Musorujsag
Élő Eredmények
×

F2: Győzelmet ért Armstrong jó rajtja

F2: Győzelmet ért Armstrong jó rajtja

Boxutca
Már a rajtnál élre állt, a futam későbbi szakaszában pedig végig jól menedzselte előnyét Marcus Armstrong, aki Imolában megszerezte pályafutása második F2-es győzelmét. Másodikként Jehan Daruvala, harmadikként Dennis Hauger ért célba.

A sprintfutam startját Logan Sargeant várta a legelőkelőbb pozícióból a fordított rajtrácsos szabály értelmében, ami kimondja, hogy a szombati viadalnak az időmérő tizedik leggyorsabbja vághat neki a pole pozícióból.

Az amerikai mellől Marcus Armstrong indult, a második sorból pedig Jehan Daruvala és Théo Pourchaire kettőse. A harmadik sort Roy Nissany és Dennis Hauger alkotta.

A kvalifikáció győztese, Jüri Vips értelemszerűen a tizedik rajtkockára állhatott fel, a pontversenyt vezető Felipe Drugovich pedig csak a tizenkettedik pozíciót tudta megszerezni a tegnapi esős időmérőn.

Sargeant nem tudott élni a nagy lehetőséggel: a rajtnál nemcsak Armstrong hagyta le őt, hanem Daruvala, Hauger és Nissany is, az amerikai tehát visszaesett az ötödik helyre. Drugovich eközben öt pozíciót is nyert! A brazil a tizenkettedikről a hetedik helyre ugrott. Helyezkedésének – ahogyan a riválisokénak is – egy biztonsági autós fázis vetett véget, már az első kör végén.

Ezt David Beckmann megpördülése (a német Clément Novalakkal ütközött autója pedig lefulladt, és az ideális íven maradt) miatt rendelték el, és viszonylag gyorsan, a negyedik körben már véget is vetettek neki, ismét útjára engedték tehát a mezőnyt.

Armstrong az újraindításkor is villámgyors volt: megőrizte elsőségét, sőt a kör felénél már egy másodperces előnnyel vezetett üldözői előtt. A sorrend közöttük is változatlan maradt, Daruvala második, Hauger harmadik, Nissany negyedik, Sargeant pedig ötödik volt. A hatodik helyen Boschung haladt, Drugovich pedig őrizte az első körben megszerzett hetedik helyet.

Ezen a sorrenden először a listavezető változtatott: Drugovich a kilencedik körben Boschungot is leelőzte, feljött tehát a hatodik helyre, és az élről induló Sargeant után vetette magát. Boschung a következő körben a hetedik helyet is elveszítette, de nem egy előzés, hanem egy műszaki hiba miatt, ami futamának is véget vetett.

Az első hármas a futam feléig nagyobb előnyt épített ki az üldözőkkel szemben, akik között komoly csata zajlott a negyedik helyezésért, miközben az élen Daruvala egyre közelebb került az élen álló Armstronghoz. Az indiai egy másodperc alá vitte hátrányát, előzési pozícióba viszont nem jutott.

Bár a különbségek szintén kicsik voltak, az erőviszonyok az üldözők között is megmerevedtek. Nissany tartotta a negyedik, Sargeant az ötödik, Daruvala pedig a hatodik helyet. Ez egészen az utolsó előtti körig így volt, amikor Drugovich elszánta magát az előzésre, és átvette az ötödik helyet Sargeanttől. A tizenkettedik helyről induló listavezető tehát a pole pozícióból startoló rivális elé került.

További változást már nem hozott a verseny hajrája, vagyis Armstrong meg tudta őrizni az elsőségét és megszerezte F2-es pályafutása második futamgyőzelmét. Mögötte Daruvala ért célba, a harmadik helyen pedig az első Forma–2-es dobogóját ünneplő Hauger.

A verseny végén az üldözőktől elszakadó, Haugert azonban levadászni nem tudó Nissany lett a negyedik, a hatalmasat zárkózó Drugovich az ötödik, Sargeant pedig hatodikként ért célba. Pontot a sprintversenyen Théo Pourchaire és Liam Lawson szerzett még, kinek hátránya tizennégy pontosra nőtt a bajnoki elsőséget megerősítő Drugovich-csal szemben.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak