Musorujsag
Élő Eredmények
×

Verstappen: Az F1 már a büntetésekről szól, nem a versenyzésről

Verstappen: Az F1 már a büntetésekről szól, nem a versenyzésről

F1 Sky Sports
Nem ért egyet az FIA döntéseivel Max Verstappen, és sajnálja, hogy a nyers versenyzés helyett a büntetések döntötték el a Lewis Hamilton elleni szaúd-arábiai küzdelmét.

Gyakorlatilag 50 körön át tartó ketrecharcot hozott a Szaúd-arábiai Nagydíj a bajnoki elsőségért küzdő Lewis Hamilton és Max Verstappen között. Három rajt, több ütközés, leszorítás, és forrongó indulatok, melyek közepette az FIA higgadt ítészként próbált lavírozni.

Megkérdőjelezhető helyzetekből nem volt hiány. Verstappen kétszer is pályalevágós manőver miatt került bajba, először két pozíciót el is veszített ezzel a második újraindítás rajtrácsán, másodszor pedig egy félreértésekkel teli elengedős-ütközős káosz volt a következmény.

A Red Bull versenyzője végül vesztesként jött ki a ketrecből, és már nem pontelőnnyel, csupán a szezonban szerzett eggyel több győzelmével vezeti a bajnokságot. Nem rejtette véka alá felháborodottságát a leintés után. Amikor a levezető körön közölték vele, hogy a szurkolók őt választották a futam emberének, Verstappen jelezte, szerinte nem a versenyzés volt az előtérben ezen az estén.

„Legalább a szurkolóknak világos képük van a versenyzésről, mert ami ma történt, az hihetetlen. Én csak versenyezni próbáltam, de ez most inkább szólt a büntetésekről, mintsem a versenyzésről. Számomra nem ez a Forma–1. De a szurkolók legalább élvezték. Egyértelműen nem voltunk elég gyorsak, de így is elégedett vagyok a második hellyel”

– mondta Verstappen.

A díjátadó előtt hozzátette: „Több dolog is történt, amivel nem értek egyet teljesen, de ez van. Mármint legalább megpróbáltam a pályán, mindent beleadtam.”

Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A legbizarrabb jelenetet a 38. kör hozta, amikor Verstappent egy pályalevágós védekezés után arra kérte a Red Bull, hogy adja át a vezető pozíciót. A 27-es kanyar felé tartva le is lassított, ám Hamilton nem értette, mi történik, és a még erősebb lassításkor belehajtott a Verstappen gépébe.

„Csak fékeztem és leváltottam, hogy elengedjem. Aztán egyszer csak belehajtott az autóm hátuljába. Én meg csak néztem a visszapillantót, hogy hol fog előzni. Nem igazán értem, miért történt. Talán csak zűrzavar volt. Nekem mondták, hogy engedjem el”

– mondta az esetről, amit az FIA is vizsgál a futam után.

Fölvetették, talán az okozta  a problémát, hogy nem volt egyértelmű a mozdulata. „Már letértem a versenyívről. Szóval nem tudom” – reagált Verstappen.

A kérdésre, vajon Hamilton a DRS-használatra vadászva nem akarta őt megelőzni, elmondta: „Talán. De nekem azt mondták a rádióban, hogy engedjem el, és én azonnal ezt tettem.”

Max Verstappen és Lewis Hamilton ütközése a 38. körben (Fotó: Formula1/Twitter)

Hamilton végül első lett, megfutotta a leggyorsabb kört, és ezzel pontegyenlőség alakult ki közte és Verstappen között a jövő hétvégi szezonfinálé előtt. „Az egész szezon hullámzó volt. Jó és rossz pillanatokkal. És most úgy érkezünk az utolsó versenyre, hogy azonos ponttal állunk, úgy, ahogy kezdtük az elején. A futamgyőzelmekkel persze van egy kis előnyöm. Izgalmas lesz. Remélem, jó hétvégénk lesz Abu-Dzabiban.”

A kérdésre, hogyan áll hozzá az utolsó versenyhez, elmondta: „Mint mindig: a legjobbamat nyújtom, és mindent ki akarok hozni belőle.”

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak