Musorujsag
Élő Eredmények
×

A Ferrarinak változtatnia kellett tesztprogramján

A Ferrarinak változtatnia kellett tesztprogramján

Ferrari
Változtat tesztprogramján a Ferrari, miután a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) még nem tisztázta a gyakorláson használható autókra vonatkozó előírásokat. A vörösök bejelentésükben még arról írtak, 2021-es autójukat használják majd, végül azonban a 2018-assal hajtanak pályára.

Az olasz csapat hétfőn jelentette be, hogy négynapos privát tesztet teljesít Fioranóban, melynek célja a versenyzők (Charles Leclerc, Carlos Sainz és a tesztpilóta Robert Shwartzman) és a személyzet formában tartása lesz. Közleményükben arról írtak, a kedden kezdődő gyakorlássorozaton a 2021-es autót használják majd.

Ezzel látszólag megszegték a jelenleg érvényben lévő előírásokat, melyek kimondják, az előző évben használt versenygépekkel nem lehet a Ferrariéhoz hasonló tesztet teljesíteni. A csapatok azonban több forrás szerint is megegyeztek abban, hogy 2022-ben változtatnak ezen az előírások.

Sebastian Vettel a 2018-as Ferrarival (Fotó: XPB)

Mivel idén komoly technikai szabályváltoztatások lépnek életbe, és az autók teljesen mások lesznek, mint az előző években voltak, a felek beleegyeztek abba, hogy a csapatok használhassák a 2021-es gépeket is. Erről azonban egyelőre csak elvi megegyezés született: a szabály hivatalosan februárban, a motorsport világtanács következő ülésén változhat.

Addig, amíg a szövetség tisztázza a helyzetet, a Ferrari óvatosságból autót cserél: a tesztnek nem a 2021-es, hanem a 2018-as autóval vág neki (a korábban ismertetett program szerint kedden orosz tesztversenyzőjük gurulna pályára).

A változtatást maga a csapat jelentette be egy rövid közleményben. „Reggel megváltoztattuk a tesztprogramot, amit a Ferrari a mai napon kezdett volna végrehajtani” – írták. „Miközben várjuk az FIA frissítését a tesztautókra vonatkozó szabályokkal kapcsolatban, hogy megtudjuk, milyen gépekkel lehet pályára hajtani a hasonló teszteken, addig a 2018-as autót használjuk. A tesztprogrammal kapcsolatos további részleteket később ismertetjük” – tették hozzá.

Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: XPB)

További tartalmak