Musorujsag
Élő Eredmények
×

Vettel a saját kudarca ellenére is ajánlja a Ferrarit Schumachernek

Vettel a saját kudarca ellenére is ajánlja a Ferrarit Schumachernek

F1-Insider
A saját végső kudarca ellenére sem riasztaná el Sebastian Vettel Mick Schumachert attól, hogy egy nap az apja nyomdokába lépve a Scuderia versenyzőjévé váljon.

Karácsony előtt jelentette be a Ferrari, hogy 2022-ben egy fél lépcsőfokkal feljebb lépteti az akadémiáján pallérozódó Mick Schumachert, és 11 nagydíjhétvégén őt jelöli ki a hivatalos tartalékversenyzőjének. Miközben a német továbbra is a Haas versenyzője lesz, az új szerepköre azt jelenti, hogy amennyiben Charles Leclerc vagy Carlos Sainz valamilyen oknál fogva nem tud rajthoz állni egy versenyen, Schumacher átülhet a Ferrariba, és sor kerülhet az ottani debütálására.

A végső célt eleve az jelenti, hogy Michael Schumacher után egy újabb Schumacher váljon a Ferrari állandó versenyzőjévé.

Mick az első évében sok segítséget kapott barátjától, Sebastian Vetteltől, aki 2015 és 2020 között maga is volt Ferrari-versenyző. A négyszeres bajnok nem értékelte sikerként a saját ottani időszakát, hiszen a bajnoki győzelem elmaradt. Ráadásul a búcsúja sem volt túl szép, hiszen már az utolsó szezonjának rajtja előtt bejelentették, hogy nem tartanak igényt a szolgálataira, és onnantól idegen volt a csapaton belül.

Vettel ennek ellenére nem riasztaná el Schumachert attól, hogy maga is a Ferrari versenyzője legyen. Sőt, támogatná ezt a lépést.

„Teljes mértékben! Még akkor is, ha én nem tudtam igazán sikeres lenni ott. Ennek ellenére szép éveim voltak, és a márka mindig különleges marad. Szóval semmiképpen sem riasztanám el őt ettől csak azért, mert pár dolog nálam nem klappolt úgy.”

„Az emberek hajlamosak félig üresnek látni a poharat, amikor visszatekintenek. Én viszont inkább félig telinek látom, és a pozitívumokat nézem. Túl sokat morogni nem lenne helyénvaló, mivel nekünk, Forma–1-es versenyzőknek végső soron mind nagyon jól megy a sorunk” – utalt arra az F1-Insidernek nyilatkozó Vettel, hogy ferraris pályafutása nem volt olyan sikertelen, mint amilyennek az utolsó idényük után sokan látják.

Mick Schumacher és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Vettelt a Mick Schumacherhez fűződő viszonyáról is kérdezték. Fiatal F1-esként még ő kapott sok hasznos tanácsot a gyerekkori példaképéből igazi barátjává, mentorává váló Michael Schumachertől – manapság Micknek viszonozza ezt. Pótapának viszont nem tartja magát, és nem érzi felelősségének ezt a szerepet.

„Nem igazán. Természetesen a Michaelhez való kötődésem adott. De Mick nagyon jó házból érkezett, jól nevelt fiatalember, aki most készen áll a saját útját járni. És nagyon jól csinálja. A munkamorálja emlékeztet az apjáéhoz. Tiszta szívemből kívánom neki, hogy olyan autót kapjon, amivel jövőre nagyobb hangsúlyt kaphat. Viszont inkább vagyok barát, mintsem valaki, aki felelősséget érez iránta.”

„A barátok mindig ott vannak az embernek. Emiatt nem is tekintek rá konkurenciaként, és örömmel osztom meg vele a tapasztalataimat. Nem vagyok az a típus, aki paranoiából mindig mérlegeli, hol tudna előnyre szert tenni, vagy aki játszmázni próbál. A csapattársakkal szemben sem tartok vissza dolgokat, inkább a nagyobb képet nézem, hogy a csapat előrébb juthasson. Manapság amúgy is minden látható az adatokból.”

Borítókép: Sebastian Vettel és Mick Schumacher (Fotó: XPB)

További tartalmak