Musorujsag
Élő Eredmények

Sajtó: Tárgyalóasztalhoz ül a Mercedes és az FIA főnöke

Sajtó: Tárgyalóasztalhoz ül a Mercedes és az FIA főnöke

Daily Mail
Sajtóhírek szerint pénteken leül egymással egyeztetni a Mercedes főnöke és az FIA új elnöke. A csillagosok állítólag továbbra is a versenyigazgató, Michael Masi menesztését akarják.

A hét elején megkezdte a múlt évi bajnoki finálé, az Abu-dzabi Nagydíj végjátékában hozott döntések kivizsgálását az FIA. A Mercedes a szezonzáró után ugyan lemondott a fellebbezési lehetőségéről, így nem lett FIA-n belüli bírósági ügy a történtekből, ám ettől függetlenül továbbra sem ért egyet azzal, ahogyan az FIA versenyigazgatója, Michael Masi a hajrában jött biztonsági autós fázis idején eljárt.

A héten híre ment, hogy Lewis Hamilton mindaddig nem dönt az F1-es folytatásról, amíg nem látja az FIA-vizsgálat eredményét. Találgatások indultak arról, hogy a Mercedes ilyen módon próbál nyomást gyakorolni az FIA-ra, illetve elejét venni annak, hogy az ügy csak úgy elsikkadjon.

Közben a jelek szerint a színfalak mögött beindultak az események. A brit Daily Mail című bulvárlap most arról számolt be, hogy e hét péntekjén tárgyalóasztalhoz ül egymással Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke, és az FIA egy hónapja megválasztott új elnöke, Mohammed ben Szulajem.

Mohammed bin Szulajm (Fotó: FIA)

Az arab sportvezető eddig érdemben nem foglalt állást az abu-dzabi történések ügyében, csupán annyit ígért, hogy mihelyst berendezkedik és tájékozódik, elsőbbséget élvez nála a problémák mielőbbi feltárása és megoldása. A szabályváltoztatások lehetőségétől sem zárkózott el, abban viszont kétkedik, hogy Hamilton ténylegesen vissza akarna vonulni.

A pénteki egyeztetésen a brit lap szerint nemcsak az álláspontokat ütköztetik, a Mercedes állítólag ragaszkodik ahhoz, hogy Michael Masi versenyigazgató ne üljön vissza a székébe 2022-ben, menessze őt az FIA.

Az ok: szerintük Masi nyilvánvalóan szembement az FIA saját szabályzatával, amikor úgy döntött, hogy egy körre újraindítja az Abu-dzabi Nagydíjat, miközben a lekörözöttek közül csak azok vehették vissza a körüket, akik Lewis Hamilton és az őt végül megelőző Max Verstappen közé szorultak a biztonsági autós fázis során.

A Daily Mail szerint Masi elküldése a Mercedes egyik legfőbb elvárása az FIA-val szemben, a forrásaik szerint azonban Hamilton maradása nem ennek függvénye, nincs szó ilyen jellegű alkuról.

A lap (amit a leghitelesebb F1-es forrásnak tekinteni azért nem érdemes) Bernie Ecclestone-t is megszólaltatta, akinek neje, Fabiana Ecclestone a tisztújítás során lett Ben Szulajem dél-amerikai régiót képviselő alelnöke.  Ő úgy véli, bármit is akar a Mercedes, nincs okuk kirúgni Masit.

Michael Masi (Fotó: XPB)

„Nem látom okát, Michael miért ne folytathatná a munkáját” – mondta a korábbi F1-vezér. „Azt tette, amiről úgy gondolta akkor, hogy a legjobb. Lehet azt mondani, hogy te ezt vagy azt csináltad volna, de az borzalmas lett volna, ha a biztonsági autó mögött ért volna véget a verseny. Michael akkor is ugyanilyen bajba került volna. Ő jó ember, és az FIA-nak ragaszkodnia kéne hozzá.”

Hogy így lesz-e, az majd kiderül. Az utódlás problémája mindenesetre elég súlyos visszatartó érv lehet az FIA szempontjából.

Az abu-dzabi ügy kapcsán lefolytatott vizsgálat a hírek szerint február elejéig lezárul. Az FIA Motorsport Világtanács február 3-án ülésezik legközelebb, addigra talán már arra is lesznek konkrét javaslatok, min kellene a jövőben változtatni.

Borítókép: Toto Wolff és Mohammed ben Szulajem (Fotó: XPB)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Mit cáfol, és mit akar a Mercedes? Tényleg kirúgják Masit?
Kirúgatják vagy már ki is rúgták a versenyigazgatót? Mik a Mercedes szándékai, és mit csinál éppen a vizsgálatot indító FIA? Új lendületet kapott a tavalyi balhés F1-es szezonzáró ügye, és miközben az érintettek hallgatnak, csak a találgatások vannak, és pár félreértés.
F1 Hírek