Musorujsag
Élő Eredmények
×

Verstappen: Ez nem az a Forma–1, amit gyerekként követtem

Verstappen: Ez nem az a Forma–1, amit gyerekként követtem

F1
Nem csak a Szaúd-arábiai Nagydíjra vonatkozott Max Verstappen F1-kritikája, melyben a sportág túlszabályozottságára hívta fel a figyelmet.

A múlt vasárnapi dzsiddai versenyt talán Lewis Hamilton nyerte, a szurkolói szavazás győzteseként viszont Max Verstappent választották a nap emberének. A hollandot túlzottan nem vigasztalta az eredmény, ám a csapatrádión adott gyors nyilatkozatában azt megjegyezte, örül, hogy a szurkolók még értik, mi is lenne a versenyzés lényege.

A Red Bull versenyzője megállapította: „Én csak versenyezni próbáltam, de ez most inkább szólt a büntetésekről, mintsem a versenyzésről. Számomra nem ez a Forma–1.”

A futamot követő sajtótájékoztatón Verstappent megkérdezték, mit értett pontosan ez alatt.

„Ez nemcsak erre a versenyre vonatkozik, hanem általánosságban ez a trend az F1-ben mostanság. Ez nem az a Forma–1, amit gyerekként követtem. De ahogy a verseny után is mondtam, ez van, el kell fogadnunk, és tovább kell lépnünk.”

A mostani versenyen nehezen tudott azonosulni az FIA ítélkezésével. „Nem értek egyet minden döntéssel, de nem akarok túl sokat beszélni róla, mert szerintem nem szükséges sokat beszélni róluk, nem érdemelnek sok említést.”

Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A versenyen azért kapott 5 másodperces büntetést, mert a 37. körben a pálya elhagyásával tartotta maga mögött Lewis Hamiltont. Verstappen szemében ez volt az egyik olyan eset, aminél nem született helyes döntés. „Ő került előnybe, kicsit úgy, mint Brazíliában. Természetesen későn fékeztem, és egy pontnál kicsit letértem az ívről, majd volt egy pillanatom, ezért szélesre mentem.

„De ő sem tudta bevenni a kanyart. Egyikünk sem vette be, ezért nem érzem igazságosnak, hogy azt mondják, nekem jár a büntetés. De ez van.”

Verstappen két alkalommal hagyta el a pályát az első kanyar után úgy, hogy a levágással megvédte a pozícióját. Először (az FIA versenyigazgatójának ajánlatára) a következő újraindításnál az elsőről a harmadik rajthelyre sorolták vissza, így töltötte le a „büntetését”. Másodszor jött a 38. körös pozíció-visszaadási kísérlet, melynél Hamilton hátulról belehajtott. Miután a helycsere akkor nem valósult meg, az FIA 5 másodperces időbüntetést adott Verstappennek, aki ezt követően már feleslegesen engedte el Hamiltont.

„Mint említettem, nem akarnék túl sokat mondani erről, nem fecsérelném erre az időt. Nincs szükség címlapsztorikat csinálni belőle. Nem érdemlik ezt meg” – mondta, amikor ezen döntésekről kérdezték.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak