Musorujsag
Élő Eredmények
×

Bokszzsák lett Vettelből: Kimi talán jobbra akart menni a balkanyarban…

Bokszzsák lett Vettelből: Kimi talán jobbra akart menni a balkanyarban…

F1-Insider
A mezőny legfiatalabb és legidősebb tagja is belehajtott a futam során – Sebastian Vettel így vesztette el a pontszerzést esélyét egy olyan versenyen, amitől nem is várt pontot.

A teljes idénye leggyengébb időmérő edzését futotta az Aston Martin Szaúd-Arábiában, hiszen idén először egyik versenyzőjük sem jutott tovább a Q1-ből. Sebastian Vettel előre tartott a vasárnaptól, mivel megállapította: ha az időmérős körét jónak érezte, és az ennek elennére nincs a továbbjutó idő közelében sem, akkor igencsak lassú az autójuk.

Ehhez képest az éjszakai versenyen sokáig úgy tűnt, minden a kezükre játszik: káosz, piros zászlók, biztonsági autók kínáltak extra esélyt a négyszeres bajnoknak. Vettel élt is ezekkel: mindhárom rajtnál sikerült pozíciókat javítania, így a futam közepe felé haladva már pontszerző helyen állt. Aztán a 23. körben támadni kezdte őt az újonc Cunoda Juki, aki végül az első kanyarkombinációban oldalról-hátulról megtorpedózta a zöld Astont.

„Minden jól alakult, és jól álltunk a versenyen, még ha világos is volt, hogy erőn felül teljesítünk, mert nem ott állunk, ahová valóban tartozunk. A tizenhetedik helyről rajtolva a legjobb tízbe kerültem. Mindent kihoztam a rajtokból, és mindig sikerült javítanom. Szóval mindent jól csináltam. Aztán sajnos minket is utolért a balszerencse” – mondta Vettel.

Sebastian Vettel és Cunoda Juki (Fotó: XPB)

A Cunoda-incidensről elmondta: „Ez teljesen elrontotta a versenyünket. Egyszerű balszerencse volt, hogy Juki így kiütött a versenyből. Természetesen egy ilyen helyzetben nem hagyom magam, és azt gondoltam, elég helyet hagytam neki. Erre hirtelen eltalál hátulról. Ezzel lőttek a versenyemnek.”

Ennek ellenére nem neheztelt a mezőny legifjabb tagjára. „Bocsánatot kért, és ez rendben is van, az ilyesmi megesik. De kár érte, egyszerűen fájó, nekem is, neki is, mert eleve gyorsabb volt, és pár körrel később úgyis megelőzött volna.”

Vettel ezzel kicsúszott a pontzónából, a sérült oldalú autójával pedig le is lassult. Így lett a legfiatalabb után a mezőny legidősebb versenyzője, Kimi Räikkönen prédája. A finnel való csatája hasonló véget ért: ő volt előrébb, de az alfás nem hagyta magát, és lehetetlen helyzetből belecsúszott.

A német próbálta humorral elütni a barátjával történt incidens élét.

„Nem tudom, merre akart menni. A kanyar balra ment, ő talán jobbra akart…”

Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

„Az első baleset nélkül nem is lett volna a második, mert annyival előrébb voltam. De a feltételes mód most már nem számít. Nem igazán tudom, hogy mi történt. A kanyar az enyém volt, és ott nincs elég hely két autónak, ezért vissza kellett volna vennie. Reméltük, hogy körön belül tudunk maradni, és talán lesz még egy biztonsági autó, de már nem jött” – mondta Vettel, aki ezek után végül feladta a versenyt.

„A maihoz hasonló versenyünk több is volt már idén. Egyszerűen sok olyan futam van, aminél valamiért nem jönnek össze a dolgok. Kár érte, de ez már semmit sem jelent. Megyünk tovább, és gondoskodnunk kell arról, hogy ne is kerüljünk ilyen helyzetbe, és előrébb legyünk” – vonta le a tanulságot a német.

Borítókép: Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak