Musorujsag
Élő Eredmények
×

Vettel boldogabb, mint a Ferrarinál

Vettel boldogabb, mint a Ferrarinál

Blick
Nem alakult jobban Sebastian Vettel első Aston Martin-os szezonja, mint az utolsó ferraris, a német mégis valamivel boldogabban zárta az idei évet.

A 2020-as szezon ezen időszakában sok-sok kérdőjel lebegett Sebastian Vettel feje fölött. Már a rajt előtt bejelentették, hogy év végén elküldik a Ferraritól, ahol ezek után az addigi legrosszabb F1-es szezonját teljesítette, komoly házon belüli vereséget elszenvedve Charles Leclerc-től. Volt, aki azt mondta, már eljárt felette az idő, mások szerint csak Maranello és a megmérgezett kapcsolatuk taszította a mélybe, míg új csapata, az Aston Martin nagyon fogadkozott, hogy vissza fogja adni az F1-nek a régi Vettelt.

Az eredmények alapján nagy fordulatról nem lehet beszélni. Vettel csupán egy helyet javítva lett a 12. a bajnokságban, és mindössze 10 ponttal szerzett többet az Aston Martinnal, mint tavaly a Ferrarival. Volt pár jó versenye, és a csapattársát a fontos mutatókban (időmérők és pontok) legyőzte, ám nagy fordulatról nem lehetett beszélni. Ráadásul idén is előjött Vettel kapcsán a motiváció kérdése: amikor a szerződéshosszabbításának bejelentését halogatták,  nagyon úgy tűnt, hogy kicsit őt is elbizonytalanította a középmezőnyben rekedésük.

„Összességében ez egy nehéz év volt az új szabályokkal, a módosításokkal és a padlólemez levágásával. Nekünk nem emelkedett olyan magasra az autónk hátulja, mint például a Red Bullénak. A Mercedes is szenvedett a padlólemez miatt. Tavaly még másfél másodperccel jártak mindenki előtt”

– adott magyarázatot Vettel az Aston Martin vártnál gyengébb 2021-es produkciójára a svájci Blicknek adott interjúban.

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin) Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

Megerősítette, miközben voltak jobb hétvégéik, összességében sok pálya nem feküdt az autójuknak. „Ez így van. A mi autónk nem olyan hatékony. Ez a gyenge pontja. Sajnos túl gyakran túl nagy volt a légellenállásunk.”

Noha az eredményekben nem volt jobb az idénye, mint a 2020-as, Vettel összességében mégis boldogabbnak érezte magát, mint a Ferrarinál.

„A Ferraritól való távozásom talán kissé furcsának hatott. Innen nézve most boldogabb vagyok, mint korábban. De a Ferrarinál töltött időszakomat nem fogom megbánni. Még úgy sem, hogy a nagy sikereket nem tudtuk elérni. Elvégre bajnokok akartunk lenni.”

A cél az Aston Martinnál is hasonló, mégis teljesen más. A silverstone-i csapathoz nem az azonnali sikerek reményében érkezett, tudatában van annak, hogy több év építkező munkára lesz szükségük ahhoz, hogy élcsapattá váljanak. A 2022-es szabályváltozások nagy kiugrási lehetőséget jelentenek, és Vettelék nyilvánvalóan nem elégszenek majd meg azzal, ha tartják az idei konstruktőri hetedik helyüket… „Természetesen nem, de az egy csapat hetedik lesz” – mondta nevetve.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

A kérdésre, lehet-e célkitűzésekről beszélni 2022 kapcsán, Vettel elmondta: „Igen is, nem is. Természetesen nem lehet még számokat vagy helyezéseket mondani. De azt már most meg tudom mondani, hogy a leggyorsabb csapat akarunk lenni, és világbajnokok akarunk lenni. Ha viszont minden csapatot megkérdezünk, a legtöbben ugyanebben reménykednek és hisznek, és ez nem megy. Szóval a földön kell maradnunk, realistán kell gondolkodnunk.”

Vettelt arról is kérdezték, milyennek ítélte a Lance Stroll-lal való közös munkát, és nem érezte-e problémásnak, hogy a kanadai az istálló tulajdonosának, Lawrence Strollnak a fia. „Egyáltalán nincs ezzel gond. Profi a kapcsolatunk, és a csapat is így dolgozik. Már hónapok óta érkeznek az új emberek, és érezni a hangulaton hogy egyfajta áttörés jön. Ez tetszik, és emiatt is izgalmas számomra a folytatás. Az új dolgok mindig motiválnak” – állapította meg a négyszeres világbajnok.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak