Musorujsag
Élő Eredmények

Politikai válság miatt veszélyben az Orosz Nagydíj – az F1 is reagált

Politikai válság miatt veszélyben az Orosz Nagydíj – az F1 is reagált

F1, Motorsport Week
Veszélybe került az idei F1-es Orosz Nagydíj az orosz-ukrán válság következtében. A Forma–1 közleményben reagált a helyzetre.

Csak szeptemberben kerülne sor az idei Orosz Nagydíjra, ám máris teljes bizonytalanság lengi körül a versenyt. Ezúttal nem a világjárvány az ok, hanem az orosz-ukrán konfliktus, mely a nemzetközi szankciók miatt az oroszországi sportesemények megrendezését is veszélybe sodorta.

Az EU gazdasági szankciókat helyezett kilátásba, Nagy-Britanniában pedig parlamenti vita zajlik arról is, hogy miután Oroszország katonai lépésekkel fenyeget, több nagy eseményt is törölni kéne Oroszországban. Máris felmerült, hogy az UEFA Bajnokok Ligája szentpétervári döntőjét más helyszínre vinnék.

A helyzetre az F1 közleményben reagált, mely egyelőre azonban nem foglalt állást a szeptember 25-ei Orosz Nagydíj sorsáról.

„Az F1 figyelemmel kíséri a nagyon képlékeny események alakulását, mint sok más esetnél is, és egyelőre nem kommentáljuk a szeptemberre tervezett verseny helyzetét. Továbbra is nagyon szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet”

– közölte a sportág.

Eközben máris találgatások indultak arról, hogy az Orosz Nagydíjat idén Törökország helyettesítheti. Az F1 hivatalos oldalán rövid időre még egy jegyvásárlós felület is elérhető volt az idei isztambuli versenyre. Az F1 azt közölte, hogy mindez egyszerű „adminisztrációs” hiba volt.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Az F1 egyetlen orosz versenyzője, Nyikita Mazepin továbbra is bízik benne, hogy nem marad el a hazai futama. „Én úgy tudom, hogy a versenyre sor kerül, és biztosan látni fognak ott engem” – mondta a Haas versenyzője, aki igyekezett nem állást foglalni az ukrán területek megszállása kapcsán. „Egyáltalán nem nehéz ez nekem, mivel mindig is a politikamentes sport híve voltam. Én most Barcelonában vagyok, és el nem tudom mondani, milyen izgalmas az új autót vezetni, részt venni a fejlesztésében, látni, hogyan jött létre, és lett a képekből valódi autó. Boldog vagyok, hogy Barcelonában lehetek” – fogalmazott.

Főnöke, Günther Steiner korábban elismerte, kerülhetnek még nehéz helyzetbe az orosz-ukrán válság miatt. Főtámogatójuk az orosz vegyipari vállalat, az Uralkali, amit nemcsak a nevükben, az oroszos festésükkel révén is reklámoznak.

Bonyodalom már tavaly is volt ebből, igaz, akkor az Oroszországra a korábbi doppingesetek miatt kirótt büntetések kapcsán, melyek következtében Mazepin idén sem versenyezhet még orosz zászló alatt.

Az Orosz Nagydíjat 2022-ben rendeznék meg utoljára az eddig megszokott helyszínén, Szocsiban. A tervek szerint a verseny a következő évtől a Szentpétervár közelében fekvő Igora Drive-ra költözik, miközben a főszervező ugyanaz marad.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak