Musorujsag
Élő Eredmények

Egy konyhai beszélgetés, ami megmentette Hamilton és Wolff kapcsolatát

Egy konyhai beszélgetés, ami megmentette Hamilton és Wolff kapcsolatát

The Times
Fagyos volt a viszonyuk, de mára elválaszthatatlan bajtársakká, barátokká váltak. Toto Wolff mesélt a fordulat pillanatáról, amely új szintre emelte az ő és a Mercedes kapcsolatát is Lewis Hamiltonnal.

Egy-egy siker után azonnal a csapatát dicséri az elvégzett kemény munkáért, egy-egy nehézséget pedig azzal próbál elviselhetőbbé tenni, hogy rámutat, a nagyszerű csapatuk minden akadályt képes leküzdeni. Akár tűnnek közhelyes frázisoknak, akár nem, Lewis Hamilton évek óta igazi csapatjátékosnak szeret mutatkozni (még a versenyeken elhangzó más jellegű rádiózásai ellenére is).

Nem volt mindig így. A versenyző, aki tavaly minden futam előtt képes volt órákat szimulátorozni a csapat gyárában, évekkel korábban még a valódi pályatesztek elől is mentségeket keresve bújt ki. Csapatjátékos pedig annyira nem volt, hogy mclarenes exkollégája, Jenson Button szerint – vele ellentétben – semmit sem tett azért, hogy maga mellé állítsa a garázsában dolgozókat, mindent a tehetségére alapozva akart megoldani. Sőt, emlékezhetünk még a spái telemetriai adatok közzétételére is, mellyel azt próbálta bizonygatni, hogy nem kapott egyenlő feltételeket az őt legyőző Buttonnel.

Hamilton átalakulása egy hosszabb folyamat volt, ám létezett egy fordulópont, ami arra az útra terelte őt, amit ma is jár. 2016-ban egy viszálykodással teli szezon végén szenvedett vereséget ősi riválisától, Nico Rosbergtől a bajnokságban. Az idény során nemcsak csapattársát, de sokszor a Mercedest is a nyilvánosság előtt kritizálta, megvádolva őket, hogy nem biztosítanak nekik azonos feltételeket. Az év eleji szerelőcseréjüket Rosberggel például úgy állította be, mintha a Mercedes a csapattársát próbálta volna segíteni, holott a német utólag elismerte, ő is nehezen lépett túl azon, hogy Toto Wolff átvezényelte a barátait Hamiltonhoz, hogy véget vessen a kialakult klikkesedésnek.

Nico Rosberg és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Új helyzetet Rosberg váratlan év végi visszavonulása teremtett: Hamilton ott maradt egyedül a Mercedesnek, és mindkét fél rádöbbent, hogy nagyobb szükségük van egymásra, mint eddig bármikor. Utólag visszatekintve elmondható, a Mercedes ezt követően vált igazán Hamilton csapatává, amely még az autóját is képes volt csak az ő kérésére feketére festeni két szezonra, hogy támogassa versenyzője F1-en kívüli tevékenységét.

Toto Wolff és Lewis Hamilton ma már elválaszthatatlan bajtársak, azonos gondolkodással, sokszor azonos stratégiával. Elég csak megnézni, hogyan kezelték együtt a múlt évi abu-dzabi szezonfinálé visszásságait.

Wolff a Timesnak adott interjújában most elárulta, barátságuk valójában nem 2013-ra megy vissza, amikor mindketten csatlakoztak a Mercedeshez, hanem 2016 végére. Addig elmondása szerint fagyos volt a viszonyuk, részben éppen azért, mert Hamilton nem bizonyult valami jó csapatjátékosnak. Ahogyan Rosberg sem.

„Úgy éreztem, a saját céljaikat a csapaté elé helyezik, és nem tisztelik az ezer embert, aki értük dolgozik. Meg kellett mutatnom a szervezetünknek, hogy nem fogadom el a viselkedésüket” – mondta Wolff a házon belüli rivalizálásukról, mely például olyan kínos helyzetekhez vezetett, mint az Osztrák Nagydíj utolsó körében látott koccanásuk.

„A verseny után mindkét versenyzőnek jelenése volt azon a helyen, ahol az összes mérnök dolgozik, és megmondtam nekik: »Nézzetek meg mindenkit ebben a szobában! Képzeljétek el, hogy mind otthon vannak, a családjukkal, és gondoljatok rá, milyen képet festetek rólunk.« Olyan kemény szavakat használtam, amiket nem mondhatok ki.”

„A mérnökök a padlót nézték, a versenyzők a padlót nézték, én pedig azt mondtam: »Legközelebb, amikor le akarjátok terelni egymást a pályáról, gondoljatok az itteni arcokra, és gondoljátok át újra!« Közöltem velük, ha újra megtörténik, nem fogok hezitálni, kiszállítom őket az autójukból. Azt mondtam: »Ne tegyetek próbára, nem akarjátok megtudni, mire vagyok képes!«” – mesélte Wolff a fejmosásról.

Fotó: XPB

Az igazi tanulságot viszont nem hozta Hamilton számára, hanem egy év végi beszélgetés a főnöke konyhájában, amit azt követően, de még évekkel később is gyakran emlegettek. Akkor vitatták meg részletesen, hogyan tovább, és Wolff szerint az volt az a pillanat, ami megmentette, új szintre emelte a kapcsolatukat.

„Az oxfordshire-i otthonomban a karácsonyi ünnepségen vonakodva találkoztunk decemberben. Azt mondtam, el kell döntenünk, hogy akarunk-e együtt dolgozni vagy sem. »Versenyzőként nyerni akarsz, én csapatként akarok. Van, hogy eltérnek a céljaink, és ez konfliktust eredményez. El kell döntenünk, hogy megoldjuk-e a helyzetet.«”

„A konyhámban voltunk, és mondtam neki egy hasonlatot, amit Susie (Wolff neje, a szerk.) nem szeret, hogy Susie és köztem is van, hogy nem értünk egyet valamiben, de ettől még sosem gondoltam a válásra. Azt mondtam: »Ugyanez a helyzet veled is, Lewis. Nem akarok válni. Te vagy a legjobb versenyző, azt akarom, hogy te vezesd az autónkat, és szeretném a legjobb autót biztosítani számodra.«”

„Tökfejként vágtunk bele ebbe a vitába, de a konyhában töltött négy-öt óra elteltével teljesen más szinten álltunk. A puszta üzleti kapcsolatból személyes kapcsolat lett. Ő a barátom, és ez nem jelenti azt, hogy már nem vitatkozunk, de Lewis sikere már a csapat sikere, a csapat sikere pedig Lewis sikere” – magyarázta Wolff.

Az azóta történtek önmagukért beszélnek. Hamilton 2017-től egészen tavalyig legyőzhetetlennek bizonyult, és minden idők legsikeresebb versenyzőjévé vált, a Mercedes pedig az imázsépítésben is segített neki, miközben igazi Hamilton-csapattá alakult át.

2022 viszont új helyzetet hozhat. Érdekes lesz látni, George Russell jelenléte hogyan változtat ezen a kapcsolaton, és hoz-e új fordulatot a híres konyhai beszélgetés óta eltelt öt év után…

Borítókép: Lewis Hamilton és Toto Wolff (Fotó: Mercedes)

További tartalmak