Musorujsag
Élő Eredmények

Bemutatta végleges megújult festését az Alfa Romeo F1-es csapata

Bemutatta végleges megújult festését az Alfa Romeo F1-es csapata

Alfa Romeo
Levedlette a teszten használt álcafestését az Alfa Romeo! A csapat vasárnap bemutatta 2022-es autója végleges külsejét!

Egyedi utat járt idén a Forma–1-es csapatok között az Alfa Romeo. Nem az új szabályok értelmezésében, csak abban, ahogyan a szezonját indítja. Míg a riválisok már a múlt heti barcelonai teszt előtt megejtették (ilyen-olyan formában) az autójuk bemutatóját, a hinwili csapat csak a spanyolországi három nap utánra szervezett évnyitó eseményt.

Valtteri Bottas és Csou Kuan-jü (angol átírással Guanyu Zhou) eddig „rejtőszínű” festéssel rótta a köröket a 2022-es C42-es modellel, vasárnap reggel viszont megmutatták az idényre szánt valódi festésüket is.

Az új autó az előző szezonokhoz képest jelentősen megújult festést kapott, melyben a fehér helyett inkább a vörös dominál. A kicsit „toyotás” autónak az orra, a motorborítása és az oldala is Alfa-vörösben pompázik, az első szárnya pedig fekete.

Az istálló kiemelte, a mostani az első olyan autójuk, melyet már a költségvetési plafon mellett alkottak meg, ebből a szempontból is elkezdődött az új korszak, nemcsak a technikai megújulás miatt. Festésükkel ezt is hirdetik. Az új megjelenésen egyébként az Alfa Romeo Centro Stile, vagyis a névadó márka dizájnirodája dolgozott. A készítők tudatosan merítkeztek az Alfa (vörös) és a 30 éve F1-ben szereplő Sauber (fehér) múltjából.

Alfa Romeo C42 (Fotó: Alfa Romeo)

Az Alfa Romeo tavaly szerződést hosszabbított a nevét használó, de a csapatot működtető Sauberrel, és ez garantálja a további együttműködésüket azok után, hogy az Alfát is tulajdonló Fiat-Chrysler tavaly beleolvadt a Stellantisbe, és emiatt egy ideig bizonytalan volt, az olasz márka kitart-e az F1-es szerepvállalás mellett. Kitartott, és a tervei komolyak: szeretnék az eddiginél jobban kihasználni az F1 sok szem előtt lévő színpadát.

„Az új szezon rajtja mindig izgalmas, hiszen ekkor látjuk a több száz ember munkájának gyümölcsét. Alig várjuk, hogy versenyeztethessük a C42-es új autót, és nemcsak azért, mert egy új szabályrendszerben építettük meg, amelyben a szorosabb versengés a cél, hanem azért is, mert igazán hisszük, hogy ez az autó segít nekünk a nagy előrelépésben és a rajtrács elejébe zárkózásban”

– fogalmazott Frédéric Vasseur csapatfőnök.

A csapat számára eddig nem alakult jól az előszezon, a Haasszal együtt az Alfa teljesítette a legkevesebb kört Barcelonában, sok műszaki probléma hátráltatta őket. A csapat ettől függetlenül bízik benne, hogy előrelépést hoz számukra az a C42-es, aminek fejlesztéséért tavaly az előző évi autó fejlesztését is feláldozták.

„A C42-es bemutatásával most már igazán úgy érezzük, hogy kezdetét vette a szezon, ennek ellenére ez a bemutató csak egy mérföldkő a sokkal hosszabb úton, amire a hinwili emberek nagyon sok időt, energiát és forrást fordítottak” – mondta Jan Monchaux technikai igazgató. „Ennek az autónak a megtervezése és megépítése nagy erőfeszítéseket igényelt, és büszkék lehetünk arra, amit elértünk, de a munkával még nem végeztünk. Mint minden szabályciklus kezdetén, a fejlesztési görbe meredek lesz idén, és muszáj a legtöbbet kihoznunk a C42-esből, előrelépnünk vele, hogy elérjük a célunkat.”

Alfa Romeo C42 (Fotó: Alfa Romeo)

A csapat teljesen új versenyzőfelállással vág neki az idei bajnokságnak. Valtteri Bottas vezérnek érkezett a Mercedestől, az újonc Csou Kuan-jüt pedig bevallottan a kínai lehetőségek kiaknázása miatt is szerződtették.

„Lenyűgöz az új C42-es autó” – nyilatkozta Bottas. „Nagyon szép a festése, az Alfa Romeo Centro Stile kiváló munkát végzett. Ez az első autóm az Alfa Romeo csapatánál, és ez még különlegesebbé teszi. Már alig várom, hogy a bahreini rajtrácson állhassak vele.”

„Az az izgalmas benne, hogy fogalmunk sincs, mi sül ki az első futamból. A tesztek megerősítették a várakozásainkat annak kapcsán, hol állunk, mennyit fejlődött az autónk, de most már kezdünk közelebb kerülni a lényeges pillanathoz. Amióta megérkeztem, a csapatnál mindenkit motiváltnak látok, mindenki nagyon dolgozik, próbál keményebben, mint a többiek, hogy versenyképesek legyünk, és ez extra lökést ad nekem is az autóban ülve.”

Csou Kuan-jü hazája első F1-es versenyzőjeként mutatkozik be. „Nagyon fel vagyok tüzelve az új szezon előtt, és a C42-es festését látva most már igazán valósnak érzem a helyzetet. Egy új korszak kezdetén vagyunk, az új autók és szabályok lehetőséget kínálnak minden csapat számára, hogy előrelépjen, és tiszta lappal indítson.”

„Az Alfa Romeónál mindenki hihetetlenül segítőkész volt azóta, hogy csatlakoztam, és mindenki keményen dolgozik, elszánt, motivált, Hinwilben és a pályán is. Ez büszkévé tesz, izgatottá. Alig várom, hogy a rajtrácson állhassak ezzel az autóval, és dolgozhassak a csapatommal a jó eredményekért” – mondta az F2-ből feljebb lépő kínai versenyző.

A csapatot idén is segíteni fogja Robert Kubica, aki a múlt évben oroszlánrészt vállalt az új szimulátor fejlesztésében, és tesztversenyzőként aktívan részt vesz a pályán zajló munkában is. Barcelonában ő is kipróbálhatta az új gépet, igaz, csak 9 kört mehetett vele a műszaki gondok miatt.

„Az új szezon előtt mindig nagyok az elvárások, mindenki reménykedik és tervezget, de idén még nagyobb a tét, hiszen az ismeretlenbe ugrunk fejest az új szabályokkal” – mondta a lengyel, akinek szponzora, az Orlen továbbra is az Alfa névadó támogatója. „Hihetetlenül nagy munkát öltünk bele ebbe az autóba, és már alig várom, hogy lássam, mit képes elérni vele a csapat. Az én szerepem, hogy a lehető legnagyobb segítséget nyújtsam az autó fejlesztésében. Tudjuk, milyen nagy előrelépéseket lehet tenni ebben a fázisban az autóval, és azt is, hogy minden fejlesztés sokat érhet. Szóval visszatérünk az alapokhoz, és fontos lesz hozni az eredményeket a pályán.”

Az Alfa Romeo C42-est idén is a Ferrari erőforrása hajtja, mely a hírek szerint komoly teljesítményjavuláson esett át. Az istálló ugyanakkor kicsit eltávolodott a maranellóiaktól, és több olyan alkatrészt és rendszert magának gyárt, amit korábban átvett az olaszoktól.

Képgaléria:

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Alfa Romeo C42 (Fotó: Alfa Romeo)
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2022/02/30_Alfa-Romeo-F1-team-ORLEN-C42-1440x1080.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Borítókép: Az Alfa Romeo C42-es (Fotó: Alfa Romeo)

További tartalmak