Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton frusztrált: Tehetünk bármit, semmi sem segít

Hamilton frusztrált: Tehetünk bármit, semmi sem segít

F1
Bármin is változtat a Mercedes, a bizakodásuk hamar csalódottságba csap át – Lewis Hamilton és George Russell szerint egyszerűen képtelenek egyről a kettőre jutni a W13-assal.

George Russell a pénteki szabadedzések előtt megtartott sajtótájékoztatón még arról beszélt, a Mercedes a harmadik az erősorrendben, így amíg nem tudnak felzárkózni a Ferrarira és a Red Bullra, a kötelező feladatuk a legtöbbet kihozni a rendelkezésükre álló csomagból, vagyis elérni a két élcsapat mögött a legjobb eredményeket. Az Ausztrál Nagydíj első két szabadedzésén egyelőre ez nem sikerült. Délelőtt egy 7. és egy 12. időt jegyeztek Lewis Hamiltonnal (a bajnok volt a gyorsabb), délutánra már a legjobb tízből is kiszorultak. Ekkor Russell volt a jobb, Hamiltonnak 0,3 másodpercet adott, ám Charles Leclerc-től 1,2 másodpercre volt.

Nyugtalanító lehet az elmúlt nyolc év bajnokcsapata számára, hogy az Alpine, az Alfa Romeo, a McLaren és az Alpha Tauri versenyzői is gyorsabbnak bizonyultak náluk. „Sok munka vár ránk. Nem abban a pozícióban vagyunk, amiben lenni akarunk. Elég sok középmezőnybeli autó van előttünk, és eléggé távol vagyunk az élmezőnytől. Rá kell jönnünk, mi hátráltat minket” – mondta a nap végén Russell.

Hamilton továbbra is állítja, hogy nyugodt, a szavaiból kiderül, a helyzetük nagyon is frusztráló. „Jól érzem magam, rendben vagyok. Egyszerűen nehéz edzés volt” – mondta elgondolkodva a hétszeres bajnok.

„Pillanatnyilag bármit változtatunk az autón, semmi hatása. Ez a nehéz benne. Nagyon optimistán vágsz bele, változtatunk, aztán semmi jele a fejlődésnek.”

„A második edzésre változtattam pár dolgon. Az első edzés jobb volt, a második nehezebben alakult számomra. Nem tudom. Egyszerűen trükkös autó ez.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Russell hasonló megállapítást tett a nap végén. „Végig kell mennünk az adatokon, mert minden irányt kipróbáltunk a beállításokkal, de mindegyik ugyanazt az eredményt hozta. Ezt meg kell oldanunk” – jelentette ki.

A delfinezés jelensége továbbra is komoly gond a Mercedesnél. A leggyorsabb szakaszon erőteljesen pattog a W13-as. „A delfinezés eléggé erőteljes. A kilencesnél komolyabb, mint amit eddig bármikor tapasztaltam. De együtt kell élnünk ezzel, mert úgy hisszük, ez a leggyorsabb út ezen a pályán” – mondta Russell.

A fiatalabb brit furcsának érzi a helyzetüket. „Az autó érzésre rendben volt, nem volt túl rossz. Furcsa volt, hogy a lágy gumin folyamatosan csak javítottam és javítottam. Tudom, hogy volt pár versenyző, akinél ugyanez volt, de kissé extravagánsnak tűnt ez nálam.”

George Russell (Fotó: XPB)

Hamilton a folytatásról elmondta, nem az okozza a fejfájást számukra, hogy a második edzésen előrelépés helyett visszalépés jött, inkább az, hogy még a legjobbjukkal is messze elmaradnak a legjobbaktól… „Nem gondolnám, hogy nehéz lenne megtalálni a visszautat.”

„Egyszerűen nem sokat tehetünk. Ez van, ezzel kell mennünk. Ez a frusztráló ebben: próbálsz felzárkózni, de még amikor össze is jön egy rendes kör, akkor is 1,2 másodperc a hátrányod. Ez nehéz.”

Russellt megkérdezték, élvezi-e így egyáltalán a vezetést. Válasza hasonló volt Hamiltonéhoz. „Vezetni mindig klassz. Főleg egy ilyen pályán. De az ember jobban élvezi, amikor az autóból kiszállva az első sorban vagy a tabella első felében látja a nevét. Amikor úgy érzed, jó kört mentél, de csak a tizenegyedik helyen állsz, az nem az, amit csapatként célba vettünk” – jelentette ki.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak