Musorujsag
Élő Eredmények
×

A Mercedes reméli, a dzsiddai tanulság elejét veszi a piszkos végjátéknak

A Mercedes reméli, a dzsiddai tanulság elejét veszi a piszkos végjátéknak

The Race, Racefans
Fontos tanulságokkal szolgált Max Verstappen szaúd-arábiai versenyzése Toto Wolff szerint. Reményei szerint az FIA fellépése elejét veszi a holland piszkos húzásainak a szezonzárón.

Pontegyenlőséggel, egy nagyon feszült és sok vitás helyzetet hozó csata után indul a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjra a bajnokság két esélyese, Max Verstappen és Lewis Hamilton. Szaúd-Arábiában ismét a címvédő lett a győztes, a Mercedes és ő a sikerük után ezúttal is a „rosszként” mutogat a sportszerűség határait feszegető Verstappenre.

A holland két időbüntetést is kapott a Hamilton elleni védekező manővere, illetve a félresikerült elengedési kísérlete miatt, a döntések viszont vita tárgyát képezik az érintett két csapat, a Mercedes és a Red Bull között.

Előbbi gárda főnöke úgy véli, azzal, hogy az FIA ezúttal nem hagyta futni Verstappent, aki Brazíliában még büntetlenül tessékelte le a pályáról Hamiltont, talán elejét tudja venni annak, hogy a hétvégi szezonzárón kétes manőver döntsön a bajnoki cím sorsáról.

Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: XPB)

„Remélem, hogy ennek a versenynek elég nagy lesz a hatása ahhoz, hogy mindenki tanuljon belőle, és alkalmazkodjon Abu-Dzabiig” – nyilatkozta Toto Wolff. „Úgy vélem, ha most úgy ítélte meg a bíróság, hogy az ilyen vezetés túlmegy a határon, akkor talán Abu-Dzabiban is büntetni fogják. Ez zavaros helyzetet teremthet mindenki számára, és nem hinném, hogy ez a bajnokság megérdemelné, hogy egy ütközés befolyásolja az eredményét. Ebben az esetben minden bizalmamat az önszabályozás rendszerébe vetem.”

Hogy Verstappent elriasztották vagy elgondolkodtatták-e a büntetések, az majd kiderül. Wolff azon vágya viszont már aligha teljesíthető, hogy az ütközéseknek ne legyen hatása a bajnokság végkimenetelére. Verstappen a silverstone-i ütközésükkel az egész szezont tekintve legnagyobb előnyének, 33 pontnak a nagy részét veszítette el egyetlen kör alatt, később Monza is befolyásolta a pontverseny alakulását. Ezenkívül további vitatott esetek is meghatározták a szezont. A legutóbbit Interlagosban láthattuk, ahol Verstappen még megúszta büntetés nélkül, hogy a bukótérben tartotta meg a pozícióját.

Wolff utóbbi kapcsán megállapította, a mostani dzsiddai esetek nagyban hasonlítottak a brazíliaira: mind Verstappen, mind Hamilton mutatott be leterelős manővert vasárnap. Szerinte ez igazolta a Brazília utáni aggályaik jogosságát.

„Brazíliában azt mondtam, hogy precedenst teremtünk, amennyiben nem indul vizsgálat, és így csúnya véget érhet a bajnokság. Úgy tűnik, a mostani esetek nagyon hasonlítottak a brazíliaihoz, csak lassabb tempónál, és nem szeretnénk ilyet látni Abu-Dzabiban. A gyorsabb autónak és a gyorsabb versenyzőnek kell megnyernie a bajnokságot, és nem szabad kivenniük egymást a versenyből.”

Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Az osztrák csapatfőnök ezzel lényegében arra utalt, hogy reményei szerint az FIA mostani fellépése megállítja Verstappent. Wolff emlékeztetett rá, habár pontegyenlőséggel áll a két versenyző, a Red Bull versenyzője a több győzelmével előnyben van Hamiltonnal szemben, így egy kettős kiesés továbbra is neki jönne jól, hiszen azzal bajnok lenne.

Verstappen versenyzése kapcsán hozzátette:

„Nagyon kemény volt. Bizonyos szempontból meg is értem, mivel az első bajnoki címéért küzd. És annyi zűr volt a versenyen, sok pillanat, amiről azt mondanám, túlment a határon.”

A Red Bull azon felvetésére, hogy az FIA egyoldalúan ítélkezett Szaúd-Arábiában, és Hamilton több büntetést is megúszott, Wolff megjegyezte, a szerencse forgandó. „El kéne gondolkodnia, hogy mi minden volt Max ellen” – reagált Helmut Marko felvetésére. „Nem kommentálom, amiket mondanak. Brazíliában mi éreztük úgy, hogy szigorúak voltak velünk a kizárással, ami miatt a sprintversenyen elvesztettünk három pontot. Az Lewisnak most értékes lenne. Valahol valaki mindig elégedetlen, és én az elfogultságomon próbálok józan ésszel is gondolkodni.”

Borítókép: Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak