Musorujsag
Élő Eredmények
×

De mit gondolhat erről Sebastian Vettel?

De mit gondolhat erről Sebastian Vettel?

Boxutca | Rozmán Zoltán
Sebastian Vettel részben miatta és neki köszönhetően érkezett, most nélküle, másokkal kell folytatnia. Vajon kísértik-e az aggasztó múltbéli emlékek Otmar Szafnauer távozása után?

Volt egyszer egy versenyző egy nagy álommal és becsvággyal. Nagy reményekkel csatlakozott az új csapatához, amit az átszervezése után új kulcsfigurákkal együtt akart sikeressé tenni. A projekt szépnek tűnt, ám pár dolog már a kezdetekkor is hibádzott, igaz, ez csak utólag kapott jelentőséget.

Az egyik kulcsfigura, akit a legfőbb garanciának tartott a felemelkedésre, és akivel nagyon hasonló volt a gondolkodásuk, már a második szezonjuk kezdetén elhagyta a csapatot a vezetőséggel támadt vitája miatt. A program, amire a versenyző a szerződése aláírásakor „befizetett”, menet közben gyorsan megváltozott. Ő ennek ellenére kitartott, próbálkozott, aztán elbukott párszor. Végül úgy távozott a csapattól, hogy már szinte menekült. Bizalmasok nélkül, más elveket vallókkal kellett együtt dolgoznia, és ez természetesen nem működött.

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari) Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)

Azon tűnődünk, mit gondolhat ez a versenyző, Sebastian Vettel most, hogy előállt egy, a ferraris időszakára emlékeztető helyzet új választott csapatánál, az Aston Martinnál…

A célok és remények hasonlóak voltak a 2020-as szerződéskötésükkor, mint a Ferrarinál: együtt megújulni és valami nagyot alkotni, lefektetni a sikeres jövő alapjait. Az egyik tényezőt, ami meggyőzte Vettelt a csatlakozás helyességéről, Otmar Szafnauernek hívták.

„Csak annyit mondhatok, hogy én nagyon jól kijövök Otmarral, és kulcsszerepet játszott abban, hogy az Aston Martinhoz jöttem. Ő fontos nekünk”

– mondta Vettel Brazíliában, amikor először röppent fel Szafnauer esetleges távozásának híre.

Sebastian Vettel és Otmar Szafnauer (Fotó: Aston Martin)

Régről ismerte a romániai születésű amerikait, megbízott benne, vele is tárgyalt, és az ő személye volt számára az egyik biztosíték arra, hogy a program, amire „befizetett”, sikeres lehet, mivel a múltban már szerényebb körülmények között is sikeresen működtetett egy jóval kisebb gépezetet.

Ahogyan a Ferrarinál a technikai igazgató James Allison, most Szafnauer is már a közös projekt elején – ezúttal egyetlen szezon után – távozik Vettel csapatától. És tudva, hogy az istállót 2009 óta szolgáló szakember mennyire meghatározó figurája volt a silverstone-i gárdának, és hallva, mennyire kedvelte őt a régi gárda, ez a távozás most akár aggasztó előjel is lehet. Vettel, de a csapat szempontjából is.

Egyelőre nem ismerjük a részleteket, nem látunk bele a háttérbe, és a jövőt sem láthatjuk, így nem kizárt, hogy az Aston Martin számára ez egy szükséges és jót hozó fejlemény lesz.

Az F1-et és a múlt példáit ismerve annyit viszont tudhatunk, hogy amikor egy gárda nagy célokkal ugrik fejest egy új korszakba, és gyökeres megújulásba kezd, a siker előtti utolsó lépést nem váratlan, vagy legalábbis furcsa személycserék szokták jelenteni, hanem egyfajta stabilitás létrejötte. Az ilyesmi általában inkább jelzi azt, hogy valami még nem áll készen.

Otmar Szafnauer és Lawrence Stroll (Fotó: Aston Martin)

Ha egy csapatból kiválik egy meghatározó figura, ráadásul úgy, hogy pár hónappal korábban határozottan állítja, hogy nem akar kiválni, ott érezhetően vannak problémák a színfalak mögött. A silverstone-i csapatot ismerő Ralf Schumacher már a múlt szezon első felében arról beszélt, hogy az újonnan felvett szakemberek miatt feszültségek vannak az Aston Martinon belül, és a csapat helyzete talán nem annyira rózsás, mint amilyennek a lendületes beruházások és a nagyratörő tervek alapján tűnik. A jogelőd Jordan egykori technikai igazgatója, Gary Anderson is figyelmeztetett: bővíteni szép, de nem könnyű, és mindig áldozatokkal jár.

Márpedig Vettel 2020-ban az eredeti kulcsfigurákkal felállított eredeti terveket érezte annyira meggyőzőnek, hogy maga is csatlakozni akart az istállóhoz, hogy már a kezdetektől ott legyen, és segítse az alapozást.

Látva a 2021-es csalódásukat, és annak Vettel motivációjára gyakorolt hatását, kíváncsiak lennénk arra, mit szól most a négyszeres bajnok barátja búcsújához, és hogyan értékeli az Aston-projekt jelenlegi helyzetét, immáron annak részeként, belülről.

A cél továbbra is a sikeresség. A legjobb esélyt erre a 2022-es nagy megújulás és az F1 által teremtett új feltételek jelentik. Abból, hogy az új gyárukat igazán csak a következő évben helyezik üzembe, sejthető, hogy az Aston ütemterve ennél azért nagyobb távlatokról szól, így talán a vágyott siker sem olyan rövid távú elvárás.

Otmar Szafnauer (Fotó: Aston Martin)

Egyelőre csapatfőnökük sincs, és ha lesz is, várhatóan egy új struktúra kialakítása következik. Egy újabb újrakezdés, ami csak tovább nyújthatja a csúcs felé vezető utat.

Vajon mit gondol most az efféle újjászervezésekből és újrakezdésekből talán már túl sokat is átélt Vettel, tudva, hogy egyre kevesebb és kevesebb ideje van várni arra, hogy az egyik ilyen megújulás végre neki is gyümölcsöt teremjen?

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek