Musorujsag
Élő Eredmények
×

A McLaren 2024-ig nem számít bajnoki esélyre

A McLaren 2024-ig nem számít bajnoki esélyre

GPFans
A McLaren ügyvezetője, Zak Brown az üldözők számára jó esélyeket kínáló szabályváltoztatások ellenére is igyekszik óvatos maradni; érzése szerint csapata a 2024-es szezonig nem lesz olyan helyzetben, hogy a bajnoki győzelemért harcoljon.

Miután a 2010-es évek közepén komoly nehézségekkel szembesült, és eredmények tekintetében mélypontra jutott, a McLaren az utóbbi szezonokban viszont komoly fejlődést mutatott. 2020-ban bronzérmet szereztek a konstruktőrök között, tavaly pedig kilenc év után először futamgyőzelmet ünnepelhettek (ráadásul egy kettős diadalt).

Egyértelműen látszik tehát, hogy a csapat fejlődő formát mutat, idei céljuk pedig ennek a fejlődésnek a folytatása lesz. Egyesek szerint a szabályváltoztatások miatt egy komolyabb előrelépésben is bízhatnak, ők azonban igyekeznek reálisan tervezni.

Ügyvezetőjük, Zak Brown például kijelentette, nem számít arra, hogy bajnoki címért fognak küzdeni, nemcsak idén, hanem a következő szezonban sem. „Nagyon elégedett vagyok az embereinkkel, ez az első és a legfontosabb” – kezdte az amerikai szakember. „Mindenki tudja, hogy voltak kihívások, melyekkel szembe kellett néznünk 2020-ban, pénzügyi szempontból is.”

Zak Brown (Fotó: XPB)

„Ezeket megoldottuk, és most minden forrásunkat arra fordítjuk, hogy a költségvetési limit alatt behozzunk magunkat a technikai infrastruktúra tekintetében is. A szélcsatorna most is nagy erőkkel épül. Rengeteg befektetésünk van, pénzügyileg is egészséges a helyzetünk” – magyarázta.

„A pályán folytatni akarjuk a fejlődést, amíg az infrastruktúra helyére nem kerül, ami sajnos a 2024-es szezonig nem történik még meg. Ez még 18 hónapig nem lesz teljes, akkor kezdjük majd el fejleszteni a 2024-es autót. Addig is igyekszünk a lehető legtöbbet kihozni abból, ami a rendelkezésünkre áll, de 2024-ig nem mondhatjuk azt, hogy minden megvan, ami kell” – folytatta.

Noha tavaly nem tudták megismételni a 2020-as bronzérmet, és „csak” negyedikek lettek a bajnokságban, Brown elégedett volt, hiszen úgy érzi, ennek ellenére tovább fejlődtek, csökkentették a lemaradást az élmezőnytől, tehát megvalósították a 2021-es céljaikat. „Szerettük volna csökkenteni a lemaradást, és ez sikerült is. Több pontot szereztünk futamonként, mint 2020-ban, és több dobogós helyezésünk volt. Szereztünk egy csodás kettős győzelmet és rajtelsőséget is” – fogalmazott.

„Visszacsúsztunk a negyedik helyre, de ez a sport természetéből fakad. A boxkiállások sokkal, de sokkal jobbak voltak, szóval minden célt megvalósítottunk, amit az év elején kitűztünk magunk elé az élmezőnyhöz való közeledést illetően, kivéve a jobb konstruktőri helyezést. Ha visszatekintünk, egy erős évet kell látnunk, és tovább kell fejlődnünk, hogy pár év múlva a bajnoki címért harcolhassunk” – zárta gondolatát.

Lando Norris (Fotó: XPB)
Borítókép: Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak