Musorujsag
Élő Eredmények

A második edzés is a Ferrarié, ezúttal Leclerc volt a leggyorsabb

A második edzés is a Ferrarié, ezúttal Leclerc volt a leggyorsabb

Boxutca
Továbbra is a Ferrari diktálja a tempót Ausztráliában: a második szabadedzésen Charles Leclerc futotta meg a leggyorsabb kört. Másodikként a címvédő, Max Verstappen, harmadikként Carlos Sainz zárt. Meglepően jól teljesítettek az Alpine versenyzői.

Egy, az első edzést követő viszonylag rövid, kétórás szünet után folytatódott az Ausztrál Nagydíj programja a legutóbbi – 2019-es – verseny óta némileg átalakított, gyorsabbá váló melbourne-i pályán.

Ami az első gyakorlás eredményét illeti, a bajnokságot vezető Ferrari kezdett legjobban: Carlos Sainzé volt a leggyorsabb kör, a második helyen pedig a csapattárs, Charles Leclerc zárt.

A vörösök a második edzést is jól kezdték: Leclerc hamar a tabella élére állt, Sainz pedig ott volt a második pozícióban. A korai körök után Fernando Alonso és Valtteri Bottas követte őket, majd a McLaren kettőse jött.

A sorrend azonban folyamatosan változott, hiszen jóformán mindenki azonnal pályára hajtott, hogy folytassa az új vonalvezetéssel való ismerkedést, valamint kihasználja a kedvező körülményeket, a kezdés előtt ugyanis sötét felhők érkeztek a pálya fölé, és benne volt a pakliban, hogy elered az eső (erre 40 százalékos esélyt adtak az időjósok).

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Az élre Leclerc után Bottas ugrott az Alfa Romeóval, a rutinos finn azonban csak néhány percig volt első, a monacói ugyanis szintén javított és visszavette az elsőséget, ami aztán újra a csapattárshoz, Sainzhoz került.

Negyedórával a kezdés után tehát Sainz állt az élen, majd Leclerc, Bottas, Alonso volt a sorrend az első négy helyen. A spanyolok kétszeres bajnokát Daniel Ricciardo és Lando Norris követte, majd Max Verstappen és Sergio Pérez jött a Red Bull-lal. A felsorolt versenyzők mind a közepes keveréken teljesítették legjobbjukat.

A lágyakkal először a Ferrari versenyzői javítottak: Leclerc és Sainz is gyorsult, a kettejük közötti sorrend viszont változatlan marad, továbbra is a spanyolnál volt az előny (ez ekkor éppen két tizedmásodpercet jelentett).

Az edzés feléhez közeledve újabb gyors váltások történtek az élmezőnyben: Alonso kisebb meglepetésre jobb kört futott a Ferrari kettősénél (ő is a lágyakon volt már ekkor), a vörösök azonban visszavágtak, először Leclerc, majd Sainz ugrott ismét a tabella élére.

Az élmezőnyből a Red Bull váltott utoljára a lágyakra, Verstappen és Pérez első körei pedig nem voltak annyira versenyképesek, mint azt a bikások várhatták: a holland negyedik volt négy tizedes lemaradással, a mexikói pedig csak nyolcadik hét tizeddel elmaradva Sainztól. Versenyképes kört jegyzett viszont Leclerc, aki majd’ négy tizedet vert csapattársára, ezzel újra váltás eredményezve a tabella élén. Vele párhuzamosan javított Verstappen is: a holland a harmadik helyre ugrott, hátránya pedig négy tized volt Leclerchez képest, Sainztól mindössze 10 ezreddel maradt el.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

A címvédő aztán harmadik gyors körén még ígéretesebben kezdett, a második szektorban pedig már előnyben is volt Leclerc-rel szemben, nem derült azonban ki, mennyi tartalék van a Red Bullban, az utolsó kanyart ugyanis elmérte, így nem tudott javítani. Negyedik gyors körén viszont javított! Feljött a második helyre, két tizeddel Leclerc mögé, ami a használt lágyakon igencsak biztató eredmény volt.

A sorrend ekkor (húsz perccel a leintés előtt) Leclerc, Verstappen, Sainz, Alonso, Pérez és Ocon volt az első hatban, míg a top10-be Bottas, Norris, Pierre Gasly és Ricciardo fért még be – hiányoztak tehát onnan a Mercedes versenyzői: George Russell tizenegyedik, Lewis Hamilton tizenharmadik volt.

Ahogyan azt a második edzéseken már megszokhattuk, az utolsó negyedóra nem hozott komolyabb változást, a legtöbb versenyző ugyanis már inkább a versenyre hangolt hosszabb etapokkal és keményebb abroncsokkal. Ezúttal ráadásul egy piros zászlós megszakítást is hozott az edzés vége: tizenkét perccel a leintés előtt jött a jelzés, amikor Lance Stroll autójáról leszakadt egy elem, ami az ideális íven maradt.

A sorrend tehát változatlan maradt, Leclerc vitte a második edzést, a címvédő, Verstappen pedig másodikként zárt. Sainz volt a harmadik, honfitársa, Alonso pedig a negyedik a meglepően jól kezdő Alpine-nal. Pérez ötödik volt, majd Ocon, Bottas, Norris, Gasly és Ricciardo jött. A Mercedes kettőse a top10-en kívül zárt, és még náluk is csalódottabb lehetett Sebastian Vettel, aki az első edzésen jelentkező műszaki hiba miatt a második gyakorláson pályára sem gurulhatott.

A második szabadedzés végeredménye:

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak