Musorujsag
Élő Eredmények
×

Tiszta versenyzést akar a Mercedes főnöke, és ezt nem érezte annak

Tiszta versenyzést akar a Mercedes főnöke, és ezt nem érezte annak

Sky Sports
Átlépte a határt Max Verstappen a Mercedes főnöke szerint. Akárki nyeri a bajnokságot, sportszerű küzdelmet akarnak.

Őrjöngött, ahogy gyakran szokott, de úgy, ahogy korábban még nem nagyon. Toto Wolff fejhallgatója bánta Max Verstappen és Lewis Hamilton Szaúd-arábiai Nagydíjon történt furcsa belemenős ütközését. A két versenyző vasárnap esti birkózásának ez jelentette a legfeszültebb pillanatát, ami akár mindkettejük kieséséhez is vezethetett volna.

Verstappent végül 10 másodperccel büntették utólag, ám ez helyezésébe nem került. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint Verstappen a dzsiddai éjszakában egyszerűen átlépte a sportszerűség határát. Az osztrák örül, hogy Hamilton így is felülkerekedett.

„Megérdemelte a győzelmet. Többször is kieshettünk volna a törött első szárnyával. Nem akarnám itt mosni a piszkos szennyest, de ez lehet, hogy látványos verseny volt, de nem volt jó verseny” – utalt a sok vitatható esetre.

Toto Wolff (Fotó: F1 TV)
Toto Wolff (Fotó: F1 TV)

Hamilton azon vádja kapcsán, miszerint Verstappen féktesztelni próbálta őt, Wolff nem akart túlzásokba esni, de megállapította: „A telemetria azt mutatja, hogy lelassít, és aztán újra gyorsít, majd lelassít. Lewis nem tudta, hogy el akarja engedni. És szerintem rossz ütemben is mentek át az üzenetek.”

Ami a „látványos, de  nem jó” versenyt illeti, Wolff egyértelművé tette, ők nem szeretnék, ha piszkos játszmákkal dőlne el az idei bajnokság.

„Itt a vezetést kell megnézni. Kemény, nagyon kemény. Talán a határt átlépve kemény. Egyszerűen egy tiszta bajnokságot akarunk, és győzzön a jobb! Ha ez végül Max lesz, részemről rendben, de sportszerű versenynek kell lennie.”

Miután Hamilton a győzelmével egyenlített a pontok tekintetében, felmerült, az utóbbi versenyeken az előnye tudatában nagyon agresszív Verstappen Abu-Dzabiban talán már kicsit óvatosabb lesz. Wolff nem biztos ebben. „Nem, még mindig több győzelme van, ami előny. Nem állítom, hogy ennek lesz következménye. Fontos, hogy nagyszerű vége legyen a szezonnak, és két fantasztikus versenyző küzdjön egymással” – hangsúlyozta.

A bajnokság kapcsán hozzátette:

„A vörös vonalon mozog. Szeretnénk, ha a vége sportszerű lenne, Abu-Dzabiban is. A pontok tekintetében egyenlő az állás, mindketten nyerhetnek. Nyerjen a jobb!”

A Red Bull Szaúd-Arábiában nem volt megelégedve az FIA versenyirányításának és bíróságának munkájával. Több büntetéssel nem értettek egyet, és a futam irányításában is kifogásoltak dolgokat. Christian Horner megállapította, a kaotikus helyzetben nagy szükség lett volna a tapasztalt Charlie Whitingra, a jelenlegi rendszer pedig egyszerűen túl van szabályozva.

Wolffot is megkérdezték, hogyan vélekedik az FIA munkájáról azok után, hogy a futam elején még ők is panaszkodtak bizonyos döntésekre. „Nem tudom. Nem tudom, mikor van virtuális biztonsági autó, biztonsági autó, piros zászló. Elismerésem a versenyirányításnak, mert nagyon nehéz volt kezelni ezt. Mi nyilván elfogultak vagyunk, és az elején valamennyire frusztráltak voltunk, hogy volt pár kör a biztonsági autó mögött, majd piros zászló jött, amivel pozíciót vesztettünk. De mielőtt bármit mondanék, lehiggadva is vissza kell tekintenem a versenyre” – próbált diplomatikus lenni.

Borítókép: Lewis Hamilton és Max Verstappen csörtéje a 37. kör első kanyarjában (fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak