Musorujsag
Élő Eredmények

Újabb csalódás előtt Hamilton: a Chelsea is el nem ért álom marad?

Újabb csalódás előtt Hamilton: a Chelsea is el nem ért álom marad?

BBC, F1
Az utolsó pillanatban a Mercedes F1-es csapatának résztulajdonosa is a Chelsea-re pályázó Lewis Hamilton ellenfele lett, ám sajtóhírek szerint nem ők lesznek a végső befutók. Álom marad csupán az Arsenal-szurkoló F1-es bajnok számára, hogy egy futballklub tagja legyen?

Múlt csütörtökön a brit Sky News számolt be elsőként arról, hogy Lewis Hamilton is tagja az egyik befektetőcsoportnak, amely a Roman Abramovics által eladásra kínált Chelsea-re pályázik. A hétszeres világbajnok F1-es versenyző a hírek szerint 10 millió angol fonttal szállna be a brit üzletember, Martin Broughton által vezetett konzorcium ajánlatába, és a teniszező Serena Williams is ekkora összeget kínált.

Hamilton Imolában megerősítette, igazak a hírek, és arra is magyarázatot adott, mire fel az érdeklődése. „Igen. Én gyerekkorom óta futballrajongó vagyok. Négyéves koromtól játszottam tizenhét éves koromig. Minden évben csapatok tagja voltam, az iskolai csapatban is játszottam minden évben, sok meccsen” – mondta a Mercedes versenyzője.

„Gyerekként együtt játszottam a lakóhelyünktől nem messze lévő pályán a többi kölyökkel. Akkoriban próbáltam alkalmazkodni pár közeli barátomhoz. Nagyon szerettem volna alkalmazkodni, és az egyikük Tottenham-szurkoló volt, a másikuk a Manchester Unitednek szurkolt. Mindig váltogattam ezek között a csapatok között, aztán a nővérem egyszer karon ütött párszor, és közölte, hogy az Arsenalnak kell szurkolnom. Ezután lettem az Arsenal szurkolója A nagybátyám, Terry ugyanakkor nagy rajongója a Kékeknek. Sok meccsükre kimentem vele, hogy lássam az Arsenalt és a Chelsea-t.”

Annak kapcsán, hogy Arsenal-szurkolóként akarja bevásárolni a városi rivális csapatába, elmondta:

„Végső soron én sportrajongó vagyok, és ez a világ legnagyobb sportja, a Chelsea pedig a világ egyik legnagyobb klubja, és az egyik legsikeresebb. Amikor hallottam a lehetőségről, úgy voltam vele: hű, ez az egyik legnagyobb lehetőség arra, hogy részese lehessek valami nagy dolognak.”

Hamilton felidézte, hogy gyerekkorában futballistákról készült matricás és kártyás albumokat gyűjtött, cserélgetett a gyerektársakkal. „Aztán amikor idősebb lettem, próbáltam a legjobb játékossá válni, szerettem volna egy csapat tagja lenni, bekerülni a stevenage-i csapatba (Hamilton szülővárosa, a szerk.). Végül a versenyzésben kötöttem ki, és csak álmodozhattam arról, hogy szerves része legyek egy csapatnak, ami nagyon izgalmas volt számomra.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A Chelsea iránti érdeklődés persze mindenekelőtt üzlet Hamilton számára. „Mindenki tudta, hogy előadó a klub, és felvettük a kapcsolatot Martinnal (Broughton), aki beszélt nekem telefonon a csapata céljairól. Rendkívül izgalmas volt, és egybevágott az én értékrendemmel.”

Kifejtette, klubban való szerepvállalásán keresztül is az olyan társadalmi ügyekért dolgozna, mint a befogadás és a sokszínűség. És azt is elismerte, hogy az F1 utáni élete szempontjából ez egy jó vállalkozás lenne. „Még nem is jártunk sikerrel, de ha így lesz, akkor sok lehetőség adódik előttünk idővel, ami rendkívül izgalmas. Főleg a versenyzésen túl” – mondta, kiemelve: „Természetesen nem üzleti befektetésként gondolok erre, hanem egy olyan befektetésként, amivel valami nagy dolog részese lehetek. Ez az első, amire gondolok. És igen, ez üzleti vállalkozás is. Első lépésként szeretnénk csökkenteni a veszteséget, aztán profitáló szervezetté tennénk, ami nagy munka lesz. Sok a változó tényező, de van stratégiánk.”

Fotó: EPA/Neil Hall

Hamilton Chelsea-ről szőtt álmai ugyanakkor veszni látszanak. A BBC és a Reuters pénteki híradásai szerint nem az ő konzorciumuk lesz a befutó a klubnál. Mindkét lap úgy tudja, hogy a klub az amerikai Todd Boehly által vezetett konzorciumé lesz. Az üzletember többek között a Los Angeles Dodgers baseballcsapatának tulajdonosa.

Érdekesség, hogy míg eredetileg három pályázó futott versenyt egymással, az utolsó utáni pillanatban egy újabb érdeklődő is bejelentkezett, szintén F1-es háttérrel. Jim Ratcliffe-ről van szó, aki Hamilton csapatának, a Mercedesnek a résztulajdonosa (egyharmad arányban) az INEOS-on keresztül. A brit milliárdos egy 4,25 milliárd fontról szóló ajánlatot tett pénteken, melynek részeként 1,75 milliárd fontot fektetne a klubba a következő tíz évben.

Ratcliffe a hírek szerint túl későn állt elő az ajánlatával, így jó eséllyel Hamiltonékhoz hasonlóan hoppon marad. Nem a mercedesesek nagy éve a mostani…

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak