Musorujsag
Élő Eredmények
×

Wolff: Az F1 szegénységi bizonyítványa lenne Hamilton visszavonulása

Wolff: Az F1 szegénységi bizonyítványa lenne Hamilton visszavonulása

Kronen Zeitung
A sportág szégyenkezhetne a Mercedes csapatfőnöke szerint akkor, ha Lewis Hamilton nem folytatná a pályafutását a múlt évi szezonzáró botrányos eseményei miatt. Toto Wolff helyzetjelentést adott a lelki állapotukról.

Bő egy hónappal a 2021-es Forma–1-es bajnokság szezonzárója után is nehezen csillapodnak a kedélyek az Abu-dzabi Nagydíj végjátéka kapcsán. Miközben az FIA a héten elindította vizsgálatát a bajnoki cím sorsáról döntő események, valamint az aktuális szabályok kapcsán, a Max Verstappennel szemben drámai módon alul maradó Lewis Hamilton sorsa körül még mindig van némi bizonytalanság.

A hétszeres bajnok a futam díjátadója óta hallgat, és a hírek szerint mindaddig nem is dönt arról, visszatér-e egyáltalán az F1-be, amíg nem lát kézzel fogható eredményt az FIA-tól. Sokan egyfajta nyomásgyakorlásnak tartják, hogy Hamilton és a Mercedes lebegteti a visszavonulás lehetőségét, ám mint azt a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff most az osztrák Kronen Zeitungnak a héten ünnepelt 50. születésnapja alkalmából adott interjúban elmondta, bajnokuk ténylegesen nem tette még túl magát a kapott pofonon.

Toto Wolff és Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

„Mindegy, milyen akadályt gördítesz az útjába, egész életében tudta, hogy szavak helyett a pályán kell beszélnie. De most hihetetlenül nehéz számára kiigazodnia azon, mi az igazságos és az igazságtalan. Eltart egy darabig” – fogalmazott az osztrák.

Amennyiben Hamilton úgy dönt, nem képes folytatni az őt „meglopó” sportágban, az Wolff szerint az F1 sara lesz.

„Nagyon remélem, hogy viszontlátjuk őt. Ő a sportágunk legfontosabb szereplője. A Forma–1 szegénységi bizonyítványa lenne, ha a legjobb versenyző hajmeresztő döntések miatt választaná a visszavonulást.”

Wolffot megkérdezték, mikor találkozik személyesen újra a világ elől mostanság bujkáló Hamiltonnal. „Legkésőbb februárban. És biztosan nem azért, hogy tequilázzunk. Abból Abu-Dzabiban éppen eleget ittam” – viccelődött, utalva arra, hogy a csalódás után a csapattal egy önfeledt bulizással eresztették ki a gőzt. Hamilton nélkül.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A bajnokság elvesztésének módját Wolff sem dolgozta még fel teljesen, és elmondása szerint az ilyesmit nem is lehet igazán.

„Elfelejteni sosem fogjuk, mivel egyszerűen igazságtalan volt az, ami Lewist érte. Aznap legyőzhetetlen volt. Egészen addig, amíg a versenybíróság nem vágta el a biztosító kötelet, és döntött úgy, hogy háromszorosan is szabályt szeg.

„Ezt nehéz megérteni. Mindig tűnődni fogunk ezen, noha Max Verstappen a szezon egészét tekintve méltó bajnok lett. Azon a napon viszont volt nála egy jobb is, és nem ő nyert.”

Míg Hamiltonnál egyelőre kérdés, mit lép a történtek után, Wolff úgy érzi, ő már képes a folytatásra. „El tudom ezt fojtani. Le fogjuk vonni belőle a következtetéseinket, és a pályán akarjuk megadni a megfelelő választ. Az új szabályok miatt ez már eleve elég nehéznek ígérkezik” – mondta.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak