Musorujsag
Élő Eredmények
×

Rangos kitüntetést kapott Ricciardo – a birkák közül köszönte meg

Rangos kitüntetést kapott Ricciardo – a birkák közül köszönte meg

Autosport
Ha nem is ütötték lovaggá, Daniel Ricciardo így is rangos elismerésben részesült hazájában, Ausztráliában.

Tavaly év végén Lewis Hamiltont hivatalosan is lovaggá ütötték Nagy-Britanniában, így a már 2020 végén neki ítélt címmel 2022-ben akár „Sir”-ként is versenyezhetne. Ilyen magasságba egyelőre még nem jutott, ám most már Daniel Ricciardo is büszkélkedhet egy rangos kitüntetéssel.

A McLaren versenyzőjének neve felkerült azon kitüntetettek listájára, melyet a főkormányzó minden évben Ausztrália nemzeti ünnepén, a január 26-ai Australia Dayen tesz közzé. Ricciardo az “Ausztrália Rendjének tagja” kitüntetést érdemelte ki, mely az ötlépcsős rendben a negyedik legmagasabb fokozat.

Az indoklás szerint Ricciardo „jelentős szolgálatot tett a motorsportért versenyzőként és nagykövetként, továbbá a társadalomért is.” Utóbbi kapcsán kiemelték a “Ricciardo’s Racers” elnevezésű programot, mellyel ausztrál versenyzőket támogat, továbbá a karitatív tevékenységét.

A világjárvány miatt két év távollét után idén télen újra hazalátogató nyolcszoros futamgyőztes az Instagramon reagált a kitüntetésére – rá jellemzően humoros formában. Egy fotót osztott meg, melyen éppen egy birkanyáj előtt mosolyog kalapban. Azt írta: „Boldog vagyok, hogy Ausztrália zászlaját vihetem. Igazán sokra becsülöm ezt az elismerést. Elviheted a fiút Ausztráliából, de mégsem tudod… Akárhogy is, ha-ha! Hálás köszönet mindenkinek!”

A West Australian című lapnak már ennél komolyabban beszélt az elismerésről. „Rendkívül büszke vagyok, hogy megkapom ezt a kitüntetést. Már az is különleges, hogy jelöltek az eddigi díjazottak mellé.”

„Nem volt könnyű elhagyni Ausztráliát, hogy az F1-es álmomat üldözzem. Tizenhét voltam akkor, és hosszú út állt előttem. Igazán sokat jelent, hogy a hazám most elismeri az erőfeszítéseimet, a szenvedélyemet és az elhivatottságomat.”

„Széles mosolyt csal az arcomra, hogy az F1 színpadán képviselhetem Ausztráliát. Igazán büszke vagyok.”

A lapnak a hazatéréséről is beszélt, ami igazi felüdülés számára a tavaly érzett gyötrő honvágy után. „Nagyszerű volt hazatérni, főleg nyáron. Mindenekelőtt azért, mert értékes időt tölthettem a családommal. Elég régóta nem tehettem. Nagyszerű látni pár barátot, a szabadban lenni, horgászni, krikettezni. Klassz volt. A hazatérés segít kikapcsolódni, pár hétre eltávolodni a versenyzéstől. Újraindíthatom magam, hogy aztán elkezdjek készülni az előttünk álló évre.”

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Ricciardo 2011-ben mutatkozott be az F1-ben, 210 versenyen indult, és a mezőny egyik legtapasztaltabb versenyzője, nyolcszoros futamgyőztesként, 32-szeres dobogósként pedig az egyik legsikeresebb is. Ausztráliában csak Jack Brabham (14), Alan Jones (12) és Mark Webber (9) nyert nála több versenyt.

Elődei közül a lovaggá is ütött Brabham , valamint Webber is elnyerte az “Ausztrália Rendjének tagja” kitüntetést.

További tartalmak