Musorujsag
Élő Eredmények

Kinevezte új F1-es csapatfőnökét az Aston Martin!

Kinevezte új F1-es csapatfőnökét az Aston Martin!

Aston Martin
Máris megvan Otmar Szafnauer utódja az Aston Martin F1-es csapatánál. Az istálló vezetésével a BMW volt szakemberét bízták meg!

Bő egy hete jelentette be az Aston Martin, hogy azonnali hatállyal szerződést bont eddigi csapatfőnökével, Otmar Szafnauerrel. A silverstone-i gárdát 12 éven keresztül erősítő amerikai utódját akkor még nem nevezték meg, csupán annyit közöltek, ideiglenesen a jelenlegi vezetőség veszi át a feladatait, amíg nem találják meg a megfelelő embert.

Pénteken bejelentették, megvan az utód. Az Aston Martin új csapatfőnöke egy, az F1-ben kevésbé ismerős személy Mike Krack lett, aki a BMW motorsport-programjától érkezett.

Krack neve talán nem cseng ismerősen az F1-es füleknek, de rendelkezik királykategóriás tapasztalattal, hiszen egy évtizeden át dolgozott a Saubernek és a BMW-Saubernek, mielőtt más kategóriákban tűnt fel. Az F1-es időszakát követően, 2009-től előbb a Porschénál dolgozott annak WEC-programjában (többek között a manapság a McLarent vezető Andreas Seidllel), majd 2014-ben visszatért a BMW-hez, ahol mostanáig a márka Forma–E-, GT- és IMSA-projektjéért is felelt. A BMW motorsportrészlegének irányításával 2018-ban bízták meg.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

„Beleborzongok, akkora megtiszteltetés, hogy én lettem az Aston Martin F1-es csapatának csapatfőnöke, és nagyon hálás vagyok Lawrence Strollnak, valamint Martin Whitmarsh-nak, hogy megadták nekem ezt a fantasztikus lehetőséget” – nyilatkozta Krack. „Az Aston Martin az autóiparban az egyik legnagyobb márka a világon, és hogy felkértek rá, hogy vállaljak szerepet a Forma–1-es sikereikben, egy ilyen illusztris névvel, igazi kihívás, amit minden erőt bevetve, lelkesen vállalok.”

A szakember rámutatott, Sebastian Vettel már nem lesz számára új munkatárs.

„Több mint húsz éve dolgozom a motorsportban, és a Forma–1-ben dolgoztam együtt Seb Vettellel 2006-ban és 2007-ben, amikor a BMW-Sauber mérnöke voltam, ő pedig a csapat tesztversenyzője. Nagyon sokra tartom a gyorsaságát és a tehetségét, és fantasztikus lesz újra együtt dolgozni vele.”

„Lance Stroll eközben szintén egy nagyon gyors és tehetséges versenyző, már száz futammal a háta mögött. Szóval nagyon várom, hogy vele is dolgozzak.”

„A silverstone-i csapat mindig is lenyűgözött engem, mivel tele van tehetséges emberekkel, igazi versengőkkel. És a versenyzés kultúrájára, értékeire van szükség ahhoz, hogy sikeres légy a motorsportban. Tudom, hogy az új kollégáim is jól tudják ezt az Aston Martinnál. Nagyon keményen fogunk dolgozni, és nyerni akarunk. Együtt fogunk is” – ígérte az új csapatfőnök.

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

Az Aston Martin ügyvezető igazgatójának tavaly kinevezett Martin Whitmarsh úgy véli, Krack a tökéletes választás az istálló számára. „Mike Krack a megfelelő modern csapatvezető, aki Lawrence és az én iránymutatásommal és a többi vezetővel, valamint az egyre bővülő csapatunkkal, és az elszánt alkalmazottakkal Forma–1-es világbajnoki címig fog vezetni minket, ami az Aston Martin legfőbb célja” – fogalmazott Whitmarsh.

Külön kiemelte, hogy új csapatfőnökük korábban a Porschénál, a BMW-nél szerzett tapasztalatokat, és mérnöki háttérrel rendelkezik, így sokféle tapasztaltra tett szert a pályafutása során.

„Jól dolgozik együtt a versenyzőkkel, és a BMW-nél töltött éveiben is ez élvezte nála az elsőbbséget, valamint a mérnökök, akikkel egy nyelvet beszél.”

Lawrence Stroll (Fotó: XPB)

Lawrence Stroll tulajdonos szerint a siker titka az F1-ben, hogy összehozzák a megfelelő személyeket, és a versenyzők, a mérnökök, a szerelők szintjén is megteremtsék az összhangot. „Mike tökéletesen alkalmas erre” – tette hozzá. „Egy kiváló új embert alkalmaztunk ezen a héten, és az új gyárunk építése is remekül halad. Fantasztikus szponzoraink is vannak. A második évét kezdjük meg az ötéves tervünknek, melynek végső célját a Forma–1-es világbajnok cím jelenti. Lassan az ehhez szükséges összes összetevő meglesz. Mike központi szerepet fog játszani ebben, és meghatározó munkaköre lesz. Martin Whitmarsh alá tartozik, és a technikai és a gyakorlati oldalt is ő irányítja. Jó úton járunk  acéljaink megvalósítása felé” – jelentette ki a csapat tulajdonosa.

Krack kinevezése némiképp váratlanul jöhetett azok után, hogy Szafnauer távozását követően csütörtökön az Alpine bejelentette, megválik Marcin Budkowskitól. Korábban arról találgatott a szakma, hogy a két vezető helyet cserélhet egymással, és a lengyel mérnök veheti át az Aston Martin irányítását. A mostani bejelentés annak lehetőségét ugyanakkor még nem zárja ki, hogy Budkowski más beosztásban csatlakozzon a Stroll-gárdához. Szafnauer eközben továbbra is az Alpine főnöki székének legfőbb várományosa.

Borítókép: Mike Krack (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak