Musorujsag
Élő Eredmények
×

Räikkönen: Még a több bajnoki címért sem változtatnék semmin

Räikkönen: Még a több bajnoki címért sem változtatnék semmin

Beyond The Grid
Jó ideje számolja vissza a versenyeket Kimi Räikkönen. Megbánás nincs benne a hosszú F1-es pályafutása kapcsán, elégedetten várja az új fejezetet.

Vasárnap véget ér egy 2001-ben kezdett nagy utazás. Kimi Räikkönen másodszor, de ezúttal végleg búcsút int a Forma–1-nek. A döntését már múlt karácsony táján meghozta, bejelentést erről szeptember elején tett. Azóta csak számolja, hány versenyhétvégét kell még teljesítenie.

„Nincs ebben semmi nagy dolog. Egyszer minden véget ér. Valójában nagyon várom, már versenyek óta számolok vissza” – nyilatkozta az abu-dzabi búcsúversenye előtt az F1 Beyond The Grid című podcastjának.

Räikkönent a versenyzés iránti szenvedély tartotta ennyire sokáig az F1-ben, ám eljött az a pont, amikor az már nem tudja átbillenteni a mérleg nyelvét a másik serpenyőben lévő dolgok felől. „Az utazás meghatározó ebben. Ha csak a versenyzés lenne, klassz lenne, de bármit is csinálsz, mindig van jó és rossz oldala is. Várom már, hogy ne legyek betáblázva, és ne ez határozzon meg mindent” – magyarázta a finn.

Megkérdezték, nem ijeszti-e meg a gondolat, hogy ezúttal tényleg vége, és utána már semmi sem lesz ugyanolyan, mint amilyennek megszokta. Räikkönen csak nevetett.

„Miért ijesztene meg? Ismerem az életem! És ez sosem jelentette az életemet.”

Utóbbi megállapítását ki is fejtette. „Igen, de soha nem ez volt a legfontosabb az életemben. Ez talán más, mint sokaknál. Nekem mindig is az ezen kívüli életem volt a legfontosabb. Igen, ez vette el a legtöbb időt az elmúlt húsz évben, de sosem volt a legfontosabb. Nyilván élveztem a versenyzést, máskülönben sosem csináltam volna ilyen sokáig. De most már sokkal jobban értékelem a saját időmet, és ez sokkal fontosabb minden másnál.”

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

A visszavonulás számára nem teljesen újszerű élmény. Egyszer már 2009-ben is elköszönt az F1-től, szokatlanul fiatalon, és akkor még nem tudta, hogy ez a szünet csak két évig fog tartani. „Ez most teljesen más. Családom van, van okom otthon lenni. Ez teljesen más. Mások a körülmények, más szakaszán járok az életemnek” – állította ellentétbe a két visszavonulásának körülményeit. A pályafutása második fele végül hosszabb lett, mint az első volt. „Ha valaki azt kérdezte volna, tennék-e pénzt a visszatérésemre, semmit sem tettem volna rá. Nem terveztem a visszatérést, de bizonyos okok miatt visszatértem, és itt vagyunk.”

 

Már nem olyan gyors, mint 25 évesen

Räikkönen a 2001-től 2009-ig terjedő első F1-es időszakában 18 futamgyőzelmet aratott, a mezőny legmeghatározóbb versenyzőinek egyike volt, akit rendszeresen bajnokesélyesként emlegettek. 2007-ben szerezte a világbajnoki címét, 2005-ben és 2003-ban is nagyon közel volt ahhoz, hogy bajnok legyen. A visszatérése óta eközben csupán 3 futamgyőzelem jutott neki, igazi bajnokesélyes pedig nem volt (még ha a Lotusszal egy ideig volt is némi sansza).

Megkérdezték, szerinte mi az oka a két időszaka közötti nagy eltérésnek. „Nem tudom, ennek sok oka van. Egyes években az autó jó volt, jobb eredményeket értem el. Akkor nyilván sokkal fiatalabb is voltam.”

„Húsz év számít. Az biztos, hogy nem vagyok olyan gyors, mint mondjuk huszonöt évesen voltam.”

