Musorujsag
Élő Eredmények
×

Aktív aerodinamika, kisebb autók: az F1 2026-os jövőképe

Aktív aerodinamika, kisebb autók: az F1 2026-os jövőképe

Motor Sport
Kitűzte a céljait az FIA Forma–1-es autók következő, 2026-os nagy megújulására. Az F1 technikai csapatának vezetője most részleteket is elárult arról, hogyan képzelik el az autók távolabbi jövőjét.

Még csak négy futamot teljesített a mezőny a radikálisan megújult 2022-es autókkal, a Forma–1 máris javában dolgozik a következő, 2026-ra tervezett nagy megújuláson. Annyi már régóta tudható, hogy attól az évtől új motorformula lép életbe, melynek célja környezettudatosabbá és költséghatékonyabbá tenni az F1-es erőforrásokat. Ezzel párhuzamosan viszont az autók is változni fognak, és hogy milyen célok mentén, arról az FIA a héten tett közzé pár részletet.

Az F1-bizottság keddi ülése után a szövetség pontokba szedve foglalta össze, mire törekednek a jövő F1-es autóival. Egyértelművé tették, szeretnék legalább megállítani az autók tömegének 2014 óta jellemző drasztikus növekedését, és a mostaniaknál kisebb, rövidebb autókra állnának át. A cél ugyanakkor a mostani masinák erényeinek megtartása, vagyis a teljesítmény/gyorsaság terén nem adnák alább, és az idei év vívmányát, a könnyebb követhetőséget is fontos szempontnak tartják. Emellett növelnék a hatékonyságot, csökkentenék a légellenállást, és több olyan mechanizmust vezetnének be, ami egybevág a motorfronton is jellemző zöldebbé, fenntarthatóbb válással.

Miközben az FIA konkrétumokat nem árult el a jövőbeli tervekről, megtette azt Pat Symonds, a 2022-es autókat/szabályokat kidolgozó F1-es mérnökcsapat vezetője.

 

Jön az aktív aerodinamika

A korábban a Benettonnal és a Renault-val is bajnoki címeket nyerő szakember a Motor Sport magazinnak elárulta, az egyik alapvető ötletüket az aktív aerodinamika bevezetése jelenti.

„Az aktív aerodinamika, teljes mértékben” – mondta a kérdésre, erre utal-e a légellenállás csökkentése.

„Nem csökkentheted csak azért a légellenállást, hogy kevesebb üzemanyagot fogyassz, mert az autó akkor nem fordul el a kanyarokban. Szóval aktív aerodinamikára van szükség, aminél az autódnak két módja van, és ettől hatékony.”

Pat Symonds (Fotó: XPB)

„Más ez, mint a DRS. Van egy üzemmód, aminél nagy a leszorítóerő, és van egy, aminél kicsi a légellenállás. Amikor az egyenesbe érsz, csökkented a leszorítóerőt” – magyarázta.

„Ez az egyszerű megközelítés, de ennek többféle variációja létezik. De lényegében ez képezi az autó alapját, erről szól az F1 jövőbeli aktív aerodinamikája.”

 

Rövidebb autók, csökkenő fogyasztás

A másik célkitűzést az autók méretének csökkentése jelenti. A hibridmotorok bevezetése óta az F1-es gépek limuzinnak tűnnek a 2000-es évek fürge és mozgékony V10-es, V8-as motorral ellátott masináihoz képest. A nagy tömegük mellett ezért is tűnnek lomhábbnak a kanyarokban, hiába a nagyobb tempó.

„Szeretnénk csökkenteni az autók méretét, mert óriási volt a növekedés az utóbbi pár évben. A 2022-es autónál meghatároztunk egy maximális tengelytávot, ami szerintem nagylelkű volt. Az én 2014-es Williamsem valójában rövidebb volt, mint amit a mostani autóknál a szabályok megszabnak, szóval el kéne gondolkodnunk ezen. A célunk, hogy egészen jelentős mértékben csökkenjen az új autók tengelytávja” – mondta Symonds, aki szerint akár 30 centiméteres rövidülés is megvalósítható. A jelenlegi tengelytáv maximum 3600 milliméter.

Fotó: XPB

Az autók méretnövekedése mögött az aerodinamikai célok mellett leginkább az erőforrások mérete áll: a hat elemből álló hajtóegység nagyobb, mint a régi szívómotorok, és a benzintank mérete is megnőtt a tankolás korszakához képest. Symonds rámutatott, a szabályokat össze kel hangolni motorfronton és a karosszéria terén.

„Ha kevesebb üzemanyagra lesz szükség a versenyen, már az segíteni fog a tank méreténél. A hibrid oldal szerepének növelésével – a belső égésű motor teljesítménye csökkenni fog, az elektromos oldalé nőni – már eleve kevesebb üzemanyagot fogunk használni.”

„A legfontosabb viszont a légellenállás csökkentése lesz, mert a teljesítmény jó része itt megy el: azzal, hogy az autókat mozgatjuk a levegő ellenállásával szemben. Az üzemanyag-fogyasztás jelentősen csökkenni fog a versenyen, becsléseim szerint húsz, talán huszonöt százalékkal kevesebbet fogunk használni, mint jelenleg” – jósolta.

 

Újrahasznosítás, tömeg, biztonság

Az FIA célként említette még a nagyobb fokú standardizálást bizonyos alkatrészek esetében, illetve az anyaghasználat terén az újrahasznosítást. „Az autókat úgy építik, ahogy. Azért, mert így a legjobb. Bizonyos anyagoknál viszont gondolni kell az újrahasznosításra a velük kapcsolatos problémák miatt. Az olyan anyagoknál, mint a nikkel vagy a kobalt. Az akkumulátoroknál vannak rejtett aggályok. Az utcai autókban használt akkumulátoroknak van másodlagos céljuk. Fontos az újrahasznosítás az egész elektromos rendszernél, szóval sokat foglalkozunk ezzel a területtel.”

Symonds arról is beszélt, hogy fontosnak érzik az autók közel 800 kilogrammos tömegének csökkentését.

„Szeretnénk lejjebb vinni a tömeget, de ennek még a közelében sem vagyunk. De azt legalább el kell érnünk, hogy ne legyen további növekedés”

– hangsúlyozta.

A méret- és tömegcsökkentésnél akadályt jelent, hogy a biztonságnak súlya van, és e téren az FIA nem adna alább. „A másodlagos biztonság az energiák elnyeléséről szól, amihez hosszra és az eldeformálódáshoz távolságra van szükség. Ez eléggé trükkös dolog” – mondta Symonds.

Az FIA a fentieken túl összekapcsolt biztonsági rendszerek bevezetését, fejlesztését is célul tűzte ki. Hogy mit jelent ez, arról Symonds ugyancsak képet festett. „Az egyik terület, hogy vizsgáljuk az autók kommunikációjának lehetőségét. Egy autó tudni fogja, ha egy másik előtte lassan halad” – magyarázta.

2026 talán távolinak tűnik még, és az akkori F1-es autókra vonatkozó szabályok várhatóan jó ideig nem készülnek még el. Az irányt viszont kijelölték, az idő pedig így is ellenfél. Csak emlékeztetőül: az idei autógeneráción 2017-ben kezdett el dolgozni az F1 és az FIA, vagyis nagyjából annyi időt szántak rá, amennyi mostantól 2026-ig hátravan.

Borítókép: A Renault R.S.2027 - avagy ilyennek látta az F1 jövőjét a Renault 2017-ben (Fotó: Renault)

További tartalmak