Musorujsag
Élő Eredmények
×

Amiért az F1 legjobbjának tartja Leclerc és Sainz párosát a Ferrari

Amiért az F1 legjobbjának tartja Leclerc és Sainz párosát a Ferrari

The Race
Az időmérőkön és a bajnoki tabellán is szorongatta egymást Charles Leclerc és Carlos Sainz, ám a Ferrari nem csak emiatt tartja őket a legjobb párosnak.

Az egyéni tabellán 5,5 pont választotta el őket egymástól, és a kiegyenlített versengésük nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Ferrari le tudta győzni a kevésbé kiegyensúlyozott McLarent a konstruktőri bajnokság harmadik helyéért futott versenyben. Carlos Sainz ugyan új érkezőként lényeges hátrányból indult Charles Leclerc-hez képest a Ferrarinál, együtt mégis a 2021-es idény egyik legütősebb és legkiegyensúlyozottabb duóját alkották.

Miközben nyilvánvaló, hogy két gyors és jó képességű versenyzőről van szó, a Ferrari nem csak emiatt tartja igazi áldásnak, hogy ilyen felállással versenyezhet, és nem csak ezért tartják a saját párosukat a legjobbnak.

Laurent Mekies versenyigazgató rámutatott, Leclerc és Sainz az autón kívül is főnyeremény a Scuderiának. „Nagyon magas színvonalú visszajelzéseket kapunk mindkettőjüktől. Ez az egyik nagy erősségünk. Nemcsak azért, mert jók annak leírásában, amit az autóban éreznek, de azért is, mert készek és akarnak együtt dolgozni velünk, hogy különböző megoldásokat találjunk. Más szavakat használnak, így össze tudjuk rakni a dolgokat. És nem mindig értenek egyet, ami arra bátorít minket, hogy tágabban szemléljünk dolgokat. Charles és Carlos tökéletesen kiegészítik egymást” – idézte a francia mérnököt a The Race.

A különbözőség a szakember szerint más szinten is hasznos. Leclerc és Sainz vezetési stílusa között komoly különbségek vannak, és eltérő területek jelentik az erősségüket, gyengeségüket. Ebből a mérnökök ugyancsak profitálnak.

„Valóban így van. A tény, hogy eltérő módon vezetnek, másképpen használják a gumikat, sokat segít nekünk a dolgok megértésében.”

Carlos Sainz és Charles Leclerc (Fotó: Ferrari) Carlos Sainz és Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

Mekies örül, hogy Sainz nagyon gyorsan összhangba került a Ferrari csapatával és autójával is. „Gyorsan akklimatizálódott. Ha megnézzük a bahreini teljesítményét, igen, még sok volt benne, de a kiinduló pont kiváló volt. Az F1-ben manapság két-három év kell a fejlődés felméréséhez. Látható volt a fejlődése az év elejétől a végéig, és megbízunk egymásban, megértjük egymást, javultunk a döntéshozásban, a visszajelzésekben is.”

A ferrarisnak meggyőződése, hogy nem a versenyzőpárosukon fog múlni, visszatérnek-e a győztesek útjára.

„Nem tudom, hogy barátok-e, vagy sem, de annyit mondhatok, hogy nagyon tisztelik egymást, nagyon akarnak együtt dolgozni, és a személyiségük, valamint a technikai képességeik is megvannak. Mindketten elszántan motiválják a csapatot, hogy talpra álljon.”

„Az, ahogyan velünk dolgoznak, ahogyan beépültek a csapatba, és amilyen mértékben segítenek, komoly előny a vetélytársakkal szemben. És nem akarunk itt megállni. Szeretnénk tovább javítani ezen, mert hisszük, hogy még több van benne. Az viszont biztos, hogy ez az erősségünk” – utalt a párosukra.

A helyzetükkel a csapatfőnök, Mattia Binotto is elégedett, aki finoman utalt rá, korábban  nem volt jellemző a Ferrarira a mostanihoz hasonló házon belüli kiegyenlítettség. „Végre igazán közel van egymáshoz a két versenyzőnk, hajtják egymást, és ez jó mérce. Az egyik példát és irányt mutat a másiknak, és motiválják egymást. Ez biztató a jövőre nézve. Szeretném, ha a jövőben ilyen közel lenne egymáshoz ez a két fiú” – fogalmazott.

Borítókép: Carlos Sainz és Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak