Martin 2021-ben, ám egyikkel sem ért igazán célt. A csapatfőnök két fő okra vezeti vissza kudarcukat, és sajnálja, hogy nem adták meg a bajnoknak, amivel kecsegtették.

Lehet, hogy a hosszú távú projekt volt az elsődleges szempont Sebastian Vettel számára, amikor tavaly aláírta a szerződését az Aston Martinnal, ám a német sem csinált titkot belőle, hogy a csapat Racing Pointként elért 2020-as sikerei is bizakodóvá tették. Erre utal, hogy év elején még mind ő, mind új csapata a dobogós helyeket emlegette, és a konstruktőri bajnokság harmadik pozícióját vette célba. Aztán megérkeztek a bahreini téli tesztre, és a valóságba.

A csapat az év elején az új padlólemezszabályokkal magyarázta visszaesését, melyek őket és a Mercedest érintették a legérzékenyebben. Az év első felében aztán voltak javulásra utaló jelek, pár villanásuk, ám az idény második felére teljesen megrekedtek a középmezőny második felében, és legtöbbször esélyük sincs versenyre kelni a Ferrarival vagy a McLarennel.

„Voltak versenyek, amelyeken egészen jónak éreztük az autót, de voltak, amikor meg küszködtünk vele. Összességében viszont csak az számít, mennyire vagy versenyképes” – magyarázta a csapata teljesítményétől nyilvánvalóan csalódott Vettel még Katarban.

Ő három problémás területre vezette vissza a gyengélkedésüket. A szabályváltozásokat már nem említette. „Ha a versenyképességet nézzük, az autónknak egyszerűen túl nagy a légellenállása. Nincs valami hatékony autónk, és nincs elegendő leszorítóerőnk. Pár pálya talán a segítségünkre volt, és sikerült jól eltalálnunk a beállításokat, jól boldogulni a gumikkal, vagy jó taktikát választani. De egyfelől nem olyan egyszerű eltalálni ezt a tartományt, másfelől nagyon nagy a rivalizálás a közvetlen ellenfelekkel.”

Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Vettelnek az idény során így is összejött két dobogós helyezés, melyek közül a magyarországit viszont elveszítette az üzemanyaggal kapcsolatos szabálytalanság miatt. Jelenleg csak a hetedik helyen állnak a bajnokságban, 35 pontra az Alpha Tauritól és már 60-ra a futamot is nyerő Alpine-tól. Míg az autójával hasonló filozófiát követő Mercedes egyértelmű javulást ért el az év végére a gépével, Vettelék látványos visszaesést produkáltak. Beszédes, hogy tíz futam után még az Alpine előtt álltak, és egy ponttal maradtak csak el az Alpha Tauritól.

„Miután befagyasztották a tavalyi autókat, és változtatták a megengedett területeken, már csak meghatározott számú dolgot tehettél. Sok dolog van, amit a befagyasztás nélkül megváltoztattunk volna, de nem lehetett. Csak azt a két fejlesztési zsetont lehetett felhasználni”

– magyarázta Otmar Szafnauer csapatfőnök a német Motorsport-Magazinnak arról, hogyan kerültek csapdába az autójukkal.

A helyzetén ennek ellenére is fordító Mercedes példája kapcsán megállapította, az ő lehetőségeiket a 2022-es felkészülés is korlátozta. Ez volt a vesszőfutásuk másik fő oka. „Mindent megtettünk, amit tudtunk, hogy visszanyerjünk valamennyit. De közben fel kellett hagynunk a 2021-es leszorítóerő visszanyerésével, mert a forrásaink korlátozottak, és a szélcsatornában is csak megszabott időt dolgozhatunk.”

„Át kellett állnunk 2022-re, máskülönben a 2022-es szezonunkra is kihatott volna a mostani. Hogy szívesebben lettünk volna jobbak ennél? Igen. De realisták is vagyunk, és tisztában vagyunk vele, hogy a korlátozott forrásainkkal nem nyerhettünk volna vissza mindent.”

A korlátozottságuk persze már nem úgy értendő, ahogyan Racing Pointként. Egyszerűen nagyon hamar átálltak a következő évre. „Agresszív célokat tűztünk ki magunk elé, de elérhetőket. És a tervek szerint haladunk, elérjük az agresszív, de elérhető céljainkat. Minden héten szépen fejlődünk” – mondta a 2022-es projektjükről Szafnauer.

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

Vettel motivációjának ugyanakkor érezhetően nem tett jót, hogy a Ferraritól való távozás után egy újabb kilátástalan és tét nélkülinek érzett szezon következett. Az ő célja a győzelem az F1-ben, és bár azt előre tudta, hogy az Aston Martinnal erre kezdetben nem lesz esélye, de arra számított, hogy pár dobogós hellyel és a mezőny első felében csatázva vigasztalódhat a köztes időszakban. A várakozás viszont nehezebben viselhetőnek tűnik. A hírek szerint a német még a folytatás kapcsán is elbizonytalanodott év közben, és azt sem lehetne állítani, hogy kiemelkedő formában lenne.

Szafnauer sajnálja, hogy nem tudták megadni neki, amit a szerződéskötéskor reméltek, ám nem aggódik túlzottan. „Seb klassz munkát végez nálunk, és nagyon élvezzük is, hogy vele dolgozhatunk. Balszerencse, hogy a körülmények miatt nem tudtunk neki versenyképesebb autót adni, hogy az élen küzdhessen” – sajnálkozott az amerikai.

Ez egy másik olyan cél, amit nem sikerült elérniük: az év elején a konstruktőri harmadik hely mellett a „régi Vettel” felébresztését is maguk elé tűzték. 2022 még hozhat változást e téren?

„Ha jobb autót adunk neki, akkor el is fogja végezni vele a munkát”

– bizakodott Szafnauer.

Vettel a hosszabb távú projektben továbbra is töretlenül hisz. Alighanem ezért is marad az Aston Martinnal 2022-re. „Erre jövőre tudunk csak igazi választ adni, de összességében erős a csapatunk, a gyárban és a pályán is. Kezd összeállni, és sok jó dolog történik itt” – állapította meg a négyszeres világbajnok.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak