Musorujsag
Élő Eredmények
×

Példakép, inspiráció, legenda – Sir Frank Williamstől búcsúzik az F1

Példakép, inspiráció, legenda – Sir Frank Williamstől búcsúzik az F1

Twitter, Instagram
A Forma–1 történetének legtovább dolgozó csapatfőnökére, Sir Frank Williamsre emlékezik a száguldó cirkusz világa.

Vasárnap életének 79. évében elhunyt Sir Frank Williams, az F1-es Williams-istálló alapítója, korábbi csapatfőnöke. A harmadik legrégebbi Forma–1-es csapat névadója 1977-ben alapította meg csapatát, 2012-ig volt az istálló elnökségének tagja, és hivatalosan egészen tavaly szeptemberig töltötte be a csapatfőnöki pozíciót, amivel minden idők legtovább hivatalban lévő csapatvezetőjének számít.

Halálának híre az egész Forma–1-et megrázta, a bajnokság résztvevői egy emberként tisztelegnek Williams előtt.

Jean Todt, az FIA elnöke korábban évtizedekig volt Williams ellenfele a Ferrari csapatfőnökeként.

Nagyon szomorú hír. Sir Frank Williams maradandó nyomot hagyott az F1 történetében. Ő egy úttörő volt, egy kivételes személyiség, egy példaértékű ember. A teljes FIA-közösség nevében mondhatom, gondolatban a családjával, a barátaival és a Williams Racinggel vagyunk. Nyugodj békében, barátom!”

– írta a francia sportvezető.

A Forma–1 elnöke, Stefano Domenicali elmondta: „Ma reggel Claire Williams felhívott, hogy közölje a nagyon szomorú hírt a szeretett édesapja, Sir Frank Williams haláláról. Ő egy igazi óriása volt a sportágunknak, a legnehezebb kihívásokkal  nézett szembe az élete során, és minden nap küzdött a győzelemért a pályán és azon kívül is. Egy nagyon szeretett és tisztelt tagját veszítettük el az F1-es családunknak, aki nagyon fog hiányozni. A hihetetlen eredményeivel és személyiségével örökre bevéste magát a sportágunk történetébe. Gondolatban a Williams családdal, és a barátaival vagyok ezekben a nehéz időkben.”

Frank Williams és lánya, Claire (Fotó: XPB)

A Williams család tavaly ősszel adta el az F1-es csapatát a Dorilton Capital nevű amerikai vállalkozásnak. A Frank Williams nevét megtartó istálló részéről a jelenlegi ügyvezető igazgató és csapatfőnök, Jost Capito fejezte ki együttérzését a család felé. „A Williams Racing Team őszinte szomorúsággal értesült az alapítónk, Sir Frank Williams haláláról. Sir Frank egy igazi legendája és ikonja a sportágunknak. Azzal, hogy elment, a csapatunk számára is véget ért egy korszak, de a Forma–1 számára is. Ő egy igazi úttörő volt. Noha komoly nehézségekkel szembesült élete során, 16 bajnoki címig vezette a csapatunkat, és ezzel a sportág történetének egyik legsikeresebb csapatává tett minket.”

„Az értékei, beleértve a tisztességet, a csapatmunkát, a szenvedélyes függetlenséget és elhivatottságot, továbbra is a csapatunk értékrendjének magját képezik, ez éppúgy az ő öröksége, mint a Williams családnév, ami alatt büszkén versenyzünk. Gondolatban a Williams családdal vagyunk ezekben a nehéz időkben”

– közölte a német csapatfőnök.

Jost Capito (Fotó: XPB)

Williamsről több korábbi versenyzője is megemlékezett. George Russell már a család tavalyi búcsújakor is elmondta, örökké hálás lesz nekik azért, hogy az F1-be segítették őt, és hittek benne. „A mai nappal búcsúzunk attól a férfitól, aki meghatározta a csapatunkat. Sir Frank egy őszintén csodálatos ember volt, és mindig emlékezni fogok a közös nevetéseinkre. Több volt egy főnöknél, mentor volt, és egy barát mindenki számára, aki csatlakozott a Williams Racing-családhoz, és sokaknak másoknak is.”

„Őszinte megtiszteltetés volt, hogy neki versenyezhettem, és egy kis része lehettem a hihetetlen örökségének, amit hátrahagyott. Egy örökségnek, ami a csapatnál örökre a szívünkben és lelkünkben fog továbbélni. Nyugodj békében, Sir Frank! Köszönet mindenért” – írta a Williamstől három szezon után idén búcsúzó brit.

Csapattársa, Nicholas Latifi azt írta: „Nyugodj békében, Sir Frank Williams! Nagyon szomorú hír. Óriási veszteség a sportágunknak és a csapatunknak is. Megtiszteltetés volt képviselni a nevedet a világ színpadán, és továbbra is keményen nyomom majd a gázt, hogy újra előrébb vigyem a csapatot a rajtrácson.”

