Musorujsag
Élő Eredmények

Be kell keményítenie az FIA-nak Verstappenék vitatott esetei után – Rosberg

Be kell keményítenie az FIA-nak Verstappenék vitatott esetei után – Rosberg

Sky Sports
Az idei tapasztalatok alapján eljött az ideje annak Nico Rosberg szerint, hogy az FIA új vezetősége bekeményítsen az F1-es kerék a kerék elleni küzdelmek terén, és világosabb szabályokkal álljon elő.

Egész évben feszült küzdelmet vívott egymással a két bajnokesélyes, Max Verstappen és Lewis Hamilton, és kettejük összecsapásai vitatott eseteket is hoztak, különösen a szezonhajrában. Igazi felfordulást az okozott, hogy az FIA bírái következmények nélkül hagyták Verstappen interlagosi 4-es kanyarban bemutatott leszorítós, pályaelhagyós védekező manőverét, ami után a versenyzők számára már nem volt egyértelmű, mi megengedett a csatáknál, és mi nem.

Az ottani döntés további vitákhoz vezetett. Verstappen például Interlagosra hivatkozva vélte igazságtalannak a szaúd-arábiai büntetéseit, és az Abu-dzabi Nagydíj nyitókörében is volt egy eset, amelynél a Red Bulll vitatkozott az FIA versenyirányításával, mondván, Verstappen szabályos előzést mutatott be, így a pályát levágó Hamiltonnak nem lett volna joga megtartania a vezető pozíciót.

Nico Rosberg szerint az F1 átesett a ló túloldalára, ezért eljött a gyökeres változások ideje. Reményei szerint az FIA új elnöke, Mohammed ben Szulajem lépni is fog ennek érdekében.

„A sportnak előre kell lépnie, és már az előzések, a kerék a kerék elleni csaták szintén is. Az FIA-nak mindenben szigorítania kell, hogy ne legyenek efféle viták”

– mondta a Sky Sportsnak a 2016-os világbajnok.

Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

„A sportnak jobb lenne, ha könnyebben érthető lenne. A kerék a kerék elleni csatáknál is, hogy kinek van éppen igaza, és ki csinálja rosszul, vagy mit kéne tenni. És gyors döntéshozás kell. Meg kell szabadulnunk ezektől a vitáktól, ez fontos lenne.”

Nem Rosberg az első, aki a szabályok és irányelvek tisztázását várja az FIA-tól. A csaták terén alkalmazott gyakorlatot több versenyző is következetlennek találta az év végén, emellett az évzáró Abu-dzabi Nagydíj végjátéka is felvetett kérdéseket a biztonsági autós fázissal kapcsolatos eljárási mód miatt. Utóbbi kapcsán mind a Mercedes, mind a Red Bull vezetői sürgették az FIA-t, hogy egyértelműsítse a játékszabályokat, váljon következetesebbé és egyenesebbé a döntéshozásban.

Borítókép: Max Verstappen és Lewis Hamilton csatája Szaúd-Arábiában (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak