Musorujsag
Élő Eredmények
×

„Túl sokat ártott az F1-nek” – vita az FIA versenyigazgatójának jövőjéről

„Túl sokat ártott az F1-nek” – vita az FIA versenyigazgatójának jövőjéről

Sky Sports
Már végleg eljátszotta a bizalmat, ami a munkavégzéshez szükséges, vagy nem kirúgni kéne őt, hanem segíteni. Vita az FIA versenyigazgatójának helyzetéről.

Zajlik az FIA múlt évi Abu-dzabi Nagydíj ügyében indított vizsgálata. Annak egyik tétje lehet, maradhat-e a pozíciójában a szezonzáró hajrájában a biztonsági autós fázist követő újraindításnál szokatlan döntéseket hozó versenyigazgató, Michael Masi. A csapatok egy része állítólag nem túl elégedett az ausztrál munkájával, a pletykák szerint a Mercedes kimondottan szeretné a leváltását.

A brit Sky Sports exversenyző szakértője, Johnny Herbert nehezen tudja elképzelni, hogy Masi a pozíciójában maradjon a történtek után.

„Minden tisztelettel mondom, nem. Szerintem túl nagy kárt okozott a Forma–1-nek, mert az ő helyzetében szükség van a bizalomra, és a bizalom most teljesen elszállt”

– érvelt a korábbi F1-es.

Ugyanakkor rámutatott, mivel nincs olyan személy, akiről bizton állítható, hogy alkalmasabb a feladatra, az FIA is nehéz helyzetben van. „A gond az, hogy nem tudni, ki válthatná őt, mivel a tapasztalat nagyon-nagyon fontos ebben a pozícióban. Michael volt olyan szerencsés, hogy Charlie Whiting oldalán dolgozhatott, amikor még ő volt a főnök, és sokat tanulhatott tőle, sok szempontból. Van valaki, aki pillanatnyilag a helyére ülhetne? Nincs. És ez itt a dilemma.”

Michael Masi (Fotó: XPB)

Kollégája, Martin Brundle eközben úgy érzi, nem Masi maradása vagy leváltása a fő kérdés a történtek után, ennél átfogóbb problémákat kellene orvosolnia az FIA-nak, és segítséget is kéne nyújtania a versenyigazgatónak.

„Annyit biztosan tudok, hogy Michael Masi leváltása nem oldaná meg az egész problémát. Ez túl nagy feladat egyetlen személynek ahhoz, hogy egy évben huszonhárom versenyen ellássa, és egyre csak nagyobb lesz.”

„Charlie Whiting idejében tizenhat-tizennyolc futam volt, és Herbie-vel (Herbie Blash, Whiting asszisztense, a szerk.) úgy ment, hogy Charlie elrajtoltatta a futamot, és Herbie volt a versenyigazgató, amíg Charlie visszatért az indítóállásból. Mindent a kezükben tartottak, de azóta csak nőtt a feladatok száma, és ha Masi marad, támogatásra lesz szüksége. Gyanítom, hogy már keresik is ezt. És ki ülhetne egyáltalán a helyére jelenleg?”

A szakkommentátor hozzátette, ha marad is, Masinak bizonyára már lesz sok dobása az FIA-nál. „Ha az FIA és az F1 azt akarja, hogy Michael Masi maradjon, és ha Michael Masi folytatni akarja, világos, hogy már csak egy élete maradt. De mint ahogy Johnny is mondta: ki ülhetne a helyére? Azt mondanám, legyünk óvatosak azzal, mit kívánunk!” – intett óvatosságra.

Borítókép: Michael Masi (Fotó: XPB)

További tartalmak