Musorujsag
Élő Eredmények
×

Norrist nagyon felbosszantotta „minden idők legrosszabb szabálya”

Norrist nagyon felbosszantotta „minden idők legrosszabb szabálya”

RaceFans
Komoly kritikát fogalmazott meg a McLaren versenyzője, Lando Norris, miután számos pozíciót bukott azzal, hogy ellenfelei szabadon kereket cserélhettek Szaúd-Arábiában a piros zászlós fázis alatt. A brit szerint ez a szabály a legrosszabb, amit valaha bevezettek az F1-ben.

A McLaren versenyzője rögtön a boxba hajtott friss gumikért, amikor Mick Schumacher balesetét követően pályára küldték a biztonsági autót. A kényelmes pontszerző pozícióból ezzel a tizenhatodik helyre csúszott vissza, hiszen több rivális is úgy döntött, a pályán marad. Mint kiderült, ők jártak jól, az FIA ugyanis piros zászlóval megszakította a futamot.

Ilyenkor pedig az érvényben lévő előírások szerint minden versenyző szabadon kereket cserélhet, vagyis azok, akik kinn maradtak időveszteség nélkül válthattak és megőrizhették a nyert pozíciókat. Norris tehát a mezőny végén ragadt.

Noha végül vissza tudta verekedni magát a pontzónába (egészen pontosan annak a legvégére, a tizedik helyre), Norris komoly kritikával illette a piros zászlós szabályt. „Lehet, hogy ez a legrosszabb szabály, amit valaha kitaláltak” – nyilatkozta bosszúsan a Sky Sportsnak. „Arra gondolok, hogy piros zászló alatt lehet kereket cserélni.”

Lando Norris (Fotó: XPB)

„Ez tette tönkre a futamunkat. Olyan érzés, mintha mindent megtennél, hogy aztán mindent elvegyenek tőled. Szívás, mert a csapat jó munkát végzett. Úgy érzem, az autó is eléggé jó volt. De ez a sz*r szabály egyszerűen mindent tönkretesz” – folytatta.

Norris csalódottságát csak növelte, hogy az előző hétvégék sem alakultak sokkal szerencsésebben számára, és bár a szaúdi pályán élvezte a versenyzést, összességében rossz érzésekkel távozik majd a helyszínről. „A pálya még mindig nagyon szórakoztató, élvezetes vezetni rajta. De nehéz elviselni, amikor úgy érzed, mindent megtettél, de csak egy pontot kapsz. És ezt hiszem, ez már a negyedik egymást követő futamom, ahol egy-két pontot szerzek” – mondta.

Míg Norris pozíciókat bukott, a csapattárs, Daniel Ricciardo pozíciókat nyert a piros zászló alatti cserével, és ötödikként ért célba. „Nekem nem volt szerencsém, Danielnek viszont igen, szóval azért van ebben egy kis haszon is. Ha mindketten kiálltunk volna, akkor ez lett volna az egyik legrosszabb futam. Magammal elégedett vagyok, jó munkát végeztem, türelmes is voltam. Sokan valamiért csak úgy kiestek előttem” – magyarázta.

Végül kiemelte, érzése szerint a Mercedes is bosszús lenne, ha Max Verstappen megnyerte volna a futamot, aki szintén úgy került az élre, hogy kinn marad a biztonsági autós fázis alatt. „Ha Max azért nyert volna, mert kapott egy szabad cserét, akkor szerintem a Mercedes most panaszkodna. Lewis nyert, szóval nem tudom, így fognak-e. Nagyszerű nap volt ez számukra. De ez a szabály nagyon igazságtalan. Ki kellene állniuk, inkább balszerencsésnek kellene lenniük, mint szerencsésnek. Ez így egyszerűen szívás” – zárta gondolatát.

Lando Norris (Fotó: XPB)
Borítókép: Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak