Musorujsag
Élő Eredmények

Döntött az FIA: nem veszi el a versenyzés jogát az orosz versenyzőktől

Döntött az FIA: nem veszi el a versenyzés jogát az orosz versenyzőktől

FIA
Továbbra is engedélyezi az orosz autóversenyzők részvételét a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) a nemzetközi eseményein, de csak függetlenként versenyezhetnek. Ismertették a rendkívüli döntéseiket.

Kedden rendkívüli tanácskozást tartott az FIA az orosz–ukrán háború miatt. A Motorsport Világtanács azok után ült össze, hogy hétfőn a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felszólította a sportszövetségeket, vezessenek be szankciókat Oroszországgal és az őket támogató Fehéroroszországgal szemben. A héten az ukrán automobil-szövetség levélben kérte az FIA-t, hogy az összes orosz és fehérorosz versenyző licencét vonja be, és gátolja meg a részvételüket az általa rendezett nemzetközi eseményeken.

A tanácskozáson született döntéseket kedd este ismertette az FIA. A legfontosabb határozatuk, hogy nem veszik el teljesen a versenyzés lehetőségét az érintett nemzetek képviselőitől, azokat semlegesként, az FIA zászlója alatt továbbra is engedik rajthoz állni a versenyeken.

„Egyetlen orosz vagy fehérorosz nemzeti csapat sem vehet részt a nemzetközi vagy regionális versenysorozatokban, amíg nem jön további intézkedés.”

„További intézkedésig orosz és fehérorosz versenyzők, egyéni résztvevők és hivatali személyek csakis akkor vehetnek részt a nemzetközi vagy regionális versenyeken, ha semlegesként teszik, az FIA zászlaja alatt, valamint kinyilatkozzák, hogy elkötelezik magukat az FIA békével és politikai semlegességgel kapcsolatos alapelvei iránt.”

„Orosz és fehérorosz nemzeti jelképeket, színeket, zászlókat (egyenruhán, felszerelésen és autón) nem lehet megjeleníteni, ahogyan himnuszaikat sem játszhatják le a nemzetközi és regionális versenyeken, amíg nem jön további intézkedés” – állt az FIA közleményében.

Nyikita Mazepin (Fotó: Haas)

Mindez annyit jelent, hogy amennyiben a Haas úgy dönt, megtartja Nyikita Mazepint, úgy orosz versenyzője függetlenként és nem oroszként továbbra is rajthoz állhat az F1-es bajnokságban. Ugyanez vonatkozik az összes FIA által szervezett bajnokság orosz/fehérorosz tagjaira, így többek között az F2-es Robert Shwartzmanra, vagy az orosz sportolók eltiltásai ellen kedden felszólaló Danyiil Kvjatra, aki idén a WEC-ben tervez szerepelni.

Az FIA megerősítette, a múlt héten lefújt F1-es Orosz Nagydíj hivatalos törlését is. Miközben pénteken az F1 által kiadott közleményben még nem szerepelt a szeptember 25-ére tervezett szocsi verseny végleges törlése, a Világtanács most kimondta, nem lesz orosz F1-es futam 2022-ben.

„Az F1 kereskedelmi jogainak birtokosa javaslatára, vis majorra hivatkozva töröltük a 2022-es F1-es Orosz Nagydíjat”

– írták.

A futam pótlásáról egyelőre nem ejtettek szót, ám Stefano Domenicali F1-elnök a múlt héten egy konferencián elárulta, ha szükség lesz beugróra Szocsi helyett, nem okoz majd nekik problémát találni egy alternatív helyszínt.

Fotó: XPB

Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke az ülés kezdetén elmondta: „Mint tudják, az FIA szomorúsággal és megdöbbenéssel figyeli az ukrajnai eseményeket, és remélem, hogy gyors és békés megoldás születik a jelen helyzetre. Elítéljük az oroszok ukrajnai invázióját, és gondolatban azokkal vagyunk, akik most ezen események következtében szenvednek Ukrajnában. Szeretném hangsúlyozni, hogy az FIA a futamrendezőkkel proaktív módon kezelte a helyzetet a múlt héten, és ennek megfelelően kommunikálta azt a Forma–1, a Forma–2, a WTCR és a Nemzetközi Drift-kupa. A vonatkozó versenynaptárak frissített változatát Bahreinben fogja elfogadni a Motorsport Világtanács.”

Az ülést követően az arab sportvezető hangsúlyozta, döntéseiket a sportág és a béke érdekében hozták meg, követve a NOB hétfői iránymutatását (melyben egyébként az orosz és fehérorosz sportolók nemzetközi eseményekről való kizárását kérték a szövetségektől). „Kiállunk az Ukrán Automobil-szövetség elnöke, Leonyid Kosztjucsenko mellett, és az ország FIA-családba tartozó tagjai mellett. A mai intézkedésekkel elismerjük az ukrán szövetség hatáskörét, és követjük a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nemrég kiadott iránymutatását. Aktívan egyeztetünk a tagjainkkal, és részvétünket, támogatásunkat fejezzük ki a nehéz időkben. Őszintén reménykedünk benne, hogy békésen megoldódik az elviselhetetlen nehézségük” – közölte Bin Szulajm.

Borítókép: Nyikita Mazepin (Fotó: XPB)

További tartalmak