Musorujsag
Élő Eredmények
×

F2: Vips szerezte meg a rajtelsőséget Imolában

F2: Vips szerezte meg a rajtelsőséget Imolában

Boxutca
A Red Bull észt juniorja, Jüri Vips futotta meg a leggyorsabb kört a Forma–2-esek imolai időmérőjén, a második legjobb idő pedig a szintén Red Bull-támogatott Ayumu Iwasáé volt. A harmadik helyen Jack Doohan – egy korábbi Red Bull akadémista – végzett.

A Forma–2-es időmérővel ért véget az Emilia-Romagna-i Nagydíj pénteki napján programja, amit alaposan felforgatott az esős időjárás: a szóban forgó kvalifikációt először áthelyezték az F1-es időmérő után, majd annak elhúzódása miatt folyamatosan halasztották.

Végül este 7 után vette kezdetét az esemény, szerencsére még megfelelő látási viszonyok között, és szerencsére javuló körülmények mellett.

Noha az eső elállt, a pálya – az egyre hűvösebb időben – már nem száradt fel, a mezőny tehát esős abroncsokkal vágott neki az időmérőnek, amit kilenc perccel a kezdés után már meg is szakítottak – sokadszor kerültek tehát elő a piros zászlók a nap során.

Az okot az újonc Ollie Caldwell kicsúszása szolgáltatta, aki a pálya első szakaszán veszítette el uralmát autója felett, ami kicsúszása után a kavicságyban ragadt.

A sort ekkor a Red Bull észt védence, Jüri Vips vezette, majd a tapasztalt Jake Hughes jött. A harmadik helyen Ralph Boschung állt, a negyediken pedig a listavezető, Felipe Drugovich. Mivel a sorrend igencsak „korai” volt, az újraindítás után mindenki javulást várt, Vips azonban hosszú percekig tartani tudta még elsőségét.

Az események az utolsó tíz percben gyorsultak fel, amikor szinte mindenki javított addigi eredményén. Az élre először Boschung vágott, Vips azonban hamar visszavette az elsőséget. A harmadik helyre ekkor (nagyjából öt perccel a leintés előtt) Jehan Daruvala állt, a negyedikre pedig Marcus Armstrong zárkózott fel.

A hajrában aztán tovább záporoztak a jobbnál jobb körök: Roy Nissany nem kis meglepetésre feljött a harmadik helyre, Théo Pourchaire pedig a negyedik pozícióba ugrott.

Az utolsó pillanatokban a „virtuális” első sorban is történtek változások: először Jack Doohan futott egy második helyet érő időt, majd egy másik újonc, Ayumu Iwasa lépett fel Vips mögé, akinek legjobbját bár folyamatosan jöttek a javítások, senki sem tudta túlszárnyalni.

Vips szerezte meg tehát a rajtelsőséget – és az azzal járó két világbajnoki egységet – az imolai időmérőn két újoncot, Doohant és Iwasát megelőzve. A fiatalok mögött, a negyedik helyen a rutinos Boschung végzett. Az ötödik rajtpozíciót az F3 tavalyi bajnoka, Dennis Hauger szerezte meg, a hatodikat pedig Pourchaire.

A holnapi sprintversenynek Logan Sargeant vághat majd neki az első helyről, miután a fordított rajtrácsos szabály értelmében a szombati pole a kvalifikáció tizedik helyezettjéé lesz. Mellé Armstrong állhat majd fel a rajtrácsra, ezen a futamon pedig a második sort Daruvala és Pourchaire alkotja majd.

Borítókép: Jüri Vips (Fotó: XPB)

További tartalmak