Musorujsag
Élő Eredmények
×

Nem az egyéves szerződések, Hamilton roppantotta össze Bottast – Wolff

Nem az egyéves szerződések, Hamilton roppantotta össze Bottast – Wolff

Speedweek
Hiába Valtteri Bottas érvelése, Toto Wolff szerint nem az egyéves szerződések nyomták agyon a finnt a Mercedesnél, hanem a sikeres csapattársa.

Jót tett Valtteri Bottas formájának, hogy biztossá vált, nem marad a Mercedes versenyzője 2022-ben. A finn a közelmúltban több interjúban is elmondta, utólag úgy látja, a legnagyobb hiba a mercedeses pályafutásában az volt, hogy sosem érezte magát biztonságban a csapatnál, mivel minden alkalommal csak egy-egy évre kapott szerződést. Mindezt már annak tudatában mondja, hogy az Alfa Romeo több évre elkötelezte őt, és érzi, ennek a bizonyosságnak mennyire pozitív hatása volt a teljesítményére és az önbizalmára.

Legutóbb Katarban a Mercedes mérnöke, Andrew Shovlin is megállapította: „Még soha ilyen lazának nem láttuk Valtterit.” Ő is a bebiztosított jövőjének tudta be ezt a változást.

Bottas arról is beszélt, hogy a bizonytalanságban tartása tudatos stratégia is volt a Mercedes-főnök Toto Wolff részéről: nyomást gyakorolt rá, hogy jobban teljesítsen, ám ez a finn szerint egy ponton túl már fordított hatást gyakorolt rá.

„Az egész mercedeses pályafutásom során mindig nyomás alatt tartottak, mert mindig egyéves szerződésem volt. Most jó egy olyan projekt tagjának lenni, amelynél tényleg a hosszú távra koncentrálhatok. Ilyenkor nem kell évről évre azon agyalnod, mit lesz. Így a lényegi munkára figyelhetek” – mondta a finn MTV televíziónak Bottas, aki arról is beszélt már, hogy ha a Mercedes csak 2022-re kínált volna neki új szerződést, ő akkor is elhagyta volna a csapatot.

Valtteri Bottas és Toto Wolff (Fotó: Mercedes)

Noha ma már nyíltan kimondja, hogy mi hátráltatta, jelenlegi főnökét, Toto Wolffot ez sem gondolkodtatta el. Szerinte Bottast alapvetően nem az ő egyéves szerződései vitték zsákutcába a Mercedesnél, egyszerűen a Lewis Hamilton-problémába tört bele a bicskája.

„Megmondtam Valtterinek, hogy a nyomás jó, és néha fájni tud. Szerintem a pályafutása kezdete óta ezzel van dolga. Utólag mindig egyszerű megmondani. Én viszont még mindig úgy vélem, hogy ő egy klassz fickó és egy gyors versenyző. De közben azt is gondolom, hogy az évek során Lewis mellett eltöltött évek igen nagy nyomást jelentettek számára”

– állapította meg az osztrák.

Wolffnak meggyőződése, a puszta tempó tekintetében Bottas képes lenne legyőzni Hamiltont, ám vannak területek, amikben elmarad a hétszeres bajnoktól. „A nyers gyorsasága megvan, és ha Valtteri ezt a nyers gyorsaságát érvényesíti, senki sem győzheti le őt. De vannak ingadozások, és én azon töprengek, vajon ezek a nyomásra vezethetőek-e vissza, vagy másra. Talán annak köszönhetőek, hogy Lewis Hamilton, vagyis egy hétszeres világbajnok csapattársa. A száz győzelmet szerzők klubjának ő az egyedüli tagja…”

Borítókép: Toto Wolff és Valtteri Bottas (Kép: XPB)

További tartalmak