Musorujsag
Élő Eredmények

Mercedes: Hamilton nem tudta, hogy Verstappen elengedésre készül

Mercedes: Hamilton nem tudta, hogy Verstappen elengedésre készül

Motorsport
A Mercedes pályamérnöke, Andrew Shovlin elárulta, Lewis Hamiltont senki sem figyelmeztette, hogy Max Verstappen el akarja engedni őt, mielőtt a két bajnokesélyes ütközött a szaúdi futam hajrájában.

A Red Bull és a Mercedes klasszisának 38. körben történt, azóta is vitatott incidense volt a szaúdi futam egyik csúcspontja. Miután az FIA pozíciócserét ajánlott, a Red Bull megkérte Verstappent, engedje maga elé Hamiltont, de ezt „taktikusan” tegye (ezzel talán arra utaltak, hogy olyan pozícióban maradjon riválisa mögött, amiből rögtön támadhat).

A holland ennek megfelelően lelassított a huszonhetes kanyarnál, Hamilton azonban nem előzte meg őt, hanem ő is lassított, majd nekiütközött riválisának. A futamot szerencsére mindketten folytatni tudták, később pedig újra megpróbálkoztak az elengedéssel – sikeresebben.

Hamilton versenymérnöke, Peter Bonnington az ütközés után jelezte, a Red Bull pozíciócserét kért Verstappentől. Ron Meadows, sportigazgató, aki a Mercedes részéről az FIA-val kommunikál az eset után jelezte a szövetség felé, fogalmuk sem volt arról, hogy Verstappen pozíciócserére készül. A futam összegzésekor Andrew Shovlin versenymérnök is erről beszélt.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Megjegyezte, mivel ők is kése kapták meg az információt (már az ütközés után), nem tudták értesíteni Hamiltont arra, mit tervez riválisa. „Nem volt időnk felkészíteni Lewist, ő pedig nem számított erre” – fogalmazott utalva Verstappen lassítására.

„Ha megnézzük a felvételt az autóból, akkor láthatjuk, miért volt gondja Lewisnak. Max a pálya közepén volt, ami pont három autó széles. Nem tudhatta, hogy Max jobbra vagy balra megy. Középen maradt és keményen fékezett. Lewis eközben nagyjából 50 bar féknyomáson volt, az autó a fékezési határon táncolt, és próbált nem belemenni Maxba Mindössze ennyit tudott tenni” – folytatta.

„Egyszerűen nem ott volt, ahol bárki elvárná, hogy elengedjék. Ha a csapattársat kell elengedni, mindenki tudja, hogyan csinálnia. Ha átadsz egy pozíciót, annak nem szabadna lényegesen különböznie attól. Le kell mondanod arról a pozícióról” – zárta gondolatát.

 

Borítókép: Max Verstappen és Lewis Hamilton ütközése a 38. körben (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak