Musorujsag
Élő Eredmények
×

Így hökkentette meg első F1-es mérnökét a még tinédzser Verstappen

Így hökkentette meg első F1-es mérnökét a még tinédzser Verstappen

La Gazzetta dello Sport
Legelső Forma–1-es versenymérnöke már a bemutatkozása évében érezte, hogy Max Verstappenből világbajnok lesz. A kezdetekről mesélt, és arról, mi nyűgözte le leginkább az ifjú tehetségben.

Dolgozott együtt többek között Ralf Schumacherrel, Mark Webberrel és Pastor Maldonadóval is, 2015-ben viszont olyan fiatalember mellé állították, akihez hasonlót még nem látott korábban. Xevi Pujolar a Toro Rossónál minden idők legfiatalabb F1-es versenyzőjének és pontszerzőjének, a ma már világbajnok Max Verstappennek lett a legelső versenymérnöke a királykategóriában.

„Maxban volt valami, amivel a többiek nem rendelkeztek” – mesélte Pujolar a Gazzetta dello Sportnak. „Volt dolgom nagyon tehetséges versenyzőkkel, de úgy senki sem motiválta a vele dolgozókat, és senkivel sem volt olyan a munka, mint vele. Az apja nyilvánvalóan gyerekkorától hozzátett ehhez a tapasztalatával.”

„Jos egy bajnokot nevelt. Én Jean-Éric Vergne után kaptam meg Maxot a Toro Rossónál, és már az első napon úgy éreztem, Max bajnok lesz. Az apja nagyon agresszív volt vele a felkészítés során a gokartos időkben, a Toro Rossó-s időszakban viszont már nagyon higgadt volt. Verstappen apja sokat adott neki, nekünk is, de elvárta, hogy a fia is a legjobbat kapja tőlünk.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Jos Verstappen a spanyol mérnök szerint kulcsszerepet játszott abban, hogy Maxból olyan erős személyiség lett, amilyen. „Hasonló a mentalitásunk, én is introvertált vagyok, és sokat követelek, minden téren el akarom érni a határokat. Max tudta, mit akar, és ha én lettem volna Max, helyében én is becsültem volna azt a bánásmódot, amit Jostól kapott, mert mindig többet és többet akarok elérni az életben.”

 

Úgy készült, ahogy senki

Pujolart már Verstappen legelső Toro Rossó-s tesztje lenyűgözte, de még inkább az első nagydíjhétvégén való részvétele. 2014-ben a Japán Nagydíjon teljesített egy szabadedzést velük. „Hét évvel ezelőtt 148 kört teljesített az olaszországi Adria-versenypályán, ami több mint ötszáz kilométer volt. Egy 2012-es STR7-essel. Már akkor nagyon erős volt. A nap nagy részében vizes volt a pálya, főleg délelőtt, és egy újon versenyzőnek nem ez volt a legkedvezőbb autó és pálya, de ő félelmetesen boldogult vele.”

Ezt követően Belgiumban folytatták az ismerkedést. „Elvittük őt Spába, hogy jobban átlássa, mi történik a csapaton belül.”

„Azzal, ahogyan ott a pálya részleteit tanulmányozta, hogy hol lehet előzni, és hol nem, nagyon meglepett bennünket. Mindent kielemzett, olyan dolgokat, amikre mások nem is gondolnának, még a többi versenyzővel kapcsolatos szempontokat is.”

Max és Jos Verstappen 2014-ben Szuzukában (Fotó: XPB)

„Láttam rajta, hogy ugyanúgy készül a versenyekre, mint az apja. Úgy, ahogy még senkit sem láttam. Lenyűgöző az elhivatottsága, és ilyesmit senkinél sem láttam a pályafutásom során.”

Ezt követte aztán a szuzukai debütálás. „Később Szuzukába mentünk, és amikor láttam az első szektoridejét az első szabadedzésen, azt mondtam magamban: kedvelem ezt a srácot!”

 

Helyette a tettei beszéltek

Miközben a tehetsége nyilvánvaló volt, Pujolarban Verstappen csendessége is mély emlékként maradt meg. „Max nagyon fiatal volt, félénk. Keveset beszélt, befelé fordult, és inkább a pályán fejezte ki magát, nem szavakkal. Egy átlagos fickó, aki azért él, hogy a legjobb legyen a kategóriájában. A pályán kívül éppolyan csendes volt, mint manapság, pár szenvedélyesen űzött dologgal, ami érdekelte az életben, amit követett.”

„Mindent elmagyaráztunk neki arról, mit fogunk csinálni a hétvégén, és ő meghallgatta, de nem szólt hozzá sokat. Kétségeket hagyott bennünk, nem tudtuk, egyáltalán meghallgatta-e, amiket mondtunk neki. Valójában viszont már akkor a fejében volt minden, és mindent megjegyzett.”

„Max tökéletesen értette, mit kell tennie, aztán pár nap múlva előállt valamivel a mérnököknél, és még nagyobb részletességgel elmondta a megállapításait, mint mi az előző napon” – mesélte.

Ekkoriban még nyilvánvaló gyenge pontja is volt. „Néha túlságosan erőltetni akarta a dolgokat, túl gyorsan haladt, és ez gyakran vezetett hibához. Ez idővel változott nála. El kellett fogadnia, hogy ebben nem volt a legjobb korábban, és hogy az eredmény eléréséhez idő és munka kell. Néha el kell fogadni bizonyos eredményeket.”

Max Verstappen balesete a 2015-ös Monacói Nagydíjon (Fotó: XPB)

A szakember elismerte, kicsit kétkedett, amikor Helmut Marko Red Bull-tanácsadó közölte, hogy Verstappen mindössze 17 évesen Forma–1-es versenyzővé válik, ám e kétségei már a debütálása előtt elszálltak. „Dolgoztam együtt Helmut Markóval a Forma–3000-ben, ami a mai F2, és már évek óta ismertem őt. Már elsőre nagyon sokra tartotta Maxot, amikor beszélt róla nekem, és azt mondta, a gokartban nagyon sikeres volt, vigyáznom kell rá. Ezek után jött az adriai teszt. Elsőre azt gondoltam, Helmut eltúlozza, hogy ilyen gyorsan elő akarja léptetni Maxot, de Szuzuka után már egyetértettem vele abban, hogy a fiú készen áll.”

„Az egész csapat számára nagy megelégedést jelentett Maxszal dolgozni. Motivált bennünket, és még ha keményen is dolgoztunk vele, akkor is élveztük. A garázsban az emberek nagyon beleélték magukat a vele való munkába, és nagy megelégedést is jelentett számukra. Már a legelejétől gondoltuk, hogy hamarosan a Red Bullhoz fog menni, és hogy előbb-utóbb világbajnokká válik.”

Pujolar együtt örült Verstappennel, amikor 2016-ban Barcelonában megnyerte élete első Red Bull-os versenyét, ugyanakkor elismerte, kicsit szomorú is volt, mert szívesen a hollanddal tartott volna, hogy együtt járják tovább az utat.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

 

Középpontban a mentális erő

Idén Abu-Dzabiban a bajnoki győzelmének is örült, és büszkévé tette a tudat, hogy ők készítették fel a későbbi sikerekre. „Ha csak az abu-dzabi versenyt nézzük a biztonsági autóig, Lewis dominált, ez nem is kérdés. De ha a teljes szezont vesszük, Max megérdemelte a bajnoki címet. Az első pár évében voltak nehéz pillanatai az F1-ben, de aztán sokat javult a pályán, és ezzel megérdemelte az első helyet. Ő a 2021-es bajnokság megfelelő győztese. Jól vezetett, kevesebbet hibázott versenyzőként, és a csapata is, és nagyszerűen taktikáztak. Max sokszor volt balszerencsés, és volt pár büntetése is” – vélekedett.

Hozzátette, őt nem érte váratlanul, hogy Verstappen a mezőny legsikeresebb tagja, Lewis Hamilton ellen sem inogott meg. „Nem lepett meg, mivel Max elképesztő mentális szinten állt már a velem töltött időszakban, de az elmúlt években még inkább. Számomra ez jelenti az ő fő erősségét: felülemelkedik mindenen, ellenálló, és sosem hajlandó feladni, a végsőkig harcol, miközben keményen dolgozik, hogy első lehessen. Max egyetlen dolgot akart csak: bizonyítani, hogy a legjobb. Sosem adta fel, fejlesztette a tehetségét, ami már alapból adott volt nála.”

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak