Musorujsag
Élő Eredmények
×

Meglepő pletyka: a Red Bull-lal boronálták össze a Renault exfőnökét

Meglepő pletyka: a Red Bull-lal boronálták össze a Renault exfőnökét

Motorsport
Meglepő pletyka röppent fel, aminél csak a megvalósulása lenne meglepőbb: több év kölcsönös sárdobálás után a Red Bull-lal hozták összefüggésbe az exrenault-s Cyril Abiteboult…

A téli holt idény a pletykák csúcsidőszaka a Forma–1-ben, néha egészen meredek sztorikat is képes eredményezni. Annak hat az Olaszországból indult legfrissebb találgatás is, ami szerint nem zárható ki, hogy a Renault-t 2020 végén elhagyó korábbi csapatfőnök, Cyril Abiteboul visszatérjen a Forma–1-be, mégpedig a korábbi barát-ellenség, a Red Bull színeiben.

Az elmélet alapjául az szolgált, hogy a távozása óta az F1-ben nem mutatkozó francia a múlt decemberi szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon vendégként feltűnt a Red Bull garázsában. Az olasz Motorsport art írta, a szóbeszéd szerint Abiteboul nemcsak véletlenül nézett be, hanem azért, mert felmerült annak lehetősége, hogy alkalmazzák őt a bikások, akár az épülő új motorrészlegük, a Red Bull Powertrains menedzsmentjében.

Abiteboul korábban a Renault vezére volt, így van rálátása, hogyan működik egy motorgyár. Ugyanakkor a pletykát egyelőre nehezen hihetővé teszi az a tény, hogy ő és a Red Bull főnökei, Helmut Marko és Christian Horner a Red Bull és a Renault közös időszakában éveken át folyamatosan ócsárolták egymást, és a másikat hibáztatták a sikertelenségükért. Végül a megromlott viszonyuk vezetett oda, hogy a francia gyártó 2018 után nem volt hajlandó folytatni az együttműködésüket. Azt a Motorsport is elismeri, hogy ez probléma lehet, ugyanakkor szerintük az idő sok mindenre megoldást jelenthet az F1-ben.

Abiteboul a Red Bullnál tett látogatását egyébként nem titkolta. A GPFans holland kiadásának nyilatkozva decemberben megerősítette, valóban ott volt a garázsukban a Max Verstappen bajnoki sikerét hozó hétvégén, és elismerően nyilatkozott a Red Bullról.

Christian Horner, Helmut Marko és Cyril Abiteboul (Fotó: XPB)

„Be kell valljam, ott voltam a Red Bullnál. Elismerhetem, mivel észrevettek. De jó választás volt, jó helyen voltam! Sokat dolgoztam együtt a Red Bull-lal.”

„Az emberek a nézeteltéréseinkre emlékeznek, de én közben nagy tisztelője is vagyok a teljesen eredményorientált szervezetüknek. Mindenáron nyerni akarnak, és olykor talán ez a személetmód hiányzott a Renault-nál, hogy mindenáron akarják a győzelmet”

– mondta a korábbi Renault-főnök.

Hozzátette, együtt tudott örülni a volt partnerrel. „Elnézve, milyen taktikai döntéseket hozott Helmut Marko Maxszal és a Hondával, és hogyan dolgoznak csapatként Milton Keynesben Christian irányítása alatt, boldog vagyok, hogy ez végül kifizetődött.”

Abiteboul a múlt télen hagyta el az időközben Renault-ból Alpine-ná alakult F1-es csapatot, és év közben a francia Méchachrome-nál vállalt vezető szerepet, mely cég többek között a Forma–2-nek és a Forma–3-nak biztosít motorokat.

Borítókép: Helmut Marko és Cyril Abiteboul (Fotó: XPB)

További tartalmak