Musorujsag
Élő Eredmények

Hősies csata Hamiltonnal – Pérez a szárnysegédek szárnysegédje

Hősies csata Hamiltonnal – Pérez a szárnysegédek szárnysegédje

Sky Sports
Az Abu-dzabi Nagydíj legheroikusabb küzdelmét vívta Sergio Pérez – Max Verstappenért. A mexikói újfent bizonyította, milyen csapatjátékos.

Lehet, hogy Lewis Hamilton Szaúd-Arábiában Valtteri Bottast tüntette ki a „minden idők legjobb csapattársa” titulussal, de Abu-Dzabiban a finn helyett Red Bull-os alteregója versenyzett e címhez méltón. Sergio Pérez már a szombati időmérő edzésen is nagy segítséget nyújtott Max Verstappennek azzal, hogy a Q3-as első körét feláldozva szélárnyékot biztosított számára, vasárnap pedig úgy adódott, hogy ismét be kellett segítenie a kollégájának.

Az első kerékcserék után Verstappen Carlos Sainz mögé ragadt, így a korábbi 5 másodperc körüli hátránya 8 másodperc fölé nőtt Lewis Hamitlonnal szemben. Az első helyen ekkor a pályán tartott Pérez állt, aki az elhasznált gumiján lényegesen lassabb volt a címvédőnél. Amikor a fekete Mercedes a 20. körben feltűnt mögötte, Péreznek a mérnöke szólt, fel kell tartania Hamiltont, amennyire csak tudja.

Sergio Perez és Lewis Hamilton kemény csatája az Abu Dhabi Nagydíjon (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Hamilton az első DRS-zónában támadott, Pérez mellé ért, előzött a 6-os kanyarban, de a szívós mexikói azonnal visszavágott. A kör utolsó szektorában még be is lassított kicsit a hétszeres bajnok előtt, aki már akkor több másodpercet vesztett el a korábbi előnyéből.

A 21. körben Hamilton ismét támadásba lendült, ám Pérez továbbra sem hagyta magát. Keményen, de sportszerűen védekezett, igazi oroszlánként. Mire a mercedeses a DRS-zónában el tudott menni mellette, Verstappen már a nyomukban volt. A korábbi 8 másodperc fölötti lemaradását 1,5 másodpercre tudta csökkenteni Péreznek köszönhetően.

„A verseny azon szakaszán kulcsfontosságú volt ez, mert tudtam, hogy Lewis irányítja a versenyt. A virtuális és a normál biztonsági autós ablaka is nyitva volt, és azt csinálhatott volna, amit csak akar. Szóval irányította a versenyt, és ez kritikus volt” – magyarázta Pérez, miért volt nagy jelentősége Verstappen visszazárkóztatásának.

Közben én már rendkívül elhasznált gumikon voltam. De működött. Végül is boldog vagyok, hogy segíthettem Maxot és a csapatot. Nehéz volt, mert közben nem akartam beavatkozni sem túlságosan a versenyzők bajnokságába. De a csapatom mindenek felett áll!”

Max Verstappen és Sergio Perez (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Pérezt megkérdezték, nem tartott-e attól, hogy a védekezés során valami rosszul sül el, és esetleg egy kiütéssel ő dönti el a bajnoki cím sorsát. „Igen, közben ez is ott volt. De olyan helyzetben voltam, hogy nem volt sok vesztenivalóm. Nem szívesen kerülsz ilyen helyzetbe, de a csapatot mindig mindenek elé sorolom. Kockázatos volt, mert tizennyolc, tizenkilenc körös lágy gumin voltam, míg Lewis a frissebben. A hatos kanyarnál kulcsfontosságú volt visszatámadnom. Egyszerűen örülök, hogy összejött, mert kerülhettem volna neki csupán fél másodpercbe is, és végül többe kerültem neki ennél.”

Pérez a küldetés teljesítése után egyből kereket cserélt, majd a harmadik helyen haladt a dobogó felé, amikor a hajrában a biztonsági autós fázis alatt a boxba hívta a csapata, és fel kellett adnia a versenyt. „Ki kellett állnunk, miközben a dobogón voltam. Meggyőződésem, hogy második lettem volna ma, és ezzel elég közel kerültünk volna a konstruktőröknél. Lewis a régi gumin volt, szóval elkaphattam volna” – sajnálkozott a biztonsági autó alatt Verstappenhez hasonlóan lágy gumira váltó Pérez.

Kicsit a Red Bullnál töltött évét is értékelte. „Sikerült fejlődni a szezon során, és a végére erősek lettünk. Alig várom, hogy a következő évet jól indítsam. Addig is várom már a szünetet, mert nagyon intenzív szezon volt ez számomra.”

Borítókép: Sergio Perez és Lewis Hamilton kemény csatája az Abu-dzabi Nagydíjon (Fotó: Red Bull)

További tartalmak