Musorujsag
Élő Eredmények

Komoly átalakításokkal „ideális pályává” változtatták az austinit

Komoly átalakításokkal „ideális pályává” változtatták az austinit

COTA
Komoly felújításon esett át az Amerikai Nagydíjnak otthont adó austini pálya, amit a tavalyi szezon során a Forma–1 és a MotoGP mezőnye is komoly kritikákkal illetett az aszfalt egyenetlenségei, bukkanói miatt.

Főleg a MotoGP versenyzői háborodtak fel a tavalyi austini hétvége során, veszélyesnek titulálva az austini pályát. A futamokat szerencsére megúszták komolyabb baleset nélkül, de kilátásba helyezték, hogy bojkottálják az idei versenyt, ha a szervezők nem változtatnak a pályán. Noha ekkora felzúdulás nem volt, az F1 mezőnye sem tűnt elégedettnek Austinban.

A Ferrari sportigazgatója, Laurent Mekies például megjegyezte, hogy romlott az aszfalt minősége az F1 legutóbbi, 2019-es látogatása óta, amikor szintén kritizálták már azt (főleg azt követően, hogy Sebastian Vettel kiesésében egy aszfalthiba is közrejátszott).

Fotó: XPB

A kritikák hatására a pálya üzemeltetői átfogó elemzéseket végeztek, és arra jutottak, nemcsak újraaszfaltozzák a pályát, hanem „mélyebbre is ásnak”: az aszfaltréteg alatti talajt is kijavították (a fő problémát eddig sem csak maga az aszfalt jelentette, hanem az, hogy a helyszínen a talaj miatt nehéz úgy újraaszfaltozni, hogy a pálya sokáig hibamentes maradjon).

Ezt egy hivatalos közleményben erősítették meg. „A COTA tanácsadókkal együttműködve felülvizsgálta az aszfaltterveket, és diagnosztizálta a pálya azon részeit, melyek újrafelületezésre szorulnak” – írták.

„Talajradart, lézer-térképező berendezéseket és szoftvereket használtak a pálya feltérképezéséhez, és a szükséges javítások alkalmazásához. Ezután a COTA azon dolgozott, hogy a kettes és tizes, valamint a tizenkettes és a tizenhatos kanyarok között újraaszfaltozzák a pályát, a kettes és a tizes között pedig meg is erősítették azt. Emellett szakértőkkel együtt dolgoztunk azon is, hogy az új aszfalt, főleg az alap, egységes legyen, ideális pályát teremtve a jövőbeli futamokhoz” – folytatták.

Fotó: XPB
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak