Musorujsag
Élő Eredmények

Kiéhezve, nehézségektől megedzve érkezik Hamilton mellé Russell

Kiéhezve, nehézségektől megedzve érkezik Hamilton mellé Russell

Autosport
Lewis Hamilton jövő évi csapattársa úgy érzi, olyan tapasztalatokkal vértezte fel őt a Williamsnél töltött három szezon, amilyeneket a Mercedesnél nem szerezhetett volna. Megerősödve és kiéhezve csatlakozik bajnoki honfitársához.

A találgatások ellenére nem tűnik túl reális forgatókönyvnek Lewis Hamilton váratlan visszavonulása, így elmondható, a 2022-es Forma–1-es mezőny egyik legizgalmasabb párosával a Mercedes áll majd ki. Érdekessé nemcsak az teszi George Russell érkezését, hogy ezzel Hamilton Max Verstappen után már házon belül is kénytelen lesz az új generáció egyik jeles tagjával küzdeni, hanem az is, hogy egy teljesen új helyzet áll elő a Mercedesnél, aminek alakulását még sem a kívülállók, sem az érintettek nem láthatják igazán.

Russell nem egyszer ért el rendkívülinek tűnő eredményt a gyengécske Williamsszel az elmúlt három évben, így magának alapozta meg, hogy sokat várnak tőle Hamilton ellen. De kettejük küzdelmét az eltérő helyzetük is izgalmassá teszi, hiszen míg a hétszeres világbajnoknak szinte csak vesztenivalója lehet egy feltörekvő fiatal ellen, Russell inkább csak nyerhet.

Korábban Sebastian Vettel ellen Charles Leclerc és Daniel Ricciardo is megmutatta, hogyan rövidítheti le egy fiatal tehetség az elitbe vezető utat egy befutott sztár legyőzésével. A két versenyző esetében közös pont volt, hogy a középmezőnyből emelkedtek fel egy élcsapathoz, és ezt még akkor is előrelépésnek érezték, ha az adott élcsapat a korábbi évekhez képest éppen visszalépett. A sikeréhségük ezek után komoly fegyver volt a nem teljesen elégedett bajnok ellen.

George Russell (Fotó: Mercedes) George Russell (Fotó: Mercedes)

Hogy a Mercedes milyen autóval rukkol elő 2022-ben, az kérdéses, az viszont biztos, hogy a sikeréhség mint összetevő Russell esetében is adott lesz. És társul olyan tapasztalatokkal is, amikre egy győztes autóban ülő versenyző nem tesz szert.

„Én hálás vagyok a nehézségekért, amikkel a pályán szembesültem a három évem során, mert gyakori, hogy amikor gyorsabb és kiforrottabb autóban ülsz, mindent könnyebbnek érzel”

– mondta Russell a három williamses évének hasznosságáról az Autosportnak.

„A Williamsnél sok korlátunk volt, akár a gumik működési tartományba hozásáról, a fékek működtetéséről volt szó, vagy arról, milyen nehéz követni más autókat. Igazán küzdenünk kellett, hogy tartani tudjuk a pozíciónkat. Amikor az autód gyorsabb, mindent jónak érzel. A stratégia is, ha az autó gyors, és úgy kezded érezni, hogy minden úgy alakul, ahogy szeretnéd.”

Russell határozottan úgy érzi, hogy a williamses szenvedéssel olyan tudásra tett szert, amit kamatoztatni fog a Mercedesnél. „Sokkal kiforrottabb versenyző lettem ezeknek a leckéknek köszönhetően. Beszélek ezekről a tréneremmel, arról, hogy bővült az eszköztáram ezen tapasztalatok és tudások segítségével. Az F1-es pályafutásom során biztosan nem fogok mindig a legjobb autóban ülni, de ha olyan autót fogok kapni, amit nehezebb vezetni, megvannak ezek a tapasztalatok, hozzá tudok nyúlni az eszköztáramhoz, és emlékezni fogok rá, mikkel szembesültem 2019-ben vagy az elmúlt években. Szóval szerencsésnek tartom magam, hogy ezen átestem.”

George Russell (Fotó: XPB)

A szenvedés és sikertelenség emellett viszont a motivációt és a sikeréhséget is csak táplálta. Habár maga Russell is elismeri, hogy az első Hamilton elleni szezonjában a tanulás és a fejlődés lesz a fő célja, nem tagadja, mindig a győzelem jár a fejében. „Ez az egész tudatalatti. Mindig tanulsz, mindig érnek ilyen élmények, jók és rosszak is, és tudod, hogyan hasznosítsd őket az adott körülmények között.”

„Nyerni akarok. Győztessé akarok válni. Nyilvánvalóan jobb lett volna hétről hétre a pontokért harcolni az elmúlt pár évben, de abban is biztos vagyok, hogy ha a McLarennél lettem volna, és minden héten a pontokért harcoltam volna, akkor is többre vágynék. Végső soron sosem elég, amíg nem nyersz.”

És éppen ez az utolsó mondat az, ami annyira izgalmassá teszi a Mercedes idei felállását, és ami a béke és harmónia fontosságát hangsúlyozó fogadkozások ellenére is veszélyessé teheti Russellt az új csapattársa szempontjából.

Borítókép: George Russell és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak