Musorujsag
Élő Eredmények

Horner: Egész életére bebiztosította a Red Bull-ellátmányát Latifi…

Horner: Egész életére bebiztosította a Red Bull-ellátmányát Latifi…

Sky Sports, Channel 4, Motorsport-Magazin
Ő lett az új Timo Glock, és Lewis Hamiltont „csinált” Max Verstappenből. Nicholas Latifi nem akart főszereplővé válni Abu-Dzabiban, Christian Horner nagyon hálás neki.

Társat kapott a 2008-as Brazil Nagydíj a minden idők legőrültebb F1-es bajnoki fináléinak listáján. A vasárnapi Abu-dzabi Nagydíj ugyanúgy az utolsó körben hozott egy váratlan fordulatot, mint a 13 évvel ezelőtti interlagosi verseny, és ugyanúgy egy „kívülálló” versenyző közreműködésével, mint akkor.

2008-ban Felipe Massa úgy bukta el a bajnoki címet Lewis Hamiltonnal szemben, hogy a brit az utolsó kör utolsó kanyarjában húzott el a vizes pályán száraz gumikon szenvedő Timo Glock mellett. Most éppen Hamilton volt az, aki elbukta a címet, a bajok kiváltója pedig Nicholas Latifi volt, aki 5 körrel a vége előtt csapta falnak a Williamsét, előidézve azt a biztonsági autót, aminek Max Verstappen az extra kiállását és az újraindítást követő előzését köszönhette. No meg a bajnoki címét.

„Ez az egész évet összefoglalja szerintem” – állapította meg Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke, aki a futam alatt a brit Sky Sportsnak már azt mondta, csak valami csoda segíthetne rajtuk. „A közvetítés során azt mondtam, az utolsó tíz körben szükségünk lenne a versenyistenek segítségére. És köszönet, Nicholas Latifi a biztonsági autóért!”

A Channel 4 csatornának eközben jelezte, Latifi sosem fog hiányt szenvedni Red Bullból…

„Egész életére elnyerte a Red Bull-adagját, az biztos! Petrovval együtt 2010-ből”

– utalt arra, hogy 11 évvel ezelőtt meg Sebastian Vettel lett úgy világbajnok Abu-Dzabiban, hogy Vitalij Petrov fél versenyen át feltartotta a bajnokság toronymagas favoritját, Fernando Alonsót.

 

 

Latifi nem akart beleszólni

Latifi nem kívánta magára irányítani a figyelmet, és pláne nem tervezett döntő tényező lenni a két esélyes bajnoki küzdelmében. „Sosem állt szándékomban, és csak bocsánatot kérhetek azért, hogy beavatkoztam, és megnyílt ez a lehetőség! Egyszerűen hibáztam” – szabadkozott a kanadai olyasmiért, amiért nyilvánvalóan nem kell szabadkoznia.

Latifi a verseny második felében Mick Schumacherrel vívott nagy csatát az utolsó előtti pozícióért. Közvetlenül a hibája előtt volt is egy kemény összecsapásuk, ám a balesethez annak nem volt köze. „Nehezünkre esett megelőzni őt. Letolt kicsit a pályáról, de ez benne van a versenyzésben. Viszont a gumim ettől piszkos lett, és pont ott, ahol korábban a két Forma–2-es baleset történt” – utalt a vasárnap délutáni F2-es főfutamra, melyen Jack Doohan és Liam Lawson is pórul járt. „Egyszerűen nem volt tapadásom, és kirepültem. Nem volt olyan nagy a tempó, és nem is egyenesen csapódtam be, ezért rendben volt.”

Latifi hangsúlyozta:

„Semmit sem tudtam arról, mi a helyet az élen. Természetesen sosem állna szándékomban befolyásolni ezt, de egyszerűen hibát követtem el, és tönkretettem a saját versenyem.”

A kérdésre, kit látott volna szívesebben bajnoknak, elmondta: „Nem favorizáltam senkit.”

Nicholas Latifi balesete (Fotó: Formula1/Twitter)

Segítenie Verstappennek sikerült végül. Hornerék legnagyobb örömére. A csapatfőnök ugyanakkor emlékeztetett, a bajnokság nem csak ebből az egy versenyből állt, és ha az összképet nézzük, szerinte jó eredmény született. „Elképesztő versengés folyt, és Max megnyerte a bajnokságot. Nemcsak a mostaniról van szó, az egész évről. A bajnokság végül az utolsó körben dőlt el, és egy nagyszerű stratégiai döntés volt az a kerékcsere, amikor felraktuk a lágy gumit.”

„Szükségünk volt egy kis szerencsére, de úgy éreztük, az év korábbi szakaszában, Silverstone-ban, Budapesten a szerencse nem volt velünk. Azerbajdzsánban sem, ahol Max defektet kapott. Most úgy éreztük: végre! Végre megvolt a kis szerencsénk a biztonsági autóval, és Max ki is használta” – örült Horner.

 

Borítókép: Christian Horner (Fotó: XPB)

További tartalmak