Musorujsag
Élő Eredmények
×

Red Bull: A Mercedes rossz vesztes; az FIA-nak változtatnia kell!

Red Bull: A Mercedes rossz vesztes; az FIA-nak változtatnia kell!

Motorsport-Total
A Mercedes rossz vesztes, az FIA-nak pedig sürgősen át kell gondolnia pár dolgot – a Red Bull tanácsadója szerint ez a két fő tanulsága az óvásokkal végződő Abu-dzabi Nagydíjnak.

Pont úgy ért véget a 2021-es Forma–1-es idény, ahogyan egyik bajnokesélyes csapat sem akarta: bírósági tárgyalásokkal és vitákkal. Nem az egész abu-dzabi hétvégén emlegetett ütközés, hanem szabályértelmezési kérdések és az FIA ténykedése jelentették a vita tárgyát.

Az FIA végül a Mercedes mindkét óvását elutasította, így még ha egy fellebbezésre lehetőség is van, jelen állás szerint úgy fest, a biztonsági autóból és az utolsó körös újraindításból profitáló Max Verstappen lett a világbajnok.

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko szerint több dolog is kiderült a botrányos végjátékból. A Mercedes szerinte azt bizonyította az óvásaival, hogy rossz vesztes.

„Nem méltó egy bajnoki fináléhoz, hogy elhúzódik a döntés. Viszont csak – hogy úgy mondjam – egy nem méltó vesztes tartásáról árulkodik, ha valaki óvásokat és kérelmeket nyújt be”

– bírálta a Mercedest.

A fellebbezési kérelem miatt teljesen biztosan még mindig nem jelenthető ki, hogy minden eldőlt és véget ért az ügy, ám Markót ez már hidegen hagyja. „Nekünk ez mindegy. Mi vagyunk a morális győztesek, bárhogy is alakuljon.”

Helmut Marko, Christian Horner és Adrian Newey (Fotó: XPB)

A Red Bull és Max Verstappen az utóbbi időben sokat kritizálta az FIA-t a következetlensége és vélt egyoldalúsága miatt. Szaúd-Arábiában nehezményezték, hogy Verstappen büntetéseket kapott, túlszabályozottságot emlegettek, és a „hagyjuk őket versenyezni” elvet hiányolták.

Marko úgy véli, a mostani szezonzárónak, de az idénynek is megvannak a tanulságai ilyen szempontból, és jelezte, a Red Bull-lal elvárják, hogy az FIA és az F1 változtasson pár dolgon.

„Át fogjuk gondolni a Forma–1-es szerepvállalásunkat, ha nem lesznek ennek megfelelő hatásai a jövőbeli világbajnokságokra”

– fenyegetőzött, elsősorban a szabályok újragondolását és a döntéshozási folyamat felülvizsgálatát követelve. „Az egész rendszert muszáj lesz újragondolni. Ebbe beletartozik a következetesség is. Nem lehet, hogy egyszer így döntsenek, másszor meg úgy. A szabályokat le kell egyszerűsíteni, az irányelvnek pedig ennek kell lennie: hagyjuk őket versenyezni.”

A jogi végzettségű szakember fontosnak tartaná, hogy olyan szabályokat alkossanak, amik lehetővé teszik a gyors döntéshozatalt. „És ezek a döntések ne váltakozzanak ilyen mértékben” – tette hozzá.

Helmut Marko, Max Verstappen (Fotó: XPB)

Az utóbbi időben nagy nyomás nehezedett a versenyigazgató Michael Masira, akit többen is bíráltak a következetlenség miatt. Fernando Alonso a hétvégén még azt is pedzegette, hogy az ausztrál nem üti meg az elődje, Charles Whiting szintjét, és sok probléma forrása ő, mert nem irányít elég kemény kézzel. Marko most a személyi változások lehetőségére is célozgatott.

„Amikor sok hiba és megkérdőjelezhető döntés születik, mindenképpen érdemes elgondolkodni az ilyesmin. Most lesz egy új elnöke az FIA-nak, szóval én ezzel kezdeném. És a bírák terén mindenképpen el lehet gondolkodni” – utalt arra, hogy az elnökváltás talán magával hoz más változásokat is.

Borítókép: Christian Horner és Helmut Marko (Fotó: XPB)

További tartalmak