Musorujsag
Élő Eredmények
×

Új részlet derült ki Verstappen melbourne-i kieséséről

Új részlet derült ki Verstappen melbourne-i kieséséről

Racing News 365
Feltárta a Max Verstappen ausztráliai kieséséhez vezető hiba okát a Red Bull. A csapat tanácsadója szerint nem kell korai motorvesztéstől tartani.

Háromból két versenyt volt kénytelen feladni idén Max Verstappen műszaki hiba miatt. A bahreini idénynyitó után a legutóbbi Ausztrál Nagydíjon is a második helyről kellett félreállnia, miután nagy mennyiségű üzemanyag folyt ki a tankjából. Csapata azonnali leállásra kérte a címvédőt, akinek autóját oltani is kellett.

A Red Bull egyből útnak indította Verstappen hajtóegységét és az ahhoz tartozó rendszereket Japánba, hogy a Honda a szakurai bázisán vizsgálhassa ki a történteket. A japán gyártó már több megbízhatósági problémával is szembesült idén, a Red Bullnál eddig főként az üzemanyag-rendszer okozott fejtörést, az Alpha Taurinál viszont motorhibák is történtek,

Helkmut Marko, a Red Bull tanácsadója az ORF osztrák tévének megerősítette, a hiba okát azóta sikerült behatárolni, Verstappennek pedig a tűz gyors eloltásának köszönhetően nem kell lemondania a Melbourne-ben használt motorjáról, az bevethető lesz a folytatásban.

„Minden rendben van az erőforrással, semmi probléma nincs. A kiesés oka az volt, hogy nagy volt az üzemanyag-nyomás, és szétrobbant. Talán az autó ugrálásának volt köszönhető. Szimuláltuk ezt a tesztpadon, de a valóságban jóval nagyobb erők lépnek fel”

– magyarázta a szakember.

Max Verstappen (Fotó: MTI/EPA/Joel Carrett)

A delfinezés jelensége általános probléma a 2022-es autókkal, ám a Red Bull egyike volt az azt legjobban kezelő csapatoknak. Az autójuk a Mercedeséhez vagy a Ferrariéhoz képest szinte nem is pattog. És ironikus módon az osztrák csapat a melbourne-i verseny előtt még a Ferrari kapcsán beszélt arról, hogy az erőteljes ugrálás megbízhatósági kockázatot rejt magában, ezért a vörösöknél számítottak problémára…

„Jól kezeljük, de ettől még vannak kis mozgások” – mondta a delfinezésről Marko. „Gyanítom, hogy ez lehetett a fő oka az üzemanyag-rendszer meghibásodásának.”

Verstappen az idei második kiesésével 46 pontos hátrányba került Leclerc-rel szemben, és már úgy beszélt, mint aki nem is hisz többé a címvédésében. Csapata szerint korai még feladni, ám ahhoz, hogy visszazárkózzanak, mindenekelőtt megbízhatóvá kell tenniük az autójukat. Marko bízik a Hondában.

„A megbízhatóság jelenti a nagyobb problémát” – mondta a tanácsadó, amikor arról kérdezték, a kiesés vagy a Ferrari jobb tempója fájt nekik jobban Ausztráliában. „Ez nagy csapás volt, és most jól le vagyunk maradva Leclerc-től. De gyorsan reagáltunk. Motorfronton a Bahreinben látott probléma teljesen más volt, mint ami Ausztráliában lépett fel, de a teszten fellépő problémától is eltért. Ezek eltérő dolgok. A Honda biztosított minket, hogy megoldják a problémát – talán – a következő versenyig” – tette hozzá Marko.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: MTI/EPA/Joel Carrett)

További tartalmak