A korkérdés szerinte létező kérdés. „Biztos vagyok benne. Nem érzem, de biztosra veszem, hogy valami történik. Az nem lehet, hogy ne történjen. De vannak más okok is, az autók minden évben változnak, a gumik is. Akkoriban is volt, hogy valami jobban feküdt mondjuk az év első felében, vagy a végén.”

2009-ben egyszer már elköszönt. A mostani teljesen más lesz (Fotó: XPB)

 

Tanács a 20 évvel ezelőtti Räikkönennek?

Most, hogy 350 verseny tapasztalata van mögötte, Räikkönent megkérdezték, mit tanácsolna annak a tejfeles szájú 20 éves fiúnak, aki 2001-ben mindössze 23 formaautós versennyel a háta mögött debütálhatott az F1-ben.

„Mint mondtam, elégedett vagyok azzal, amit csináltam, mert a magam módján csináltam. Egy kicsit néha persze harcolnom kellett ellene, de nem hinném, hogy tudnék tanácsot adni.”

„Nyilván mindent meg kellett tanulnom, mert teljesen más volt, minden, mint amihez a Forma–Renault-ban szoktam. Sosem kerültem közel előtte a Forma–1-es pályákhoz, még az autókat sem láttam azelőtt, hogy vezettem volna őket. Ma teljesen más. Az érkező versenyzők valószínűleg a Forma–3-ból, Forma–2-ből jönnek, és résztvevői a hétvégéknek. Látják, hogyan működik, részei bizonyos utánpótlás-sorozatoknak és a csapatoknak, látogatják a gyárat, mennek pár teszten. Számomra ez az egész teljes újdonság volt, és én csak próbáltam a legjobbat nyújtani, és élvezni.”

Kimi Räikkönen 2001-ben (Fotó: XPB)

„Semmin sem változtatnék”

Az F1-gyel való kapcsolata az idők során elmondása szerint nem sokban változott. „Nem sokat. Továbbra is élvezem a versenyzést, továbbra sem élvezem a többi dolgot. Sok ember van itt azóta, hogy bemutatkoztam. Igen, az évek során jöttek újak is, de ők is sokáig maradnak, szóval nagyjából mindenki ismeri egymást. A munka sem változott sokat, különböző országokba megyünk, néha vannak új versenyek, de alapvetően minden ugyanolyan. Bárhová megyünk, ugyanaz. Szóval nem érzem másnak az F1-gyel való kapcsolatomat.”

Miközben sokan úgy tartják, hogy a tehetsége alapján Räikkönenben sokkal több is benne lehetett volna egyetlen bajnoki címnél, a „Jégember” így is hiányérzet nélkül vonul vissza, büszkén és elégedetten, megbánás nélkül.

„Nincs miért panaszkodnom. Jól sikerült. És egyetlen dolgon sem változtatnék, még akkor sem, ha azzal több futamgyőzelmem vagy bajnoki címem lehetne. Elégedett vagyok azzal, amit elértem. Tényleg nem panaszkodhatok.”

Kimi Räikkönen (Fotó: Alfa Romeo) Kimi Räikkönen (Fotó: Alfa Romeo)

Panaszkodni bizonyára a családja sem volt. Räikkönen elárulta, a hozzátartozói már kérik és várják egy ideje a visszavonulását. „Édesanyám boldog. Ő már az elmúlt tizenöt évben ezt kérte tőlem, hogy hagyjam abba… De őt eléggé megijesztik a versenyzéssel kapcsolatos dolgok. (nevet) Az én családom, a gyerekek már nagyon várják. Ők is kérdezték már sokszor, és biztos vagyok benne, hogy nagyon örülnek. Azt akarják, hogy otthon legyek, és meg is értem, én is otthon akarok lenni.”

Még egy verseny, és hazatérhet. A normál életbe. És hogy látjuk-e még száguldani bármilyen pályán? Tervei egyelőre nincsenek. De 2009-ben sem voltak… „A versenyzést fogom a legjobban hiányolni. A vezetést. A versenyzés miatt vagyunk itt, de nem hiszem, hogy ez annyira hiányozni fog. Biztosan lesznek majd napok, amikor azt mondom, jó lenne versenyezni, de végtelen számú kategória van, ahol versenyezhetsz” – mondta a kérdésre, mi fog neki legjobban hiányozni az F1-ből.

Borítókép: Kimi Räikkönen (Fotó: Alfa Romeo)

További tartalmak