Valtteri Bottas ugyancsak a Williamsnél mutatkozott be az F1-ben, és ő is ismerhette az alapítót. „Szomorú hírek. Köszönet mindenért, Frank! Hiányozni fogsz. Nyugodj békében” – írta a finn versenyző.

A Williams-csapat máig utolsó győzelmét arató Pastor Maldondo a 2012-es barcelonai sikerük után készült közös fotóval emlékezett meg a korábbi munkaadójáról. „Nem térhetünk ki a sors szándékai elől. Frank állhatatossága egy nagyszerű példa, és most itt hagyott minket. Mindig emlékezni fogok rád erről a fotóról, amiből tudom, hogy számodra az egész megérte.  Büszke vagyok rá, hogy részese lehettem az álmodnak, és megajándékozhattalak ezzel a nagyszerű győzelemmel. Részvétünk minden családtagnak, a csapatnak, a szurkolóknak!”

A Williams jövő évi versenyzője, Alexander Albon ezt írta közösségi oldalán: „Sosem volt lehetőségem találkozni Sir Frankkel, de érzem a hatását a csapaton belül. Tovább fogjuk vinni az örökségét. Nyugodjon békében!”

„Szomorú nap ez a sportágunk számára” – írta Sergio Pérez. „Frank Williamsre mindig is az F1 egyik hőseként és ikonjaként fogunk emlékezni. Imádkozok a családjáért, különösen a lányáért, Claire-ért. Nyugodjon békében!”

Az F1 jelenlegi csapatai szintén lerótták kegyeletüket Frank Williams előtt. A Ferrari közleményben búcsúzott a nagy ellenféltől. „Tisztelgünk egy nagyszerű ember előtt, aki meghatározó szerepet játszott a Forma–1 történetében.”

„Sir Frank szenvedéllyel szerette a motorsportot, egy elszánt és bátor rivális volt, aki nagy sikerekre vezette a ma is a nevét viselő csapatot. Mindig is példakép marad, akire felnézünk, és aki a hihetetlen belső erejével és elszántságával olyan sokakat inspirált.”

„Ezekben a nehéz időkben Gondolatban a gyermekeivel, Claire-rel, Jonathannal és Jamie-vel vagyunk, valamint az összes családtagjával, barátjával” – közölte a Scuderia.

Az ősi riválisnak számító McLaren részéről az ügyvezető igazgató, Zak Brown tisztelgett a legenda előtt. „A sportágunk egy igazi hősét vesztettük el, aki sokak számára jelentett inspirációt. Sir Frank nemcsak különleges örökséget teremtett az F1-ben, de bizonyította az emberi elszántság erejét is, mellyel óriási csapásokon verekedte át magát. A családjával és a Williams-csapattal vagyok gondolatban.”

Az Alpine/Renault részéről a márka ügyvezető igazgatója, Laurent Rossi búcsúzott Williamstől – a csapat domináns korszakában motorbeszállító Renault nevében is. „Ma elvesztettük a sportág egyik legendáját. Sir Frank Williams neve örökre bevésődött a Forma–1 történetébe, igazi inspiráció volt mindannyiunk számára. A Renault-családnál mindenki elérzékenyülve és büszkeséggel gondol a közös időkre, különösen a négy egyéni és öt konstruktőri bajnoki címre, amit együtt értünk el. Az Alpine és a Renault csapatok nevében is szeretném kifejezni őszinte részvétemet Claire és az egész Williams család felé, a barátok felé, és a csapat felé, amely továbbra is a nevét viseli.”

A világbajnok Mercedes is közleményt adott ki. „Ma a sportágunk egy titánját gyászoljuk, Sir Frank Williamst. Sir Frank a keménységével és elszántságával, valamint a semmihez sem mérhető versenyzés iránti szenvedélyével építette fel a sportág egyik legnagyszerűbb csapatát. Gondolatban a családjával vagyunk, és mindenkivel a Williams Racingnél.”

 

 

 

 

Williams halálhíre több korábbi kollégáját, F1-ben dolgozó barátját is megrázta. Ann Bradshaw éveken keresztül dolgozott együtt sajtósként Williamsszel. „Az én versenycsaládomat mindig is a Williams jelentette, szóval leírni nem tudom, milyen szomorúsággal tölt el Frank halálának híre. A főnököm, a barátom, az inspirációm volt sok éven át. Nyugodjon békében! Mindig mosolygott, amikor a szeretett autói és versenyzői között lehetett” – írta.

Az újságíró Peter Windsor ugyancsak dolgozott a Williamsnél, ő volt az útitársa a franciaországi balesetekor, melynek következtében Williams lebénult. „Nagyon szomorú, hogy Sir Frank Williams elment. Ő minden szinten egy Versenyző volt.”

A svájci Blick újságírója, Roger Benoit is közös fotóval búcsúzott. „És elvesztettem még egy barátot. Nyugodj békében, Frank” – írta az 1979-ben készült képhez.

Borítókép: Frank Williams (Fotó: XPB)

További tartalmak