Musorujsag
Élő Eredmények
×

Hamilton ismét kritizálta az F1-es gumikat

Hamilton ismét kritizálta az F1-es gumikat

Motor Sport
A barcelonai teszthez képest némiképp változott a versenyzők véleménye a 18 colos gumikról. Lewis Hamilton kritizált, Sebastian Vettel a Pirelli nehéz helyzetét emlegette.

Barcelonában próbálták ki először a versenyzők a Pirelli 18 colos gumijait az aktuális autókon. A versenyzők többsége pozitív véleményen volt, úgy érezték, a gyártó elérte a fő céljait, a gumik kevésbé hajlamosak a túlmelegedésre, könnyebbé teszik a követést, és kiszámíthatóbb módon kopnak.

Volt, aki figyelmeztetett, az igazi erőpróba Bahreinben jön majd, ahol nem 15, hanem 30 fokban fogják tesztelni a papucsokat. A sivatagi pályán sok volt a csúszkálás a három nap során, és a gumikról sem beszéltek már annyira optimistán, mint két héttel korábban.

A legfőbb kritikus Lewis Hamilton volt, aki szerint egyszerűen nem tapadnak eléggé az új gumik.

„Remélem, hogy jobb gumikat fogunk kapni valamikor. Vagy legalább jobban dolgoznak a kevésbé meleg pályákon” – jelentette ki a hétszeres világbajnok. „Mindenki sokat csúszkált, és a jelek szerint kisebb a tapadás, mint volt korábban. A gumik rosszabbak idén.”

A teszt során többek között a Mercedes és a Red Bull is bajlódott az autója alulkormányzásával, és mindkét csapat arról beszélt, hogy idén egyszerűen gyengék az első gumik, nem tapadnak eléggé. A problémát utóbbi csapatnak ugyanakkor sikerült megoldania a szombaton bevetett újításokkal.

Sebastian Vettel egyetértett Hamiltonnal, igaz, a Pirellit is megvédte. „Egy: még az elején járunk. Kettő: én korábban csak délelőtt vezettem, és akkor melegebb van, ami nem kedvező a gumik szempontjából. Három, az autók nehezebbek. Sokkal nagyobb kihívás ez a gumiknak, ezt el kell ismerni. Szóval várjuk ki a végét!” – intett óvatosságra még a zárónapi tesztje előtt.

Tegyük hozzá, Bahreinben a sok pattogásra reagálva a Pirelli a korábbi évek gyakorlatához nyúlva egészen magas nyomásértékeket írt elő a csapatoknak. Ez ugyancsak csökkentheti a tapadást. A hétvégi Bahreini Nagydíjra elöl 22,5, hátul 20,5 psi az előírt nyomásérték – ezek hasonló értékek, mint amiket az előző években megszokhattunk, noha a gyártó előzetesen sokkal alacsonyabb nyomást ígért a 18 colos gumikkal.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A gumiknak a csatázás elősegítésében is van szerepük, hiszen a múltban a túlmelegedésük gátolta leginkább a hosszú távú követést. Ilyen szempontból továbbra is jobbnak tűnik a helyzet, mint korábban.

„Egyértelműen jobb, mint tavaly volt, ami optimistává tesz az idei versenyek kapcsán” – mondta Pierre Gasly. „Érdekes pár kör volt az a Lewis elleni, és szerintem egészen izgalmasak lesznek a versenyek a szezonban”

– utalt a francia a Lewis Hamiltonnal vívott szombat délelőtti hosszú csatájukra, melynél a mercedeses nem tudta leszakítani őt.

Ebből a szempontból Hamilton is bizakodóbb. „Meglátjuk, milyen lesz jövő hétvégén.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak