Musorujsag
Élő Eredmények
×

Schumacher a legnagyobb ellenfél és tanár is volt Alonso számára

Schumacher a legnagyobb ellenfél és tanár is volt Alonso számára

Beyond The Grid
A legnagyobb ellenfelének, de bizonyos szempontból a tanárának is tekinti Fernando Alonso Michael Schumachert.

Több versenyzőgeneráció ellen is megküzdött a Forma–1-ben a ma már veteránnak számító Fernando Alonso. Egykor ő volt minden idők legfiatalabb (kétszeres) bajnoka, aztán érkezett a fiatalabb korosztály, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel, akik megdöntötték e rekordját. Manapság eközben már olyan versenyzők ellen (Max Verstappen, Mick Schumacher) küzd veteránként, akiknek korábban az apjukkal is versenyzett.

A sok ellenfele közül Alonso azonban mindmáig az elsőt tekinti a legnagyobbnak: Michael Schumachert, akit a renault-s első éveiben próbált letaszítani a trónról, sikerrel.

„Számunkra csapatként a legnagyobb dolog az volt, hogy 2005-ben és 2006-ban úgy lettünk bajnokok, hogy nem számítottunk rá. Igen, a Renault egyre javult, de nem annyira, hogy azt gondoltuk, a bajnoki címért fogunk küzdeni. Szóval ez fantasztikus meglepetés volt, és ez volt az első, ami duplán boldoggá tesz” – mesélte a Beyond The Grid podcastnak.

„A másik legnagyobb dolog pedig az volt, hogy Michaellel harcoltam. A 2005-ös bajnokság értékét fantasztikusnak éreztük, mivel a legenda ellen küzdöttünk, Michael és a Ferrari ellen.”

Noha az első bajnoki évében, 2005-ben valójában nem a Ferrarival visszaeső Schumacher, hanem Kimi Räikkönen volt a valódi bajnoki riválisa, 2006-ban már a hétszeres világbajnokkal vívott ádáz csatát, mely a feszült pillanatokat sem nélkülözte.

„Michael Monzában döntötte el, hogy befejezi a pályafutását, és attól a pillanattól ez egy nagyon intenzív csata lett. Brazíliában a bajnoki címért harcoltunk, és a verseny rajtja előtt kezet fogtunk, a legjobbakat kívántam neki az élete következő fejezetéhez, de közben még a bajnokságért is küzdöttünk, szóval vegyesek voltak az érzéseink. Különleges időszak volt” – emlékezett vissza.

Fernando Alonso és Michael Schumacher (Fotó: XPB)

Alonso szerint Schumacher egyszerűen a legjobbat hozta ki belőle, a saját szintjével gondoskodott arról, hogy ő is magasabb szintet érjen el. „Teljes mértékben!

Michaelt tekintem a legnagyobb ellenfelemnek. Számomra sok tekintetben amolyan tanár volt ő.

Fiatalon érkeztem az F1-be, és egy bajnoki csatába csöppentem, amire talán még nem álltam készen. És Michael volt az ellenfelem, a tudásával és a szemléletmódjával álltam szemben. Sosem adta fel, és mindig valami különlegessel rukkolt elő.”

„Emlékszem, voltak versenyek, amiken a Renault-é volt a jobb autó, vagy úgy gondoltuk, hogy előnyben vagyunk a csomaggal, a gumikkal. Aztán jött az időmérő, megszereztük a pole-t, boldogok voltunk, számítottunk is rá, aztán mentem mérlegelni a parc fermébe, és láttam, hogy Michael második. Hogyan lehetséges ez?! Az időmérő előtt azt gondoltad, hogy ezen a hétvégén kicsit kiépítheted az előnyödet, de ő még a rossz hétvégén is második volt. Hihetetlen volt, hogy még egy gyengébb hétvégén is milyen teljesítménnyel tudott előrukkolni. Időnként varázsolt” – mondta az őszinte tisztelet hangján a kétszeres világbajnok.

Borítókép: Fernando Alonso és Michael Schumacher (Fotó: XPB)

További tartalmak