Musorujsag
Élő Eredmények
×

F2: Drugovich magabiztosan nyerte a főversenyt

F2: Drugovich magabiztosan nyerte a főversenyt

Boxutca
Az élről rajtoló Felipe Drugovich nyerte a Forma–2-esek szaúdi főfutamát, diadalával pedig a bajnoki pontversenyben is átvette a vezetést. Mögötte Richard Verschoor ért célba, a harmadik helyen pedig a nagyot zárkózó Jehan Daruvala.

 

A Forma–2-esek főversenyével vette kezdetét a Szaúd-arábiai Nagydíj vasárnapi programja, melyben a legrangosabb nevelőszéria mellett a királykategória 2022-es szezonjának második futama (M4 Sport, 18:25) szerepelt még.

A futamnak huszonkettő helyett sajnos csak húsz versenyző vágott neki: a szabadedzésen balesetet szenvedő Cem Bölükbasi a sprint után a főfutamot is kihagyta (agyrázkódása miatt még tegnap is kórházban volt, nemrég azonban kiengedték és hazafelé vette az irányt), Amaury Cordeelt pedig csapata léptette vissza, miután autója megsérült a tegnapi versenyen.

A verseny rajtját Felipe Drugovich várta a legkedvezőbb pozícióból, mellőle pedig a bahreini sprintverseny győztese, Richard Verschoor indult.

A második sorból Marcus Armstrong és Ralph Boschung, a harmadikból pedig a bajnoki pontversenyt vezető Liam Lawson, valamint az újonc Ayumu Iwasa vághatott neki az év negyedik F2-es viadalának. Az előző főfutam nyertese, Théo Pourchaire csak a tizenkilencedik helyről indult, miután az időmérő edzésen motorhiba miatt nem teljesítetett igazán gyors kört.

Az indulásnál az élmezőnyben mindenki tartani tudta pozícióját: az első hat sorrendje változatlan maradt, miután a mezőny megkapta a zöld jelzést (egy extra felvezető kört követően).

Az első körök már több változást is hoztak: az élen állók közül Lawson volt a legaktívabb és leghatékonyabb a futam elején, gyorsan feljött ugyanis a harmadik helyre Boschung és Armstrong leelőzésével.

Richard Verschoor (Fotó: XPB)

Később aztán viszonylag nyugodtan teltek a futam körei. Előzés ugyan nem történt, de az élen például kifejezetten szoros volt az állás, Drugovich ugyanis nem tudott ellépni Verschoortól, aki az ötödik körben is egy másodpercen belül volt hozzájuk képest. Lawson már három másodperccel követte őket, Armstrong pedig öttel.

A Boschungot időközben leelőző Iwasa lemaradása hét másodperc volt. Ami a verseny elején visszaeső svájcit illeti, Iwasa után nem sokkal Jüri Vips, majd az F3 tavalyi bajnoka, Dennis Hauger is megelőzte. És ha ez még nem lett volna, pályaszélesítés miatt 5 másodperces büntetést is kapott.

Jól kezdte a futamot Pourchaire is, aki a hatodik körben már tizennegyedik volt, felzárkózása azonban itt véget is ért, autója ugyanis újra megadta magát (a francia a bahreini sprinten is műszaki hiba miatt esett ki, és a pénteki időmérőn is autója meghibásodása nem tudott jól szerepelni), ő pedig ismét nullázott.

Pechesen ért véget a futam Lawson számára is, aki kerékcseréje után esett ki, miután az egyik abroncsot nem tudták megfelelően rögzíteni. Az eddigi összes futamon dobogós új-zélandi ezzel fontos pontokat bukott a bajnoki csatában, melynek várhatóan fontos szereplője lesz.

A kiállások után egyébként Drugovich és Verschoor között a sorrend változatlan maradt, hosszú ideig azonban csak a hatodik és a hetedik helyen álltak, előttük ugyanis keményebb gumin startoló és az első etapot elnyújtó Hauger, Clément Novalak, Jack Doohan, Logan Sargeant, Ollie Caldwell ötöse haladt.

Jehan Daruvala és Roy Nissany (Fotó: XPB)

Drugovich és Verschoor csak három körrel a leintés előtt került vissza az első két helyre, amikor a legtovább kinn maradó Doohan is cserélt. Miután mindenki túl volt a boxkiálláson, a sorrend Drugovich, Verschoor, Jehan Daruvala, Jake Hughes, Armstrong és Hauger volt az első hat helyen.

Haugernek egyébként a friss lágy abroncsokon remek esélye adódott, hogy az utolsó körökben még több pozíciót nyerjen, akárcsak a szintén pontszerző, kilencedik helyre visszatérő Doohannak.

Az élen ezzel szemben nem volt komolyabb akcióra kilátás, Drugovich ugyanis kiépített egy két és fél másodperces előnyt, amit magabiztosan tartott Verschoorral szemben, a futam során nagyot zárkózó Daruvala (az indiai a tizennegyedik helyről indult) pedig már tíz másodperccel volt lemaradva.

Végül mögöttük sem történt már komolyabb változás, a dobogósok sorrendje tehát Drugovich, Verschoor, Daruvala volt, pontot pedig Hauger, Armstrong, Hauger, Iwasa, Roy Nissany, Doohan és Vips szerzett még.

Drugovich győzelmével a bajnoki tabellán is átvette a vezetést: jelenleg 11 ponttal előzi meg a kieső Lawsont és 13 egység az előnye Verschoorral szemben. A tabella negyedik helyén Vips áll, Pourchaire pedig a sok műszaki hiba ellenére is ötödik, Daruvalával azonos pontszámmal.

Az F2-es főverseny után egyetlen viadal maradt hátra Szaúd-Arábiában, mégpedig a csúcsesemény, a királykategória idei második futama! Ezt természetesen az M4 Sporton élőben követhetik majd. A felvezető műsor 18:25-kor indul!

Borítókép: Felipe Drugovich (Fotó: XPB)

További tartalmak